A migránsáradatban nehéz kiszűrni a szélsőségeseket, ezért nagy a veszély – szögezte le Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorfolyamában. A szakértő szerint a német sajtóban a migránsokról, a terrorveszélyről "nagyon szűrik a híreket", és úgy tűnik, a politikusok nem tudják kezelni a helyzetet, Angela Merkel német kancellár például arról beszélt, hogy a migránsok között "nincsenek terroristák", és megígérte, "senkinek nem fog bántódása esni".

Georg Spöttle megdöbbentőnek nevezte, hogy a német kancellár ráadásul egyetemistáknak tartott előadásában nyilatkozott így. A szakértő elmondta: Angela Merkelt az egyetemisták arról kérdezték, miként kezeli Németország a migránsáradattal beáramló szélsőségeseket, terroristákat, és mit tesz a kormány, hogy megvédje az állampolgárokat. Erre a kancellár – a szakértő által idézve – azt mondta: "fogjon mindenki egy Bibliát a kezébe és kezdje el olvasgatni, majd kezdjünk egy dialógust velük és magyarázzuk el nekik, hogy a mi a húsvét, mi a pünkösd, mi az első áldozás, és majd találunk biztos valami közös nevezőt". "Ha egy politikus ilyet mond, az arra utal, hogy már nem tudja kezelni a helyzetet" – jegyezte meg Georg Spöttle.

Szerinte egyre többen vélik úgy, "Angela Merkel egy másik realitásba került". A szakértő kitért arra is, amikor egy iraki férfi nyakon szúrt egy rendőrnőt, arról is csak egy rövid, háromsoros hír jelent meg a német sajtóban. Ennek alapján annak a véleményének adott hangot, hogy a német sajtóban erősen megszűrnek minden olyan hírt, amely a migránsok elleni lenne, vagy a terrorizmus gyanúját felkelthetné. Ehelyett Angela Merkel azt erősíti, hogy a menekültek között nincsenek terroristák, őket segíteni kell – tette hozzá.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán tájékoztatott arról, hogy a röszkei tömegzavargás egyik, már előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjánál a nyomozók a sajátján kívül még nyolc, más ember nevére kiállított útlevelet találtak. A 39 éves szíriai Ahmed H. ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett, a határzár tiltott átlépésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Az ORFK kedden közölte, hogy nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint a 39 éves szír férfi, Ahmed H. a Szövetség a hit terjesztésére elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. Terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervezetként is felhasználják radikálisok célországokba juttatásához – írták.

Georg Spöttle az M1 aktuális csatornán elmondta: az említett szervezet célja a lelki dzsihádra, az iszlám tanokra való törekvés. Ismertetése szerint a szervezetet 1927-ben alapították Indiában, s az utóbbi időben egyre inkább kinőtte magát, "elkezdett kapcsolódni" az embercsempészethez is. E nagy radikális szervezet az egész világon akarja elterjeszteni az iszlám vallást – tette hozzá a szakértő. Felhívta a figyelmet arra is, hogy akiket lakóhelyükön nem regisztráltak terroristaként a helyi rendőrök, titkosszolgálatok, azokról Európának sincsenek adatai, így szinte lehetetlen kiszűrni őket – mondta a szakértő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.