Kende Judit nem kapta meg doktori címét pár héttel ezelőtt, mert nem volt hajlandó felesküdni az alaptörvényre. Akkor az ELTE azt mondta kérdésünkre, nem terveznek változtatni a doktori eskü szövegén. Viszont most úgy tűnik, mégis felülvizsgálják a kérdést – írta az Index.

Azóta ugyanis Kende Judit Szabó Mátéval, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászával levelet írt az ELTE rektorának. A levélben kifejtette: egyrészt szeretné eskütétel nélkül is megkapni doktori címét, másrészt azt akarja elérni, hogy az ELTE változtassa meg a doktori szabályzatát, és más ne kerülhessen hasonló helyzetbe. Ráadásul a hatályos felsőoktatási törvény szerint az eskü az alaptörvényre nem szerepel a doktori cím elnyeréséhez szükséges feltételek között- fejtette ki az újság.

Az Index kérdésére az ELTE azt felelte: megvizsgálják, milyen esküt tesznek a doktori címek elnyerésekor a hazai egyetemeken, és a nagyobb külföldi egyetemek milyen avatási ceremóniákat, esküket tartanak kötelezőnek. Az ELTE rektori titkársága pedig elmondta: a Doktori Szabályzatot az ELTE Szenátusa módosíthatja, amely legközelebb szeptember végén ülésezik majd, ekkor tudnak legelőbb foglalkozni a kérdéssel.

A TASZ szerint azért lehetne nagy jelentősége annak, ha az ELTE felülbírálná az eddigi esküszöveget, mert sok magyar egyetem éppen az ott alkalmazottat iktatta saját doktori szabályzatába.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
@GeoCravker: - ha a politika belemászik a hivatásba, akkor bizony kell kavarni a vihart annak, aki nem akar diktátor bábja lenni.
Ez ilyen egyszerű, kedves. :-)
GeoCravker
@verum: Nem, nem ilyen egyszerű. Nagyon nem ilyen egyszerű kedves :-)
Ha ugyanis valaki felkavarja a vizet, ám kiderül, hogy hiteltelen, és önös érdekből kavarta fel a vizet, akkor minden további, különben jogos vízfelkavarás erejét csökkenti.

Ismered az egyszeri kisbojtár esetét a farkassal, ugye? Járkálhatnak farkasok, de ha valaki hiteltelenül kiabál farkast, akkor a tényleges farkasok létének elhívését csökkenti.
verum
@GeoCravker: - az alaptörvény a hatalmat szolgálja és nem az országot. Nem önös érdekből lett felkavarva a víz, bármennyire is szeretnétek elhitetni.
Nem véletlen, hogy most felül is lesz vizsgálva. Még ha nem is lesz változás, még ha nem is lesz gerinces és bátor ember, aki ellent mond, a pataláb akkor is kilátszik! ;-)
GeoCravker
@verum: "Nem önös érdekből lett felkavarva a víz, bármennyire is szeretnétek elhitetni"

Fenntartom a véleményem, mert semmivel nem sikerült az állításaimat cáfolni. A tényszerű állításokat sem.
De remélem, ha esetleg felülvizsgálják Kende Judit doktoriját, netán a hiányosságok miatt a doktori tanács visszavonja a minősítést, akkor Te nem fogsz politikai üldöztetésről acsarogni.
verum
@GeoCravker: - :-) kilátszik a pataláb. :-)
GeoCravker
@verum: Azaz tényszerű érveid nincsenek. Nem baj. Elvégre valakinek a félvakon tapsoló tömeget is alkotnia kell :-)
Azért bíztam abban, hogy előtárod mindama hiányosságok tényszerű cáfolatát, ami Kende Judit doktorijjával kapcsolatban felmerült

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.