Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elküldte a 2024-es olimpiára és paralimpiára vonatkozó pályázati szándéknyilatkozatát Lausanne-ba a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) Tarlós István főpolgármesternek és Borkai Zsoltnak, a MOB elnökének aláírásával. 

A Thomas Bachnak, a NOB elnökének címzett "közös szándéknyilatkozatban" az áll, hogy Budapest és a MOB a fővárosi önkormányzat és a MOB közgyűléseinek "egybehangzó döntése alapján, Magyarország Országgyűlése és a magyar kormány támogatásával" hivatalosan is bejelenti a szándékát a XXXIII. olimpia és a XVII. paralimpia megrendezésére.

"Meggyőződésünk, hogy a budapesti pályázat a válasz a NOB Agenda 2020 reformprogramjára, pályázati szándékunk teljes összhangban van a NOB gazdaságos olimpia koncepciójával. Egyben üdvözöljük, hogy a NOB a takarékosabb és fenntarthatóbb olimpiarendezés irányába indul, megtörve ezzel a legnagyobb és leggazdagabb országok olimpiai rendezési monopóliumát" – olvasható a dokumentumban.

A levél szerint "demokratikus gondolat" az ötkarikás játékok rendezéséhez való hozzáférés bővítése, így vissza lehet térni az olimpiai eszme eredetéhez, valaha ugyanis a Budapestnél kisebb Antwerpen, Stockholm és Helsinki is rendezhetett nyári játékokat.

"A mi olimpiai matematikánk egyértelmű: Agenda 2020 = Budapest 2024" – áll a nyilatkozatban, amely kitér arra is, hogy Magyarország az egyetlen az ötkarikás játékok 10 legeredményesebb nemzete közül, amely még nem rendezhetett olimpiát.

A 2024-es játékok házigazdájáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg, Róma és Párizs jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
A jelentkezők névsora azt a gondolatot ébreszti az emberben, hogy a hóembernek nagyobb az esélye a pokolban, mint nekünk a többi jelentkezővel szemben!
eugen4402
Olyan emberek hozsannáznak az olimpiarendezés érdekében, akikre otthon nem hogy a kajapénzt, de még a saját zsebpénzük kezelését sem bízhatják.
Az összes többi ellenérv mellett hadd kérdezzem meg: mi van az államadóssággal? Majd ha azt rendeztük, akkor álmodozhatunk öt karikáról, amiből jó, ha kettő megmarad, mert a felső hármat ellopják...
Kamcsatka
A fél-ázsiaiak nyilaitól ments meg uram minket. Szerintem a görögökre kellene bízni az ügyet, nekik már úgyis mindegy, meg olyan autentikus is.Igaz addigra már nekünk is az lesz. Azért egy kicsit bántó számomra , hogy olyan emberek is nevüket adták az elmebeteg gondolathoz akiket korábban tiszteltem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.