Magyarország egyedüliként tartja be a schengeni és a dublini szabályokat a bevándorlási válságban, a magyar modell működik, az Európai Uniónak ezt kellene alapul vennie a konfliktus megoldásának keresésekor – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton Békéscsabán.

Szijjártó Péter – aki magánemberként érkezett Békéscsabára, a kolbásztöltő versenyre – hangsúlyozta: az Európai Uniónak villámgyorsan megoldást kellene találnia a bevándorlási válságra, mert egyre mélyebb lesz a káosz és a konfliktus, "egyre mélyebb sebek jöhetnek létre szomszédos országokban". Azt mondta, szomszédok, partnerországok ugranak egymásnak a bevándorlási nyomás keltette válsághelyzetben, pedig ha egy idő múlva a válság véget ért, ugyanúgy egymás szomszédai lesznek, és ugyanúgy rá lesznek utalva az együttműködésre.

Szerbiából többen akarnak átmenni Horvátországba, mint ahányan onnan átmehetnek Szlovéniába, és ahányan aztán átmehetnek Ausztriába – magyarázta, hozzátéve: a probléma csak fel fog torlódni. A magyar modell láthatóan működik. Magyarország – egyedüliként -minden schengeni és dublini szabályt betart, "csak mi felelünk meg hiánytalanul az Európai Tanácsi követelménynek, hogy minden közös európai szabályhoz tartani kell magunkat" – fogalmazott.

Közölte: így nyilatkoznak most már az osztrákok is, akik a kerítésépítést, a schengeni és dublini szabályoknak megfelelést dicsérik és elismerik. "Milyen hosszú utat tettünk meg azóta, hogy az osztrák kancellár a legsötétebb európai diktatúrákhoz hasonlított minket" – jegyezte meg. Hozzátette: a románok is egyre békülékenyebb hangot ütnek meg, és a szlovénok is elismerően beszélnek a magyar modellről.

A külügyminiszter szerint ezért ha Európa egy működő modellt akar életre hívni, a magyart kellene alapul vennie. Megjegyezte: vasárnap, az uniós vezetők értekezletén a valódi cselekedetek irányába kellene elmenni, és nem kellene hagyni, hogy az európai integráción mély sebek keletkezzenek a válság miatt.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: figyelik a migrációs útvonalak alakulását, és ha szükségessé válik, a magyar-román határon is megépítik az ideiglenes határzárat. Hozzátette: előkészítő lépéseket, bizonyos alapvető földmunkákat egy szakaszon már elvégeztek. Ha Románia irányába térnek el a bevándorlási útvonalak, akkor megteszik azokat a lépéseket, amelyekkel az szágot és a magyar embereket meg tudják védeni, és a közös európai szabályokat be tudják tartani – húzta alá.

Megjegyezte ugyanakkor: jelenleg nincsen szó arról, hogy Románia felől érkeznének a bevándorlók tömegei.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eugen4402
@1magyar: Valamikor a nyár elején kezdtük duruzsolni, hogy a kontinensre lépését kellene megakadályozni azoknak, akik nem tudják igazolni magukat. Tudatosítani kellett volna bennük, hogy saját érdekük az igazolványok megőrzése. Akármilyen szívtelenül hangzik, itt már hónapok óta visszaélnek Európa humánumával, és a szolidaritásra hivatkozva szinte megoldhatatlan feladatot rónak a vén balek Európa nyakába. Aki nem háborús övezetből érkezik, (vagy nincsenek papírjai) fájó szívvel vissza kellene fordítani...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eugen4402
@libellle: Nem esküszöm rá, hogy pontosan idéztem, de valamelyik portál közölt egy Vele készült interjút, amit én tartalmilag említettem. Egyébként érthető az ő következetessége, egyszerűen furcsa lenne, ha bejelentené, hogy mától kezdve egy árva lélek sem léphet a Bundesrepublik földjére.
Azért azzal a visszaszállítással attól tartok, komoly gondok lesznek...
libellle
@eugen4402: Tja, valójában én is. Ellenben a Rendörség a Vám és még a Bundeswehr- nek is kell segiteni. Ellenben ez már nem tartható tovább igy. Az 1,2 millióból legalább 8-900- ezer gazdasági bewándorlo. Az egész Albánia, Marokkó itt van. Na és még kb. 90 másik nacio.
solidedge
Európa összeomlása a tankönyvekben a következőkkel fog kezdődni. "Miután elkezdték követni a magyar modellt..."
tökéletlen és csodátlan
Egészségügy, oktatás tönkretéve, a lakosság elszegényítve, elbutítva, kiszolgáltatottá téve Arányaiban nézve: nálunk 8 millió választó van, de 2 millió agyhalott mondja meg a frankót.
Szíjártó,nincs az a fodrász a földön, aki embert faraghatna belőled... bár ha egy sűrű... nagyon-nagyon sűrű fekete hajzuhatag eltakarná az arcodat, és betömné a szádat, talán... de csak "talán", az segítene.)
Szíjártó, volt már egész Európa olyan amilyennek te és a gazdád szeretné látni.
Tudod hogy hívták, Szíjártó?
SÖTÉT KÖZÉPKOR

Ti okosaknak képzelitek magatokat, pedig buták vagytok mint a tök!
Sok pénzt, hatalmat szerezni, ahhoz ész kell?
Nem, ahhoz gonoszság kell, csalni-, lopni-, hazudni való képesség.
Romlottak vagytok, nagyurak. A velőtökig. Csak!!!
cs.n.
Tököm kivan már ezzel, több mint egy napja óránként mondják minden egyes hírösszefoglalóban a kosútrádión. Szegény Petikét még kóbásztöltés közben is zaklatja a lakájmédia, hogy legyen "hírük". Nyilván tök véletlenül bukkantak a magánember úrra, ő meg tök véletlenül nagyon szívesen volt nem magánember.
Lepényleső
Ilyet sem hallottam még,hadban állunk az EU.val,és csak mi tarjuk be az EU. szabályait.
Hogy van ez?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.