Egy Boeing 767-es kanadai utasszállító repülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit csütörtökön – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

A közlemény szerint a kanadai repülőgép úgy haladt át szlovák légtéren, hogy nem lépett kapcsolatba az ottani civil légi irányítással. Bár a szlovák légierő sikeresen elfogta a gépet, a pilóták továbbra sem léptek kapcsolatba a szlovák légi irányítással.

Riasztani kellett a magyar Gripeneket

Ezért a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának a legmagasabb szintű, úgynevezett Alfa riasztását rendelte el. Mire a Torontó és Athén között közlekedő civil járat a magyar légtérbe ért volna, a NATO légi hadműveleti központja azonnali felszállásra adott parancsot a JAS-39-es géppárnak.

A magyar légierő két Gripenje nem sokkal reggel 7 óra után szállt fel, és pár perc múlva már vizuális kontaktust létesített az utasszállító pilótáival, akik ezt követően felvették a rádiókapcsolatot a magyar földi irányítással. A vadászgépek – az ilyenkor szokásos előírásoknak megfelelően – a légtérhatárig kísérték az utasszállítót, amely a repülési tervének megfelelő útvonalon kilépett a magyar légtérből.

A riasztás után a Gripenek rendben visszatértek a kecskeméti repülőbázisra – írta a HM.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.