Az Országgyűlés hétfőn megválasztotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságát (fb), amelyet így keddtől a Fidesz jelöltje, Papcsák Ferenc kormánypárti parlamenti képviselő vezet.

A Ház szintén a Fidesz javaslatára a testület tagjává választotta Madarász László bankszakembert, míg a KDNP kezdeményezésére Szényei Gábor Andrást, a jegybank előző felügyelőbizottságának tagját, a Jobbik jelölése nyomán pedig Nyikos Lászlót, a párt korábbi parlamenti képviselőjét.

Papcsák Ferencet 126 kormánypárti igen szavazattal, 60 nem ellenében választotta fb-elnökké a Ház, a tagokat pedig 148 igen szavazattal, 37 nem ellenében választották meg. Megbízatásuk az Országgyűlés megbízatásáig tart.

A parlament arról is határozott – 125 igen szavazattal, 60 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett –, hogy hétfőtől Báger Gusztáv közgazdász lesz az MNB Monetáris Tanácsának új tagja hat évre, aki Kandrács Csabát váltja a testületben. Kandrács Csaba azért mondott le, mert a jövőben a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-nél betöltött elnök-vezérigazgatói feladataira kíván összpontosítani.

Papcsák Ferenc 2011-től a Fidesz országgyűlési képviselőjeként az Országgyűlés devizaeladósodás okait feltáró albizottságának elnöke volt, korábban 1998-2001 között az ÁPV Rt. felügyelő bizottságának, majd igazgatóságának tagja volt, később, 2010-től elszámoltatásért felelős kormánybiztosként is tevékenykedett.

Madarász László bankszakember, aki 1991-98 között a BNP-KH-Dresdner Bank Magyarország vezérigazgatója, majd 1999-2002 között a Postabank igazgatóságának elnöke volt.

Szényei Gábor András 2007-től az MNB előző felügyelőbizottságának tagjaként tevékenykedett.

Nyikos László korábban az Állami Számvevőszék alelnöki tisztségét is betöltötte, majd jobbikos országgyűlési képviselő volt 2010-2014 között.

A jelenlegi szabályok szerint a kormánypártok három jelöltet delegálhatnak az MNB felügyelőbizottságába, míg az ellenzék egy jelöltet ad, további két tag személyéről pedig a kabinet határoz.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága korábban három ellenzéki jelölt közül választotta ki Nyikos Lászlót. Az MSZP Veres Jánost, a Gyurcsány-kormány egykori pénzügyminiszterét, az LMP pedig Róna Péter közgazdászt, az előző jegybanki felügyelőbizottság tagját indította sikertelenül. Az LMP jelezte, az Alkotmánybírósághoz fordul a jegybank felügyelő-bizottsági tagjainak megválasztási eljárása miatt, sérelmezve, hogy jelöltjéről az Országgyűlés nem szavazhatott.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Róka került a tyúkólba!!!Kuszaszem meg az aranyklozetos!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
Róka került a tyúkólba!!!Kuszaszem meg az aranyklozetos!!!
bencemacska
Tovább a kijelölt lefelé vezető úton, papcsákkal az élen!
Anna Mária
Na, ebből gáz lesz, ha még egy Papcsák is a Nemzeti Bankban kotorászhat.
köhögő bolha
A hulladékok nem a kuka legaljára,hanem mindig a szemétdomb tetejére pottyannak.
eszegfu
Papcsák, mint az MNB FB vezetője...nem azt sugallja, hogy "ellenőrzik" majd az MNB müködését, netán-tán igyekeznének megfelelő szubjektiv állásfoglalásokkal, javaslatokkal megakadályozni, ha valami nem lenne jogszerü, vagy jogszerü, de erkölcstelen. Ujabb "mérföldkő", amikor a fideszes kormányt és szervezeteit, fideszes vezetőjü és többségü bizottság "ellenőrzi".
bencemacska
@m.macskosz: Lefelejtetted a szmájlit!!! -:))))
Hofipisti
A "nyugdíjvédő tündibündi" külön WC-je után Papcsák aranyozott "trónja" Zuglóban, s most már várható az MNB-ben a gyémántokkal ékesített WC-kefenyél. Úgy tűnik ezek a FIDESZ hatalmi jelvényei, csak hát a baj az, hogy indez a mi pénzünkön.
wagabund
lehetséges, hogy a vizsgálatai jutalma ez a beosztás? mindenki legnagyobb örömére az összes vizsgálat kimutatta, hogy akármilyen ügyben is vizsgálódik, mindig Gyurcsány a hibás.
-ezt feltétlenül jutalmazni kell!
-már megtörtént uram. ma szavaztuk be a bankba.
-helyes.
Toby
Aztán saját parkoló legyen ám, mert balhé lesz, még Qszaszem is beleszív a tubákba !
verum
Hiába no, ha egyszer csak a Fideszben vannak megfelelő és rátermett szakemberek, mit lehet mást csinálni?
Semmi mást, mint hogy minden egyes pozícióba csak fideszest ültetni. Mindenhova.
És akkor választásra sincs már szükség. Mindez csak az emberek kényelmét és érdekét szolgálja.
Lepényleső
A feladatra alkalmas lesz,mi mikor leszünk alkalmasak a vétóra?
mate03
@Toby: Ennél undorítóbb, csak az elcsalt választás volt!
justhpeter
Semmivel nem alkalmatlanabb mint a többi fideSS potentát. Nem is várok tőle semmit, tehát nem kerülhet nehéz helyzetbe, ha az elvárásomnak meg akar felelni. Inkorrekt jelölési eljárást követően inkorrekt választás. Miért kellene meglepődnöm ? Erről szól a fideSS története.
Toby
@mate03: Ebben a Szutyokisztánban szinte minden undorító, amihez ezek a férgek hozzányultak !
Desischado
@Toby: Megint igazad van, cimbi! De a jobbikos nyikos is bekerült! Hiába, ami összetartozik, az össze is ér! Meg van hálálva a jobbiknak az együttműködés! Egy tőről metszett mind a két banda! Most aztán lehet lopni vígan! Igazi Abszurdisztán, vagy ahogy találóan megjegyezted, Szutyokisztán! Én azzal egészíteném ki, hogy Maffiaorbanisztán!
eugen4402
A mérkőzés állása jelenleg: egy db. jobbikos Nyikos, az összes többi FideszNyikos. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! Minden hatalmat a szovjeteknek!...Ébresztő, fel!
Jozefina
Looopni, megyünk looopni!!! ??? Csalásból. lopásból, hazudozásból már jól vizsgázott!!?? Ő orbán embere!!??
Hari
Nincs itt semmi csodálkozni való. Az alapelv : mindig mindenkit a megfelelő posztra. Tessenek csak végignézni a három hatalmi ágazat, és egyes országos szervezetek nagyembereire. Ugye, hogy igazam van ?!i
szaboria1
@Toby: Mily igazad van de majd még nagyobb luxusautót is kérni fog.
Bercifiu
Ezek a seggfejek 50 évre beakarják betonozni magukat. Már itt lenne az ideje a polgári engedetlenségnek.
kaihansen
Szandokán Szandokán ujra támad a banda :)
m.macskosz
@bencemacska: :)
tegnap, 15:45
Jogos, köszönöm, no, akkor pótolom:
winportal.net/images/initials/wink.png
m.macskosz
@verum: tegnap, 18:53
Arról nem beszélve, hogy egy választás, egy népszavazás nem két fillér ám!
Ezt mind megspóroljuk
NEKIK!
wagabund
@Bercifiu: 9.25...50 évre be akarják betonozni?... ez már sikerült...még köt, de már ellenáll mindennek így is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.