Az Európai Uniónak nem nagyon van más választása, mint az, hogy gondoskodik külső határai védelméről, és ehhez minden szükséges lépést megkövetel a tagállamaitól – mondta a kormányszóvivő szombat este, az M1 aktuális csatorna műsorában.

Kovács Zoltán szerint "sohasem mondtuk, hogy a kerítés, a déli biztonsági határzár megoldás", de olyan eszköz a magyar kormány kezében, amely megakadályozza a zöldhatáron való szabad átjárást, és próbálja ellenőrizhetővé tenni a határátkelést.

Valahogy véget kell vetni annak, ami a nyugat-balkáni útvonalról áramló menekültekkel összefüggésben történik, erre a legjobb esélyünk az, ha az első belépési pontnál, a görög határnál megállítják az illegális migránsok áradatát – mondta, hozzátéve: ehhez közös európai fellépésre van szükség.

Kovács Zoltán butaságnak nevezte a külföldi média azon beszámolóit, amelyek szerint Magyarország megnyitotta volna a horvát határszakaszt a migránsok előtt.

"Kitartunk amellett, hogy biztosítjuk a schengeni határokat, hogy ellenőrizetlen, azonosítatlan emberek mindenféle szervezettség és rend nélkül áramoljanak az unióba, ahol már most is megoldhatatlan problémát jelentenek" – fogalmazott.

A kormányszóvivő megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy Horvátország cserbenhagyta Magyarországot és az uniót, Horvátország semmilyen, az uniós tagságából fakadó kötelezettségével nem foglalkozik, szabadon engedi át területén a schengeni határok felé igyekvő bevándorlókat.

"A következő teszt a szlovén határ, a Szlovéniában bekövetkező események lesznek" – jegyezte meg.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról szólt, hogy szombaton este hat óráig a magyar-horvát határon át 4151 migráns érkezett Magyarországra, ebből Baranya megyébe 1836, Somogyba 1842, Zalába 473.

A bevándorlók azóta is jönnek, Beremenden 9, Letenyén 8 busz érkezését várják, utasaikat buszokkal vasúti átkelőhelyekre szállítják, onnan vonattal utaznak a regisztrációs pontokra – jegyezte meg.

20 ezer migráns van Horvátországban

A főtanácsadó kitért rá, hogy horvát sajtónyilatkozatokból úgy tudják, mintegy 20 ezer migráns van Horvátországban, és "a macedón-szerb területeken is jelentős tömegek mozognak", így számítani kell rá, hogy ez a nyomás folyamatos terhet jelent Magyarországnak".

Bakondi György a magyar-horvát határszakaszra tervezett műszaki határzárról elmondta: a honvédség erői dolgoznak a kerítés építésén, mindent megtesznek, hogy a legfontosabb részeken mielőbb megszervezhessék a zöldhatár biztonságos őrzését.

A zöldhatár lezárása megakadályozza, hogy jelentős migránstömegek a magyar lakosság biztonságát érintően a legváratlanabb helyeken bukkanjanak fel – közölte. Hozzáfűzte, hogy mindenfajta határőrizeti szigorítás feltétele a műszaki határzár és a jogi oltalom megléte.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
aszongya: valahogy meg kell állítanunk...de hogy? azt minden politikus tudja, hogy a görög szigetek miatt nem lehet egykönnyen megoldani..
olyan jópofa dolog volt felvenni a görögöket az unijóba, aztán sengeni határrá nyílvánítani őket...a görögök mindenre alkalmatlanok, viszont szeretnek jól élni...kapni nagyon kellemes, de adni? na azt már nem..

az már csak hab a tortán, hogy a törökországi menekülttáborokban hónapok óta nem, vagy alig folyósítják a segélyeket, nincs miből enni-inni, ruházkodni, a gyerekeknek iskolába járni..viszont elterjedt, hogy a gazdag nyugat egyből lakást ad..

friss hír, hogy már azért pusztítanak több országban, mert nem kapták meg a beígért lakást...

európának annyi. ...hacsak..hacsak ez a sok mohó, szemforgató politikus helyett nem jön egy tökösebb garnitúra, aki rendet, fegyelmet teremt...
minden nap elmúltával nehezebb...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
TASzSz
Kerítés a tengeren + a sziklákon?! :-)
JAJMÁR
@Peller Anikó: 10:59 A "nemnormális" ember zseni is lehet, tudod-e? :) A normális fogalma behatárol egy halmazt, a nemnormális a két széle.

A "jajgató" jelzőt meghagyom neked, rád illik.
A kerítés nem oldja meg a menekültproblémát, hanem eltéríti, mégpedig rányomja a szomszédainkra. Meglepődtél, hogy ez nekik nem tetszik? Ja,hát lehet, hogy az összefogásról hablatyoló kormány elfelejtette velük megbeszélni? De most kritizálja őket, mert az elterelt problémának nem örülnek. A kerítés csak újabb problémákat generál, ez látszik. Semmi értelme, nincs az a kerítés, amit meg ne lehetne bontani, kerülni... stb.
A görög határzár - ezt nem egészen értem mire gondol, a "zár" a belépés megtiltása is lehet. Az ellenőrzés pedig egy ellenőrzött belépést jelent. A problémát ez sem oldja meg, de áthelyezi. Annyival jobb, hogy nem kell ezeknek az embereknek több ezer kilométert gyalogolni, hanem ott helyben elbírálják és elosztják őket. Európának a te szóhasználatoddal így is "annyi", hiszen a menekültstátuszra jogosultak köre sokmillió, nincs az a menekülttábor, ahol ennyi ember elférne.
Egy megoldás van, mégpedig a térségben a háborús helyzet felszámolása, az élet normalizálása. Ez pedig nem egyszerű, és bizony, összefogásra van hozzá szükség. Szerintem az egész világ összefogására, beleértve az összes nagyhatalmat.
Többről van itt szó, mint Európa jövőjéről.
Nem az a legnagyobb fenyegetés, amitől te félsz. Nem a menekültek. De hidd azt :)
varirmag
Peller Anikó !
Ne törödj senkivel !! Jók a hsz-id !
Akinek nem tetszik " véggye" a sajátját,ha akarja !
Peller Anikó
@Laila 15.05: igazad van, a regény pusztul meg utoljára és répa is aggódik mint mi. Késésben vagyunk az bizonyos, köszönhetően angyalkának, mindenféle kan cellároknak és főleg az olaszoknak, akik egymaguk áttaxiztattak 300 000 honfoglalót a tengeren.

Azt viszont nem gondolom, hogy a liberalizmust kellene kidobni az ablakon, mert az semmiképpen nem azonos a hülyeséggel. Ha merkel anyánk megháborodott, meg néhány (több) európai politikus a szék(let)ét szorítva többre becsüli az arabok követelőzéseit mint a saját népe/választói érdekeit, akkor az nem a szabadságunk, liberalizmusunk hibája, csupán az állóvízhez szokott, felelőtlen politikusok ostobasága.
pmv.agnes
@varirmag: Így igaz!!! Az utolsó utáni órákban vagyunk!!! Nem tegnap óta. :(
Laila
@Peller Anikó: Igen, én is azt gondolom, hogy vannak a liberalizmusnak értékei, amelyeket meg kell tartani. Mindenképp.
A probléma csupán az, hogy nem közelíthetünk meg mindenkit liberalizmussal. Az iszlám civilizációt (bevándorlók nagy része) pl. nem, ők nem hisznek benne. Feléjük nem működik.
Továbbá a SZABADSÁGOT én is szeretem, és ez egy hatalmas érték, őseink ezért haltak sokan meg. De ha nem párosul HAZASZERETETTEL, NEMZETSZERETETTEL, akkor semmi értelme...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.