A teljes magyar lakosság arcképének nyilvántartását és profilozását tervezi a kormány. Az adatbázis a hivatalos, okmányirodákban rögzített igazolványképekből épülne és gyakorlatilag bármelyik állami szerv hozzáférhetne, amelynek rendészeti jogosítványa van – írta meg a napi.hu.

A lap a kormány.hu-n vette észre, mit terjesztett elő a Belügyminisztérium. Az adatbázis elvben olyan technikai megoldásokkal épülne ki, amelyek réven nem alakulna ki egy személyi mappa minden polgáról, vagyis az arcképen kívül más természetes azonosítót – nevet, lakcímet – nem, csak egy kapcsolati kódot tárolnának. De természetesen szükség esetén ezek az adatok is hozzáférhetők lennének.

A Belügyminisztérium a törvény szükségességét többek közt a bűncselekmények megelőzésével, illetve felderítésével indokolja, de példának hozzák a személyvédelmet és a titkosszolgálatok titkos adatszerző tevékenységét is.

Emellett a törvény azt is megengedné, hogy a hatóságok egyszerre akár több tízezer polgár mobiltelefon- és internetforgalmát online ellenőrizzék, lehallgassák. Például az egymillió előfizetővel rendelkező szolgáltatóknak olyan csatlakozási pontot kellene kialakítani, amely lehetővé teszi az előfizetők 0,1 százalékának online lehallgatását, követését, ami minimum 3000 ember jelent. Igaz, a parlamenti szakbizottságban elhangzott beszámolók szerint a lehallgatások javát végző szakszolgálat komoly technikai kihívásokkal küzd – tette hozzá az újság.

A törvénytervezettel kapcsolatos társadalmi vitára mindössze 5 napot adott a belügy, tehát szeptember 1-jéig lehet véleményezni a javaslatot.

152 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyuszicsibe
Vityának küldöm ezt a Bikini- számot, és üzenem mellé, hogy nnna ezt kopizzad !!
"... mielőtt vééégleg elmegyek,
kapsz egy képet rólam;
ha hiányzom,ezt mindig nézheted,
szét is tépheted..."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Grafix69
Ez is ez az embernek nem nevezhető valami ez is okoskodik itt minden szarral digitális igazolvány meg fényképes nyilvántartás meg minden fos. Olyan emberek mint ezek a Magyar Nép megnyomorítói na nekik kellene fényképpel elszámolni erről a gazdasági fasizmusról amit megteremtettek maguknak.Hányinger ez a Pintér meg az egész .
JAJMÁR
@karma1: 10:36 Egyetértek veled, ettől az ellenzéktől semmilyen megoldás nem várható. Rengeteg jó gondolat, ötlet kerül fel ide, a Propira, talán elolvassák... és én abban reménykedek, hogy valahol épül már egy új erő, új arcok, fiatalok :)
Frissülnie és tisztulnia kell a közéletnek, ehhez pedig a fiatalos hév, lendület és lelkesedés kell.
Vagy "pokolra kell menni", és ennél még sokkal rosszabb is lesz, mert ez kell ahhoz, hogy az emberek megértsék melyik út vezet oda, hogy soha többé ne lépjenek rá. Sajnos most ezt látom reálisnak.
Neked is szép napot :)
agnes200
Ha netán valóban a bűnmegelőzés lenne a valódi cél, akkor már nem több értelme lenne az ujjlenyomatok nyilvántartásának?
agnes200
Egy arcképes nyilvántartással inkább mondjuk tüntetőket lehet beazonosítani, de nem egy bankrablót, vagy autótolvajt.
agnes200
Ja, és üzenem a nagyon okos illetékeseknek, hogy az én személyi igazolvány képemet nyugodtan betehetik a nyilvántarásukba: annyira szar, görnyedt fotót csináltak rólam az okmányirodában, hogy már akkor sem hasonlítottam rajta önmagamra egy kicsit sem, azóta pedig még a frizurám is és a szemüvegem is más, úgyhogy ha valaki az alapján felismer, hát akkor én annak tényleg nagyon gratulálok!
Rumcájsz
Ez egyértelmű jele a félelmüknek!
Félnek a tüntetésektől,,,,,

Lesz abból épp elég hamarosan, úgy érzem

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.