A kormány meghatározta a nemzeti szinten biztonságosnak nyilvánított származási országok és biztonságos harmadik országok listáját, és ezen szerepelnek a nyugat-balkáni országok is: ebből az irányból érkezik Magyarországra a legtöbb illegális bevándorló. 

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet alapján a menedékjogról szóló törvény szerinti biztonságos származási országnak és biztonságos harmadik országnak minősülnek az Európai Unió tagállamai és tagjelölt államai – Törökország kivételével – (Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia), az Európai Gazdasági Térség tagállamai, az Egyesült Államok halálbüntetést nem alkalmazó tagállamai, továbbá Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

Ha a menedékjogról szóló törvény szerinti elismerését kérő származási országa szerepel a biztonságos származási országok európai uniós listáján vagy a kormány által meghatározott országok között, az elismerését kérő a jogszabály szerinti menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy az ő egyéni esetében a származási országa nem felel meg a biztonságos származási országokra meghatározott feltételeknek.

Ha az elismerését kérő Magyarországra érkezését megelőzően a biztonságos harmadik országok uniós listája vagy a kormányrendelet szerinti valamelyik biztonságos harmadik ország területén tartózkodott vagy átutazott, a menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy esetében ebben az országban nem volt lehetősége hatékony védelemre.

A listán tehát egyrészt azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságos származási országnak tekinthetők, vagyis amelyekben nincs háború, üldöztetés. A biztonságos harmadik országok listáján pedig azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságosnak tekinthetők, amelyeken a menedékkérő keresztülutazott, és ott lehetősége lett volna a nemzetközi védelem igénybevételére.

Az Országgyűlés június végén adott felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg azokat a biztonságos migrációs tranzitországokat, ahonnan érkezők nem igényelhetnek politikai menedékjogot.

Kósa Lajos (Fidesz) akkor úgy nyilatkozott, hogy "aki valóban menekült, annak ott kell megállnia, ahol már nem fenyegetik az életét". Magyarország nem lehet befogadója a világ összes illegális bevándorlójának – mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ezt az "áradatot" le kell fékezni, az érkezők kevesebb mint egy százalékát jelentő politikai menekülteket pedig be kell engedni.

97 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizi30
@verőce21: Ha a jobbos agyad meg felfogná, hogy ezek az emberek nem Magyarországon akarnak letelepedni, akkor még jobb lenne!
Amúgy ez a határozat százszor jobb, mint az idióta, semmire sem jó kerítés! (Mivel az már a határon belül van, tehát ha kerítés meg is állítja, már akkor is az országban van az illető!)
Azt honnan veszed, hogy a balosok nem tudják mi az a haza? Csak azért, mert nem gyűlölnek minden nem fehér embert és nem magyart egyből, már nem tudják mi az a haza??? Azért ezt gondold át még egyszer, mert lehet nem ártana!
Ja, mielőtt elkezdesz le "ballibsizni" egyik párttal sem szimpatizálok, egyik oldalt sem támogatom, szimplán megpróbálom objektíven nézni a dolgokat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mézike
@verőce21: Nocsak! Osztán mibűl lelted ki? :-)
Dr. Felipe
Mert az úgy van hogy egy félfasiszta kurmány határozhatja meg hogy mely országok biztonságosak?

Akkor én is biztonságos országnak nyilvánítom Észak-Koreát g vicctor kommunista spicli elvtárs számára. Érezze otthon magát.
verőce21
@Mézike: (16:40) Megeshetik. Ki szép, ki jó!

(Megpróbáltam egy hosszabb szöveget hangalapú gépeléssel beírni, de Móriczot nem fogja a gép. Olyan cikornyás, összevissza szöveget hoz ki belőle, hogy értelmezhetetlen a tartalma. Holt nyelv lesz ez Te, akárki meglássa!)
Mézike
@verőce21: az Erdély trilógia valóban holt nyelven íródott, mert az már nem használatos a mai magyar nyelvjárásokban.
Igyekezett az akkori nyelvet használni.
Egyébként a mai nyelvjárásokat sem lehet feltérképezni. Igaz már kevesen beszélik.
JAJMÁR
Meghatározta a kormány, hogy mi a biztonságos, aztán meghatározta, hogy melyik országok a biztonságosak.
Hú, de jó, csak egy picit aggódom, ha mégis meg kell védeni ezt az országot, és tényleg, és komolyan, - mert a kerítés nem bizonyul elég erősnek -, leveszi-e a kupakot a messzilátójáról a miniszter, és nem potyog-e le addigra az összes légierőnk,és marad-e még valami kis apró... és lesz-e még olyan "barát", ha ez mind nem elég, aki rajtunk segítene?
vagy csak annyi történne, hogy a nagyhatalmasságok felszállnak a "válogatottakkal" együtt a saját maguknak tákolt "Noé bárkára".
Nesze neked magyar és magyar nyelv.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.