Kevesen tudják, de van egy terület, ahol Magyarország igenis tervezi a jövőt: a Paksi Atomerőmű minden évben befizet mintegy 20 milliárd forintot egy alapba, mely arra szolgál, hogy fedezze az erőmű majdani leszerelésének, a nukleáris hulladék elszállításának, tárolásának stb. a várható költségeit, hogy azt ne a jövő generációinak kelljen majd egyben kifizetni.

Most egy kormányzati belső munkaanyag javaslata szerint ezt az alapot kellene megcsapolnia a kormánynak azért, hogy a 2018-as választás előtt eladhasson még egy rezsicsökkentést – tudósít a munkaanyaghoz hozzájutó Index.

A munkaanyag szerint az eltapsolás úgy nézne ki, hogy

azt az évi 20 milliárd forintot, amit eddig a paksi erőmű a hulladékok kezelésére tett félre, nem kellene félretennie, így kWh-ként 1,43 forinttal olcsóbban tudja adni az áramot.

Csakhogy előbb-utóbb az adófizetőknek mindenképpen pótolniuk kell a rezsicsökkentésre elégedett pénzt, mert nem véletlen az évről évre félretett hatalmas összeg:

Eddig ugyanis nem véletlenül fizetett annyit Paks, mint amennyit fizetett. Az évente esedékes összeget úgy állapították meg, hogy az Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. kidolgozott egy javaslatot arról, hogy közép és hosszú távon milyen hulladékkezeléssel kapcsolatos feladatokat kellene megvalósítani, azok mennyibe kerülnek, és ehhez mennyit kellene az alapba fizetni. Ehhez kikérték az Országos Atomenergia Hivatal előzetes szakmai értékelését, majd elküldték a minisztériumnak. A javaslatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megvizsgálta, és ha egyetértett vele, az alap szakbizottságának előzetes állásfoglalásával együtt elküldte jóváhagyásra a fejlesztési miniszternek. A miniszter jóváhagyása után pedig beírták a központi költségvetésbe.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
Akány a magánnyugdíj pénztár.
Kedves fiatalok, ne érezzétek magatokat biztonságban, nem csak az öregek fognak kipusztulni nyugdíj ellátás hiányában. Ha Paksot egyszer le kell szerelni, kis hazánk jobban fog ragyogni, mint Csernobil!
Ezerszer fontosabb lenne ez ellen, mint a netadó ellen tüntetni!
De persze a jövő kevésbé érdekli a ma emberét. Majd akkor lehet átkozódni, mert ma azt mondtuk: "ejh, ráérünk arra még"!
Hellcat
Pillanatnyi propagandaátbaszásokért kockáztatják a jövőt...ez ám a felelősségteljes hozzáértő kormány.
pbalage
én mondjuk tudtam, nem is támogattam sohasem ezt a ruszki maffiózós időzített bombát 3600 milliárdért, ami visszafizetve, pókos nyolcassal szorozva 6000.
kamazuka
Bölcs gondolat!

Mégsem IMF hitelből tennék mint a szocik.
Az, mekkora átverése volt a társadalomnak.
nezelodo
@Hellcat: Ehhez képest a Varga Misi öngondoskodásra buzdítja a leendő nyugdíjasokat! Lehet, hogy félnek, elfogy az ellopni való?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.