Megőrül az, aki állandóan félelemben él – mondták a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai a Sziget fesztiválon pénteken; a rendszerellenes performanszukért a börtönt is megjárt Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina, valamint Pjotr Verzilov egy interaktív beszélgetésen közölték: a művészet mellett már civil szervezettel is harcolnak a putyini rezsim ellen.

A feminista-punk-aktivista, Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar tagjai nem sokkal az idei Sziget kezdete előtt jelezték, hogy Glastonburyből hazafelé a budapesti fesztiválra is ellátogatnának – közölték a Sziget szervezői.

Mint az együttes tagjai felidézték, a Pussy Riotot 2011 szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította néhány orosz fiatal, akik közül Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát és egy társukat 2012 februárjában az orosz rendőrség egy Putyin-ellenes performanszuk közben letartóztatta. A Szigetre ellátogató két művész-aktivistát a bíróság két év börtönre ítélte, ahonnan csak a szocsi téli olimpia előtt meghirdetett amnesztiának köszönhetően szabadulhattak 2013 decemberében.

"Oroszországon kívül csak Magyarországon találkoztam olyanokkal, akik még mindig azt hitték, hogy mi meztelenül táncoltunk a templomban, pedig ez egyáltalán nem így volt, még a fejünkön is maszk volt" – szólt Nagyezsda Tolokonnyikova a letartóztatásukat előidéző performanszról, hozzátéve: nem kell ahhoz meztelennek lenni, hogy radikális politikai akciókat hajtson végre az ember.

Nagyezsda Tolokonnyikova felidézte: diákkorában újságírónak készült, a média feletti erős cenzúra miatt azonban végül a művészetet választotta.

Pjotr Verzilov kiemelte, hogy Oroszországban ma nincsenek független médiumok, az ellenzék nehezen tudja megszervezni magát, ezért döntöttek a rendszerellenes politikai aktivizmus mellett. Nyugat-Európában ez nehezen felfogható, de a magyarok talán jobban értik, mert Orbán Viktor kormányzása sokban emlékeztet a putyini Oroszországra – vélekedett.

Marija Aljohina beszámolója szerint a putyini rendszer igen konzervatív, az orosz ortodox egyház szerint például a nők legfőbb hivatása a szülés kellene legyen, hogy gyarapodjon a népesség. Egy kismama azonban 50 dollárt kap az államtól havonta, ami még élelemre sem elég; nincs megfelelő szociális védőháló a gyermekvállaláshoz.

Szabadon engedésüket Nagyezsda Tolkonnyikova "PR-akciónak" nevezte, szerinte a putyini rezsim ezzel is jobb színben kívánt feltűnni a szocsi téli olimpia előtt, ahol azonban korbáccsal felfegyverzett kozákok támadták meg őket egy performanszuk közben. "Amikor kijöttünk a börtönből, úgy döntöttünk, nemcsak a művészethez térünk vissza, hanem civil szervezetet is alapítunk, amely a politikai foglyokért küzd" – idézte fel.

Mint elárulta, performaszaikra edzésekkel is készülnek, hiszen néha csak néhány másodpercük van az előadásra az előtt, hogy elfognák őket a rendőrök. Éppen ezért sem igaz a propagandának az az állítása, hogy a Pussy Riot tagjai alkohol és drogok hatása alatt adnák elő performanszaikat: "soha nem léptünk fel részegen vagy bedrogozva, ha akcióba mész, tisztának kell lenned" – fogalmazott Nagyezsda Tolokonnyikova, aki egy orosz újságíró kérdésére kifejtette: ha folyton az életét féltené, abba beleőrülne.

Arra a kérdésre, hogy színpadon miért nem lépnek fel soha, az együttes nőtagjai nevetve azt felelték: ehhez még túl félénkek, de majd gyakorolnak.

A Krím-félsziget helyzetéről Pjotr Verzilov mint "extrém bonyolult kérdésről" beszélt, Nagyezsda Tolokonnyikova azonban egyértelműbben fogalmazott, szerinte a Krímnek Ukrajnához kell tartoznia. "Elítéljük az orosz hadsereg ukrajnai jelenlétét, Luganszkban minden utcán orosz katonák vannak" – fogalmazott.

Nagyezsda Tolokonnyikova az esetleges jövőbeli politikai pályáját firtató kérdésre leszögezte: bármilyen politikai változást olyan kulturális változásoknak kell megelőznie, amelyek megmozgatják az embereket, ezt követik a politikai reformok. "Büntetett előéletűként egyébként tíz évig nem vagyunk megválaszthatók" – emlékeztetett a Pussy Riot tagja.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Bátor csajok, le a kalappal előttük. Tökéletesen látják a nálunk kialakult helyzetet is.
Törölt felhasználó
"megőrül, ki állandóan félelemben él" Mennyire igaz ez Viktorra és az ország felére is sajnos!!!:(
amaramaistanna
Bátrak ,annakl ellenére,hogy Putyin megverette és börtönbe is záratta őket. Respekt!
JAJMÁR
Pussy nekik :) Igazuk van, félelemben nem lehet normálisan élni hosszú ideig, még akkor se, ha van pénz dögivel.
Látszik is már az "őrület" imitt-amott egy-két "illetékes elvtárson".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.