A nemzetgazdasági miniszter pénteken benyújtotta a parlamentnek a fogyasztói devizahitelek – köztük a pénzügyi lízing – forintosításáról szóló törvényjavaslatot.

Az átváltást a korábbi bejelentésnek megfelelően az augusztus 19-i piaci árfolyamon hajtják végre, ám a pénzügyi intézmények elengedik követeléseik azon részét, amennyivel a piaci árfolyam meghaladja a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításánál alkalmazott árfolyamot, így az érintett hitelesek a jelzáloghitelesekkel azonos helyzetbe kerülnek.

Ez egy tipikus svájci frankos hiteles esetén svájci frankonként 31 forint tehercsökkenést jelent. A kedvezmény 50 százalékát a pénzügyi intézmények levonhatják az általuk fizetett társasági adóból, különadóból, illetve pénzügyi tranzakciós illetékből.

A törvényjavaslat általános indoklása kiemeli: az érintettek nagy száma miatt egyre nagyobb problémát jelentenek az autóhiteles bedőlések. A még fennálló devizahitel állomány további veszélyt jelenthet a pénzügyi stabilitásra, ezért elkerülhetetlenné vált e hitelek kezelése.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.