Emberhez méltatlan körülmények között tartják a fiatalkorú fogvatartottakat a tököli Büntetés-végrehajtási Intézetben – írta a Magyar Nemzet szerdán Székely László ombudsman jelentése alapján.

Székely László helyszíni vizsgálatának első napján 762 fogvatartott tartózkodott a börtönben, ez közel 95 százalékos telítettséget jelentett, és közülük csak 158-an voltak fiatalkorúak, ami a jelentés szerint ellentmond az intézet eredeti funkciójának.

A jelentés megállapította, hogy a magánzárkák nagyon kicsik, a fogvatartottak mozgástere nem éri el a jogszabályban meghatározott 6 négyzetmétert. A helyiségekben gyenge volt a világítás, a leromlott állapotú vécéknek nem volt fedelük, a falból balesetveszélyes csaptelepek álltak ki.

Több helyiségben a falakon és a mennyezeten testváladék nyomait lehetett látni, többen panaszkodtak arról, hogy csótányok és poloskák tanyáznak a cellákban – írta a lap.

Székely László szerint a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházának épületében található szállítózárkában – ahova az ország többi intézetéből érkeznek a rabok – a foglyok egészségtelen körülmények között várakoznak és erőszaknak vannak kitéve.

Sokkoló körülmények a tököli börtönben

Az ombudsmani interjúk során kiderült, hogy a személyzet egyes tagjai bántalmazzák az elítélteket. Többen társaiktól szenvedtek el erőszakot, de gyakoriak a rasszista és szexista megjegyzések is.

Székely László az őrök brutalitása kapcsán rámutatott arra, hogy a személyi állomány kiválasztási folyamatában kiemelt hangsúlyt kell kapnia a pályázó személyi és pszichológiai alkalmasságának. Ugyanakkor megállapította azt is, hogy a súlyosan leterhelt dolgozók tagjainál már megjelentek a börtönstresszre utaló jelek is – írta a Magyar Nemzet.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Székely László ombudsman !

A kórházakban mikor lesz ilyen alapos, mindenre kiterjedő vizsgálat?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@Commneter: Semmi baj... szerintem ezen sem veszünk össze.:)))
vukkocska
Igazatok van, nem kell lopni, csalni hazudni, másokat átverni, meggyilkolni, s akkor nem kerülnek börtönbe. A körülmények tényleg borzalmasak. De azért ők is tesznek azért, hogy ez így legyen. Mert az emberi váladékok plafonon és falon? Lehet, hogy nem is érdemelnek mást. Ezen egy festés sem segítene.
zsuzska544
Annyira nem lehet rossz nekik mert több mint fele vissza kívánkozik .Én még rosszabb körülményeket teremtenék hogy kétszer is meg gondolják érdemes e bűnözni
varirmag
Talán néhány mélyművelésű bányában jobb lenne nekik.
De engem az sem érdekelne ha ott pusztulna minden bűnőző. Őket sem érdekelte az áldozatuk élete
varirmag
"többen panaszkodtak arról, hogy csótányok és poloskák tanyáznak a cellákban "
mentek a rokonokhoz !
cirip
Lehetséges, hogy a kőbányában vízen és kenyéren még ennél is jobb lenne, nem? Nosza!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.