Elkészült szombat délutánra az ideiglenes biztonsági határzár 175 méteres mórahalmi mintaszakasza, ahol négy az építésnél alkalmazható technológiát próbáltak ki.

A kivitelezési munkálatok hétfőn indultak el a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi, szentesi és szolnoki egységeitől érkezett katonák, összesen 43 fő részvételével. A munkálatok első lépéseként az aljnövényzetet irtották ki a katonák, és a terepet rendezték, a pontos nyomvonal kitűzését pedig katonai térképészek végezték el.

Kész a mintakerítés – kedden döntik el, a végleges hogyan épüljön

A mintaszakasznál négyféle technológiát próbáltak ki. A leghosszabb mintegy százméteres részen a négyméteres acél kerítésoszlopokat beton alapba állították, erre feszítették a dróthálót, a kerítés tetejére, a vajdasági oldal felé dőlő hattyúnyakak kerültek, melyek tetejére NATO-drótot erősítettek. Ugyanilyen pengés drót került a kerítés tövéhez is. A kerítésoszlopok közé a szakasz egy részén, kétméteres magasságba merevítő keresztgerendákat helyeztek el.

A második résznél is acél kerítésoszlopokat használtak, ezeket azonban cölöpverő gépekkel sajtolták a tömörített talajba. Ezek az oszlopok egy méterrel hosszabbak voltak, mint a betonalapnál használtak.

A harmadik szakasznál hántolt, a tövüknél 35, csúcsuknál 25 centiméteres akácfaoszlopok tartják a dróthálót. Az utolsó részen három szinten, gúla alakban egymásra pakolt NATO-drótot használtak a határzárhoz.

A kormány kedden határoz arról, hogy a kipróbált technológiák közül melyeket alkalmazzák majd a teljes, 175 kilométeres magyar-szerb határon.

Kész a mintakerítés – kedden döntik el, a végleges hogyan épüljön

Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a Magyar Honvédség minden szükséges képességgel rendelkezik az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez. A határzár mintaszakaszánál tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta, a kivitelezés tíz-tizenkét helyszínen kezdődhet el. A munkában a honvédség kilencszáz tagja vesz részt, a határidő november 30.

Pintér Sándor közölte, a büntetés-végrehajtás fogvatartottai készítik az alapanyagot, a határzár építése pedig állami keretek között történik. A munka műszaki irányítója és szervezője a Honvédelmi Minisztérium, de amennyiben szükséges a belügyi tárca közfoglalkoztatottakkal segítheti a kivitelezést. A kivitelezés pontos költsége a technológia függvénye, a kormány az alapanyagokra és a közvetlen munkaköltségre 6,5 milliárd forintot különített el – tette hozzá.

116 hozzászólásarrow_drop_down_circle

yazo64
@m.macskosz: Mint a részeges kőműves munkája:
Ha megáll fal, ha eldől járda:)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
világlátó
Minden műszaki zár,legyen az bármilyen tipusú akadály, vagy kerítés, csak és kizárólag akkor ér valamit, ha arra " hatás " gyakorolható.Szándékosan nem tűzhatás, azaz fegyverekkel mért tűzhatás, vagy egyéb pusztító hatást írok, mert az itt embertelenség, kegyetlenség volna, amúgy sem háborús helyzetről van szó.
Ha a kerítésre való ráhatás csak a kamerás, hőkamerás figyelőrendszer, akkor az nem sokat ér. Ezt kerítés nélkül is meg lehet tenni.Ekkor viszont szállító járműpark , személyzet, határrendészeti erő kell. A kerítésen ellenőrző áteresztő pontok, azaz kapuk szükségesek. állandó személyzettel. A szerbiai oldalon, a szerb határrendészettel jó együttműködésben mélységi felderítés szükséges, részben irányító ,terelő céllal, részben az embercsempészek felderítése, elfogása céljából.A mélységi felderítés nem a szerb- magyar határ közeli 50 km, hanem akár több száz km. mélységet kell jelentsen.Minél távolabb, annál eredményesebb.
Magánvéleményem szerint akár az USA és a közel keleti térségben eddig szerepet vállalt szövetségesei kormányai körében van a megoldás kulcsa. A jelenlegi helyzetet ők hozták létre, Irak, Libia, Szíria, Libanon. Afganisztán, Jemen, Szudán , Nigéria elmúlt 20 - 30 esztendeje az előbbi hatalmak játszótere, totális kifosztásának színhelye volt. Éppen eleget romboltak és raboltak ahhoz, hogy most helyretegyék azt. Az Iszlám állam és más terrorszervezetek létrejöttében is alapos a bűnrészességük.Így az egész nem Európa problémája, hanem a világ problémája. A helyreállítás sok százezer áldozatot követel, de akkor is helyre kell állítani ezt az állapotot, míg nem eszkalálódik háborúvá, amely akár világháborúhoz is vezethet.
A hazai médiákban eltorzult kommunikáció ártalmas, mert félelemkeltő, gyűlöletet kiváltó, szélsőséges, agresszióhoz vezető, vallási ellentéteket kiváltó, idegenellenességgé fajuló
magatartással jár.Mindez kulturálatlanságunkról állít ki a világ előtt nehezen kijavítható bizonyítványt.
Jankó123
Keleti nyitás után itt a "zárás"!
Ezt is fel kellett függeszteni a túlzott érdeklődés miatt, mint a mosógépcsere programot?
:-)))
papa.49
@bakegya: Azt, én is szeretném látni...
verőce21
Ezek a dilettánsok valami nagyon gagyi kerítést húztak fel, a képen látható kreálmány messze alulmúlta minden képzeletemet.
2 helyen kell elcsípni a leggagyibb csípőfogóval, ami saccra 40mp. Majd kényelmesen átsétálhat rajta, akár egy félig béna, 160 kilós, vak bevándorló is.
Lepényleső
KOLBÁSZBÓL,hisz ovi elvtárs azt ígérte;elfogyott a rezsi végre.- amit fizetni bírunk érte.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.