Az egész menekültügy, az egész népvándorlás, az egész megélhetési bevándorlási probléma megfelelő látószögből nem más, mint a liberalizmus identitásválsága

- értékelt Orbán Viktor miniszterelnök a szeptember 5-i, kötcsei polgári pikniken elmondott beszédében, amelynek teljes szövegét a Demokrata című hetilap közölte szerdai számában.

A kormányfő kijelentette, vége a "liberális blablának" nevezhető szellemi-ideológiai korszaknak, és hangsúlyozta: ez új esélyt kínál arra, hogy a nemzeti-keresztény eszmerendszer, gondolkodásmód visszanyerje dominanciáját immár nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában.

Ez az első jó identitásválság, amit átélek

- fogalmazott a liberális identitás válságával kapcsolatban Orbán Viktor.

Meggyőződését fejezte ki, hogy jólétben élni és ezzel egy időben "liberális módon jónak látni magunkat" többé Európában nem lehetséges. A legveszélyesebb kombináció, amit ember ismer a történelemben az – magyarázta –, ha az ember gazdag és gyenge.

A liberális filozófiából gyenge Európa következik, amely közben a gazdagságát meg akarja őrizni, de ha gyenge, nem tudja megőrizni

- összegzett.

Orbán Viktor amellett érvelt, hogy különbséget kell tenni a személyes, egyéni felelősség között és aközött, ami egy modern állam kötelessége: míg a személyes vagyonból adni nem okoz gazdasági problémát, az államiból ellátást, jólétet biztosítani a gazdasági teljesítmény szűkülését eredményezi.

A miniszterelnök szerint – Magyarországgal szemben – Európát ma a liberálisok uralják, nagyrészt az ő kezükben vannak a konzervatívok gondolatait is közvetítő, interpretáló eszközök, csatornák. Ezért van az – tette hozzá –, hogy ha

egy konzervatív kancellár asszony vagy egy konzervatív miniszterelnök lép hivatalba, annak nincs mit tennie, valamilyen mértékig – és ez a mérték nem kevés – alkalmazkodnia kell ahhoz az eszközrendszerhez, amelyet az eszmeileg tőle különböző emberek tartanak a kezükben. Ettől szenved az európai jobboldal.

Orbán Viktor beszédében a hipokritaság rendszerré szervezett gondolati térségének nevezte a liberalizmust, szervezett képmutatásnak a liberális külpolitikát – amelyben a jónak mondott tettek mögött általában pénz, olaj, nyersanyag van. "Valójában nem jót tettek, amikor méltóztattak szétbombázni Irakot vagy éppen Szíriát, hanem a legrosszabbat", miközben azt szeretnék, hogy a világ elismerje, ők állnak a jó oldalon – tette hozzá példaként.

Rámutatott: ideje a keresztény irgalom mellé beemelni az érvelésbe a felelősség kifejezést is.

Hangsúlyozta, a keresztény identitás fontossági sorrendet rajzol ki: először is felelősek vagyunk a gyerekeinkért, aztán a szüleinkért, majd a lakóhelyünkért, "aztán jön a hazánk, és aztán jöhet minden más". "Tudjuk, a liberális az egész világért felelős, merthogy jó ember, minden fáj neki, ami a világban történik" – vázolta az ellenpólust Orbán Viktor.

Úgy összegzett: a mostani helyzet tanulsága, hogy a határokat, valamint Magyarország etnikai és kulturális összetételét meg kell védeni, utóbbi erőszakos megváltoztatását nem kényszerítheti ki senki. Emellett fontos az is, hogy az ország sikeres maradjon gazdaságilag, mert e nélkül, "hiába vagy morálisan a tökéleteshez legközelebb eső pozícióban", eltaposnak – folytatta a miniszterelnök, aki negyedikként a "mindennapi patriotizmus" érvényre juttatását emelte ki.

Utóbbiról azt mondta, ez nem szellemi természetű dolog, hanem életösztön, napi rutin, mint az, hogy magyar terméket vásárolunk a boltban vagy magyar embert foglalkoztatunk, ha munkaerőre van szükségünk.

Ha a kommunikációs, kulturális és egyéb távolságot nem tudjuk áthidalni, ha nem tudjuk vonzóvá tenni a fiatalok számára a mindennapi nacionalizmust, és nem valami rendezetlen, rossz szájszagú, radikális tempóban, amitől az embert kiveri a hideg igazából, tehát ha ettől különböző, friss és fiatalos nyelven nem tudjuk megtenni, akkor ezt a csatát nem mi fogjuk megnyerni

- fogalmazott a kormányfő, elismerve: "e tekintetben voltunk a legkevésbé sikeresek".

Az idei, szeptemberi kötcsei piknik hallgatóságához fordulva kijelentette: a patrióta, nemzeti alapú, mindennapos életösztönök, életvezetési tanácsok, megfontolások, illetve az ez alapján kifejtett vélemények nincsenek jelen a vitákban, de erre a csatatérre is fel kell menni, és nyerni kell.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Mondja ezt pont ez a mocsok...amikor a fidesz liberális pártként indult...kivonultak Trianoni megemlékezésről...most meg teszik az agyukat mekkora hazafiak...Identitászavarod van neked is vitya...elég súlyos seggszáj szindrómában is szenvedsz...a kleptomániáról ne is beszéljünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
Isten ne adja, de ha komolyabb fegyveres konfliktusra kerülne sor Európában,
vagy szűkebb kis hazánkban,
ez a nagy magyar identitásos hazafi elsőnek fog lelépni békésebb tájakra a kollégiumi haverjaival egyetemben !
karma1
Mikortol fogjak bevezetni a karlenditeses "Heil orban!"-t? Mar persze ha ennyire ragaszkodik a mindennapos nacionalizmushoz...
dömdödöm
Mi sem bizonyítja jobban az elmondottakat mint hogy 500 000 ember kiment dolgozni ,
Senki sem a helyén és a szakmájában dolgozik (hanem ott ahová éppen be tudták nagynehezen nyomni ) és ( nem baj ha nem ért hozzá ) hazánkban és hamarabb foglalkoztatnak egy román -magyart mint egy pályakezdő magyart . :-((((((((
nemkati
Én is tanácsolnék valamit ennek a rossz szájszagú pasasnak: takaroggy!
Clavigo
Identitás válság ??? Kiskomcsi,liberál,,konzervativ,,stb...Nem régen még Kazahsztánban érezte magát otthon...Házhoz jött a Keleti Nyitás,,,
kakaósbögre
Keléeti nyitás,ja...akkor tulajdonképp csak megjöttek a cimbik,gyökér.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.