Egy 15 éves katymári lány súlyos betegséggel küzd immáron 1 éve: akut mieloid leukémiával, azaz a vérképzőrendszerből kiinduló daganatos kórral. Az egész oka – ha lehet hinni az orvosainak – egy fogtömés lehet – írta a Blikk.

Hőemelkedésem lett, majd másnapra belázasodtam. A harmadik napon pedig úgy ébredtem, hogy már csak foltokat látok a jobb szememmel, ami ugyanazon az oldalon van, mint a rossz fogam

- mesélte a jelenleg a Szegedi Gyermekklinikán fekvő lány.

Ekkor azonnal orvoshoz fordultak, így kiderült, hogy leuké­mia okozza a bajt. Az orvosok úgy vélik, allergiás lehet az amalgámra, arra a higanyt, ónt, ezüstöt és cinket tartalmazó fémötvözetre, amellyel a lyukas fogakat tömték be.

A tinilány szervezete jól reagál a kemoterápiá­ra, ám a sejtállománya még nem megfelelő ahhoz, hogy a rossz fogat eltávolítsák, így a kezelések alatt újra és újra foggyulladással küzd. A megoldást a csontvelő-transzplantáció jelentheti, amihez édesapja vagy testvére lehet az alkalmas donor. Ha sikeres az átültetés, akkor hazatérhet a kamasz, ha sikerül addigra szüleinek előteremteni az ehhez szükséges steril szoba kialakítására a pénzt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.