A szlovák rendőrök szerdán már részt vettek a határ őrizetében, a magyar rendőrökkel és a magyar katonákkal közösen járőröztek – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerda este.

Bakondi György hozzátette: a megállapodást várhatóan a jövő héten írják alá Csehországgal, akkor megérkeznek a cseh rendőrök, azt követő héten pedig hetven lengyel határőr jön.

Elmondta: a részletekről az országos rendőrfőkapitányok megállapodást írnak alá, ebben szerepel a többi között, hogy hol, milyen szolgálati rendszerben, milyen feladatokat látnak el a visegrádi országból Magyarországra érkező rendőrök, határőrök. A szlovák féllel már létrejött ez a megállapodás, a többi pedig "küszöbön áll" – fogalmazott.

Pintér Sándor belügyminiszter a Budapestre érkezett ötven szlovák rendőrnek – akiket Szlovákia a szerb határon szolgálatot teljesítő magyar kollégáik megsegítésére küldött – kedden azt mondta: jelenlétük azt jelenti, hogy a visegrádi országok közös választ adnak egy közös kihívásra.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyancsak kedden Pozsonyban azt hangsúlyozta: az illegális migráció megfékezésében a schengeni határok védelme az elsődleges megoldás, az a nem hétköznapi megegyezés pedig, amely a visegrádi négyek – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – között jött létre arról, hogy összesen 170 rendőrt küldenek Magyarország déli határának védelmének megsegítésére, azt bizonyítja, hogy a V4-es együttműködés életképes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.