Az átmeneti anyaotthonban élő nő a szülést követően vérzett és lázas is volt.

A Népszabadság cikke szerint az otthonban dolgozók értesítették a mentőszolgálatot, de ők kiérve csak az anyát voltak hajlandóak elszállítani, ötnapos csecsemőjét nem.

Tokics Judit családgondozó elmondta, hiába próbálták meggyőzni a mentősöket, hogy a síró gyereket szoptatni kell, felkapták a nőt, és elvitték. A Családok Átmeneti Otthona panaszt tett az Országos Mentőszolgálat két mentősének eljárása miatt, de arra az elmúlt egy hónapban nem érkezett válasz.

A Népszabadság cikkében az is olvasható, hogy noha tíz napja megkérdezték az esetről a Mentőszolgálatot, nem érkezett válasz.

A TASZ betegjogi programvezetője, Bence Rita a lapnak elmondta, hogy a betegek számára az egészségügyi törvény garantálja a kapcsolattartás jogát, amelynek speciális rendelkezése, hogy a szülő a kórházban éjszaka is a beteg gyerekével maradhat. A gyereknek joga van a nap 24 órájában az anyja mellett lenni, és ez különösen fontos akkor, ha alig néhány napja született csecsemőről van szó.

Frissítés: az OMSZ az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

A Népszabadság mai cikke („Ötnapos csecsemő sokkolta az egész magyar egészségügyet”) által gonosz, lelketlen embereknek beállított mentők a valóságban nem csak szabályosan, hanem gondosan is jártak el. Az anyát mentették, aki súlyos állapotban volt, gyermekeiről nem tudott volna gondoskodni, ezért a kicsik számára is felügyeletet, ellátást kellett biztosítani. A Családok Átmeneti Otthonának (akiknek egyébként is feladata a krízishelyzetben levő kisgyermekek átmeneti gondozása) gondozónője a mentőápolónak (aki egyébként maga is szülő és szívén viselte a gyerekek sorsát) úgy nyilatkozott, hogy vállalják a kicsik ellátását (a csecsemő tápszeres táplálását is) az anya visszatértéig, így a kismamával és a gondozónővel egyetértésben történt a kórházba szállítás. A mentők távozása után a Családok Átmeneti Otthona megváltoztatta álláspontját, betelefonáltak a mentőközpontba, hogy mégsem vállalják a kicsiket és ekkor kezdődött a mentésirányító) szervező munkája, melynek eredményeképpen a kicsiket máshol helyezték el. A mentők tehát szabályosan és felelősen jártak el, mint ahogy a mentésirányító is, akinek a jogszabályok szerint nem feladata krízishelyzetben levő gyermekek gondozásának megszervezése, mégis szívén viselte az ügyet és megoldást talált. Ez a Népszabadság újságírójának sokadik, a mentőket lejáratni próbáló kísérlete, a szükséges jogi lépéseket megtesszük.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Magyar egészségügy 2015. A fideSS legnagyobb dicsőségére.
verum
Irtam már erről egy másik cikkben. Elsőre felháborító, de érdemes elgondolkozni rajta.
Az anya vérzett, lázas volt. Szoptatni biztos nem fog tudni.
A mentősök nem az utcán hagyták a gyerekeket, hanem egy anyaotthonban, ahol mások is élnek és bizonyára van tápszer és van cumisüveg is.
A mentősök meg nincsenek olyan körülménnyel ellátva, hogy egyszerre kezeljenek egy vérző, lázas nőt és két pici gyereket.
Ha utcán lett volna rosszul a nő, az megint más kategória, de a mentősök nem magára hagyták a két picit, hanem egy anyaotthonban, ahol néhány óra után a gyerekek az anyjukhoz kerülhettek.
Gondolkozzunk, mielőtt dühöngeni kezdünk!
Desischado
Erre semmilyen mentség nincs. Ilyenkor győrffy hol van? És mi az, hogy egy hónap elteltével sem válaszolnak?! Azt a két mentőst rövid úton menten kirúgnám!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.