Nincs ellentmondás a főügyészségi és a kerületi ügyészségi álláspont között Matolcsy György MNB-elnök vagyonnyilatkozata ügyében – közölte a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-vel, a Demokratikus Koalíció szóvivőjének sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője arról beszélt, hogy az ügyészség önmagának ellentmondva "mosdatja" Matolcsy Györgyöt, ugyanis másra hivatkozott, amikor nem indított eljárást a jegybankelnök vagyonnyilatkozatának ügyében, és másra, amikor az ellenzéki párt panaszt tett a feljelentés elutasítása miatt.

Emlékeztetett: a DK korábban feljelentést tett Matolcsy György ellen, amiért jövedelme alapítványoktól kapott részét eltitkolva hamis vagyonnyilatkozatot adott le, de az ügyészség elutasította a feljelentést.

Gréczy Zsolt azt mondta, a DK panaszt tett a feljelentés elutasítása ellen, amelyet az ügyészség most arra hivatkozva utasított el, hogy a "feljelentő a cselekménynek nem sértettje", ezért panasszal sem élhet. Megfogalmazása szerint az ügyészség "tudata ezek szerint nem fogta át, hogy az MNB elnöke vagyonnyilatkozat-hamisításának" minden magyar adófizető állampolgár a sértettje, hiszen pont azok elől titkolta el törvényellenesen a jövedelmét, akiktől kapja.

Az "ügyészi magyarázkodás legkínosabb részének" nevezte, hogy miközben Matolcsy György alapítványoktól kapott jövedelme két hete még "vagyonnyilatkozatban feltüntetendő" elem volt, a mostani elutasítás szerint már "ezen összeg feltüntetése nem kötelező eleme a vagyonnyilatkozatnak" – idézett a papírokból.

A Fővárosi Főügyészség az MTI-vel közölte: bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést.

A szóban lévő ügyben az illetékes kerületi ügyészség a feljelentést érdemben vizsgálta és elbírálta, azonban az abban szereplő adatok alapján a feljelentés elutasítása volt indokolt – írta válaszában a főügyészség.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a törvény a panaszjog tekintetében tartalmaz korlátozó rendelkezést: a büntetőeljárásról szóló törvény alapján a feljelentő nem élhet panasszal a feljelentés elutasítása miatt, ha a bűncselekménynek nem sértettje.

A nem jogosulttól származó panaszt ezért a Fővárosi Főügyészségnek a törvény kötelező rendelkezése alapján el kellett utasítania – szögezték le. Mint írták, ettől függetlenül a Fővárosi Főügyészég a panaszban foglaltakat hivatalból felülvizsgálta.

A Fővárosi Főügyészség kiemelte, hogy a főügyészségi és a kerületi ügyészségi álláspont között nincs ellentmondás: a vagyonnyilatkozatban a bruttó jövedelem feltüntetendő, a nettó összeg feltüntetése – amire utólag szintén sor került – ugyanakkor nem kötelező eleme a vagyonnyilatkozatnak.

A vagyonnyilatkozat az Országgyűlés mentelmi bizottságának felhívására történt utólagos kijavítása pedig továbbra sem igazolja a feljelentett személyek szándékosságát – írták, hozzátéve, hogy a hamis magánokirat felhasználása a törvény szerint kizárólag szándékosan követhető el, és szándékosság hiányában a cselekmény nem bűncselekmény.

A felhívásra történt javítás ugyanis éppen arra utal, hogy a jövedelmek feltüntetésének szükségessége a feljelentett személyek tudatában a benyújtáskor nem jelent meg

- közölte a Fővárosi Főügyészség.

Jelezték: újabb feljelentés ebben a tárgyban a Fővárosi Főügyészségre a mai napig nem érkezett.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
F@sz@. Ez az a helyzet, amikor a Gambinó-család védi a Cosa Nostrát !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vitriol
@spu00: A magyar emberek szívesen lennének "vevők" arra az "élvezkedésre", amit ezidő szerint immár 5 éve kizárólag fideszék és holdudvara engedhet meg magának
kata53
@mate03: Így van Mo. Már régen nem jogállam. !!!
bra048
Azon lepődnék meg, ha a tudata bármely óra bármely percében átfogná a valóságot. Mint Orbán valamikori jobb keze teljesen önálló zárványszerű életet él. Ennélfogva semmiért sem lehet felelős, mert ő az a malomkő, akit (amit) eldobtak.( Persze, ha ezt Arany János tudná most nagyon szégyellné magát.)
kukac50
Akkor a kisvállalkozóknak sem kötelező minden bevételüket bevallani?
spu00
Szóval, jó lenne, ha valaki leírná, hogy mi a baja Matolcsyval. Az, hogy személyiségéből fakadóan olyan többlet lehetőségekhez jut, amit Önök nem tudnak elérni, ha megfeszülnének sem, vagy az, hogy ezt a jövedelmet nem veszi fel, egyből jótékonysági célból átutaltatja, anélkül, hogy esetleg számláján horribilis kamatot hajtana részére / 1,35%/, s ezzel megvezesse az ártatlan népet? Vagy zavarja Önöket, hogy tevékenységével több száz milliárdos nyereséget biztosít az országnak. Pl. a 2010-s 1.400 milliárdos kamat kötelezettség 960 milliárdra csökkentette, vagy a 7%-s inflációt 1% körülire csökkentette, vagy a banki kamat 1,35 % jelenleg? Ha ezek zavarják, akkor álljanak ki amellett,hogy álljanak vissza az előző számok, mert az jobb az országnak, s főleg Önöknek.Vagy ilyen számok mellett nehéz győzni másnak? Ezért játszani kell a van sapka, nincs sapka játékot?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.