A vasárnapi boltzárral kapcsolatban népszavazást kezdeményező magánszemély azt szeretné, ha azok is megszólalnának, akik támogatják a törvényt.

Simonné Gercsényi Gabriella az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, azt szeretné, hogy azok is megszólalnának egy népszavazáson, akik támogatják a törvényt, "mert tudom, hogy ők sokan vannak".

Ezért kezdeményezett pozitív kérdést, mert az mindenkit mozgósít, támogatókat és ellenzőket egyaránt – tette hozzá.

A Kúria kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatait helybenhagyva elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Ezután nyílt meg a lehetőség új kezdeményezések benyújtására a témában, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint kedden már ketten is nyújtottak be népszavazási kérdést a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban. Az NVI nyilvántartása szerint az elsőként érkezett kérdés Simonné Gercsényi Gabriella magánszemélyé, a második Harangozó Tamásé, az MSZP frakcióvezető-helyetteséé.

A magánszemély kérdése úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?", a szocialista politikusé pedig úgy, hogy

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Az NVI internetes tájékoztató oldalának adataiból az derül ki, az NVI elnöke várhatóan szerdán vagy csütörtökön dönt arról, hogy a kérdések megfelelnek-e a formai előírásoknak és az NVB elé terjeszthetőek-e. Az NVB az elsőként benyújtott kérdést fogja elbírálni, a testületnek 30 napja van a kérdés hitelesítésére.

Simonné Gercsényi Gabriella az MTI-nek azt mondta: "a sorrendet illetően pedig egyszerűen szerencsém volt".

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Az NVI a fiedesznyik egyik frakciója. Pont.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?",És, ha azt írom hogy nem?
human
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Ez tényleg érdekes. Akkor a NEM azt jelenti, hogy nyitva KELL lenniük, ami azt a jogot vonná meg, hogy zárva tarthassanak, ha akarnak. Az IGEN pedig semmit nem változtat a jelenlegi felálláson. Szerintem ezt úgy dobja vissza a választási bizottság, mint annak a rendje.
Fradigege
Azért itt kilóg a lóláb. A nő kérdése a nyitva-zárvatartásról szól. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?". Eddig is bezárhattak vasárnap a kiskereskedelmi üzletek. Ez nem volt gond. Kit érdekelt. Semmi nem tiltotta. Akár hétfőtől-vasárnapig zárvatarthatnak. Ez eddig nem volt kérdés. Miköze ennek a vasárnapi munkavégzéshez? A szociké pedig a munkavégzésről szóló törvény visszavonásáról szól. Ez két külön téma. Barom az ellenzék, ha ezt a magaslabdát nem csapja le. Kürtölnie kellene a médiának, hogy mekkora gagyik. Annyira koncentrálnak, hogy mindig keresztbe tegyenek a témában, hogy kapkodnak és azt sem tudják mit írnak.
Fradigege
Csak egy témában nem adhatják be egyszerre, illetve kell várni még a bizottsági döntésre. De ez két teljesen külön téma. Ha odamentem volna én, hogy szűntessük be a magyar focit kérdéssel, azt is a spiné után bevették volna tőlem, mert egy másik téma.
human
@Fradigege: Szerintem pont azért ez a kérdés, hogy elkaszálják. Orbánék nem merik vállalni a népszavazást inkább bevállalják ezt az átlátszó huzavonát.
nevemnick
Egyszerűen nevetséges és egyben felháborító ez a labdadobálás. Egy molyfing párt agyalágyult ötlete, úgy a vásárlók, úgy a dolgozók érdekeivel is szembe megy. Arra is kíváncsi leszek, hogy hány százalékkal fog visszaesni a dohányzás az egységesített küllemű cigarettás dobozok miatt... :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.