Az utóbbi hónapokban 10-15 százalékkal csökkent az Oroszországból Hévízre érkező vendégek száma, de az önkormányzat adatai azt tükrözik, hogy ezt ellentételezi valamennyire a belföldi, illetve főként a cseh és a szlovák turisták számának emelkedése a privát szállásokon is – mondta Papp Gábor, a város polgármestere (Fidesz-KDNP) szombaton. 

Reményei szerint év végéig legalább a tavalyi, egymilliót jóval meghaladó vendégéjszakát töltenek majd el Hévízen az ide látogatók, mondta a polgármester a sajtótájékoztatón, amelyet annak jegyében tartottak, hogy 220 évvel ezelőtt, gróf Festetics György kezdeményezésére e napon készült el az első fürdőház a hévízi tavon.

Elegük lett az oroszoknak Hévízből?

Kvarda Attila, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója a fürdő látogatottságára irányuló kérdésre kifejtette: tavaly több mint egymillió belépőt adtak el a gyógytóra, illetve a fedett fürdőbe, s mindezen felül még 400 ezer járóbeteget és 5 ezer fekvőbeteget kezelt a kórház.

A tófürdőn is érződik az orosz vendégek csökkenő száma, de gyarapodott némileg a magyar, illetve a németajkú turisták forgalma, sőt kisebb számban, de francia és brit vendégek is egyre többen fordulnak meg Hévízen – tette hozzá.

Megjegyezte: az utóbbi években a tavat körülvevő, a partot és a vizet egyaránt védelmező szádfal felújítása, a vízminőségi adatokat folyamatosan vizsgáló monitoringrendszer kiépítése, a fedett fürdő és a gyógyászat körülményeinek korszerűsítése szolgálta a hagyományok őrzését és továbbfejlesztését.

Mára olyan szintre fejlődött a gyógyászati szolgáltatás, hogy nemrég a hungarikum címet is elnyerte a tófürdő és a ráépülő tradicionális orvosi kezelés – mondta.

Papp Gábor elmondta, hogy szeretnék nemcsak Magyarországon, de egész Európában, sőt világszinten levédetni a tradicionális hévízi gyógyászatot. Hogy a tóra alapozott szolgáltatások köre, a turisztikai és gyógyászati kínálat tovább bővüljön, nemrég kerékpárkölcsönző rendszert építettek ki, sportturisztikai kínálatot vezettek be, illetve a tervezett gyógyhelyfejlesztési állami pályázat keretében jelentős közlekedési változásokat hajtanak végre, egyebek mellett a buszpályaudvar elköltöztetésével.

Az eseményről készült közlemény szerint Hévíz ismertségének további javulását remélik attól is, hogy Európa egyik legnagyobb egészségturisztikai szakvásárának, a Meeting of the Spas of Central Europe elnevezésű konferenciának Hévíz ad otthont az idén októberben. A legutóbbi vásárokon több mint 160 wellness és spa szolgáltató állított ki, s a mostani rendezvényre Észak-Amerikától az Arab-öböl térségéig a világ számos pontjáról várnak résztvevőket.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Hévízen semmi nem változott már évtizedek óta, mindössze eltűntek a hangulatos piaci sütödék, a hangulatos "fröccsöntő" könyöklők, rendkívül sok új üzlet van, azonban a külföldi nem bevásárolni megy Hévízre !

Papp Gábor versenythazudik orbánccal - a gecivel ! Érdemes belátogatni a helikonportal.net-re ( vigyázat, az oldal hozzád is benéz, ha kemény a kommented és bírálod a bírkaakolt ! )
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@micfild: Hat nem tudom. Nekem nem jon be. Budos, tul meleg, es nem tunik tisztanak, bar gondolom az.
Nalam az azurkek, kristalytiszta tenger jatszik.
micfild
@Yoda69: A benne lévő ásványi anyagok miatt érzed büdösnek. A kénszag tényleg nem éppen ibolyaillat. Az iszapnak is magas a kéntartalma. De a Hévizi tó, gyógyitó hatását már az ókorban is ismerték.
Butaság a tengerhez hasonlitani. A tengerhez és a Hévizi tóhoz nem ugyanazért megy az ember.
mate03
@Yoda69:! Ne adja a Jóisten, de ha majd itt fáj ott fáj,te is szívesebben mennél Hévízre gyógyulni, mint a tengerpartra!
libellle
@colibri: Pontosan ezért maradnak el a nyugati vendégek. Mi is megfordultunk többször Hévizen. Ellenben évekkel ezelött voltunk ott utoljára, mert ahogyan a ruszkik viselkedtek egyszerüen visszataszito volt. Többen az ismeröseink közül is szintén panaszolták az egész "hangulatot" ami ott uralkodott. Igy inkább az itthoni fürdökben töltenek el 1-2 hetet. Mint a vademberek ugy a vizben mint az utcákon vagy éttermekben. Amennyire sajnálja a ruszkik elmaradását a polgármester költözzön ruszkiországba.
Hari
Ez a hir nagyon szomorú. Mert Hévíznek már rég elege kellett volna lenni az oroszokból! Ugyanis elképesztő mértékben lezüllesztették, undorítóvá tették ezt a hajdanvolt gyöngyszem varoskát. Két éve voltam ott, azzal jöttem( menekültem) el, hogy ide soha többé.
mariaberta
Olyannyira fejlődött, hogy ma már egy szegény hazai honpolgárnak nincs pénze saját gyógyvízének igénybevételére. Beszélhetnek itt amit csak akarnak, de az az általuk "átkosnak "titulált rendszerben hazai betegek kaptak három hetes beutalót és lehetőség volt az arra rászorulónak minden évben gyógykezelést igénybe venni. És mi van ma? Kívülről lehet nézelődni, mert azért még nem szednek pénzt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.