A magyar gazdaság 2015 második negyedévben elkezdődött lassulása folytatódni fog a GKI szerint, főleg a fejlesztési célú EU-források átmeneti visszaesése, az üzleti beruházások visszafogottsága és a mérsékeltebb kiviteli lehetőségek következtében – derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzéséből.

Az MTI-hez eljuttatott prognózis alapján a tavalyi 3,6 százalék után az idén a GDP 2,7 százalékos, jövőre 2 százalék körüli bővülése várható. A társaság megjegyezte, hogy míg 2014-ben a magyar gazdaság átmenetileg az egyik leggyorsabban növekvő volt az EU-ban, az idei második negyedévben a régióban már a lengyel, a cseh, a szlovák, a román és a lett is megelőzte.

A GKI kifejtette: a magyar ipari és építőipari termelés júliusban és augusztusban is érezhetően csökkent az előző hónaphoz képest. A kevés új ipari kapacitás, a kevesebb exportálható mezőgazdasági árualap és az európai, ezen belül a Magyarországnak különösen fontos autóipari konjunktúra mind bizonytalanabbá válása miatt romlottak a kiviteli lehetőségek. A nyár folyamán lassult is a kivitel bővülése.

A kiskereskedelemben kimutatott forgalom ugyan gyorsan bővül, de itt – mivel a pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való bekötése tavaly szeptemberben lett kötelező – az év utolsó négy hónapjában már ugyancsak lassulás várható – véli a kutatóintézet.

Idén az első nyolc hónapban a bruttó bérek 3,7 százalékkal nőttek, az év egészében 3,5 százalékos emelkedésük mellett a reálkeresetek is hasonló mértékben növekednek. Jövőre a bérkiáramlás kissé lassul, az áremelkedés az idei stagnálás után 2 százalék körüli lesz, de mindezt a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékpontos csökkentése részben ellensúlyozza. Így a reálkeresetek 2-2,5 százalékos emelkedésére számít a GKI.

A reáljövedelem és a fogyasztás azonban csak 1,5 százalék körüli mértékben, vagyis az ideinél lassabban nő. A beruházások csökkenése és a kivitel bizonytalansága mellett tehát a fogyasztás némi lassulása is hozzájárul a gazdaság fékeződéséhez – vélekedett a kutatóintézet.

Az államháztartás első kilenc havi hiánya az egész évre tervezett deficit 107,5 százaléka, részben az EU-finanszírozás egy részének átmeneti felfüggesztése miatt, ez azonban véget ért. A 2015-re előirányzott 2,4 százalékos, és a 2016-ra tervezett 2 százalékos GDP-arányos deficit megvalósulása bizonytalan, mindkét évben ennél kissé magasabb hiányt prognosztizáltak a szakemberek. A külső egyensúly az első fél évben tovább javult, a folyó fizetési mérleg aktívuma és a beérkezett EU-transzferek is emelkedtek. Jövőre azonban ez utóbbiak jelentősen visszaesnek – közölték.

A világgazdaságban, a kínai gazdasági növekedés tartósnak ígérkező lassulása miatt, a korábbi prognózisoknál mérsékeltebb dinamika várható: gyengül az Amerikában megindult konjunktúra, várhatóan nagyobb mértékben mérséklődik az Európai Unió növekedési teljesítménye, amit nem ellensúlyoznak az alacsony nyers- és fűtőanyag-árak, illetve a laza monetáris kondíciók és a semleges fiskális politikák növekedésösztönző hatása sem. A görög pénzügyi csomag ugyan rövidtávon stabilizáló hatású, de a politikai kockázatok erősödnek, s az EU egyelőre nem talál megfelelő választ a menekültügy kezelésére, növekednek a tagállamok közötti ellentétek – írta a GKI.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Na, ez a (sz@r) hir vajon milyen sztaniolba lesz csomagolva, hogy a fidesz-fanok karacsonyi ajandeknak nezzek?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Hellcat: A negativ novekedes is novekedes, es amikor a statisztikusok eljutnak oda, hogy szepen kozmetikazott hazugsagokat adjanak be a lakossagnak, akkor ok is ugy szamolnak, hogy MINUSZ + MINUSZ = PLUSZ

Igy aztan a valo igazsag a gazdasagi fejlodesrol pont olyan, mint mikor az impotens pali kezen all: a farka pont ugy fog kinezni, mintha allna...:o))))
Minden csak nezopont kerdese, ezert csinaltak a Nezopont nevu hazudos kis tarsasagot...:o)))
szaboria1
@karma1: Miért miért, mert Putyin adott hitelt amit nem igazán reklámoznak. Ugyanis annak magasabb a kamata mint az átkozott IMF hotelnek. Igaz azt nem fogják ellenőrizni mire költik el. 2021-ig meg majd belerokkanunk a vissza fizetéssel.
karma1
@szaboria1: Sztem akarmennyire is belebujunk a Nagymedve popsijaba, azert a kamatos kamatokat -meg me'g amit kernek azon felul - boven meg kell majd fizetni, azt nem lehet majd eljopofizni...
Kadar idejeben attol voltunk a "legvidamabb barakk" mert nekunk megengedtek egy kis lazasagot, hiszen rajtunk keresztul jutottak nyugati valutahitelhez a hideghaboru alatt, ami letkerdese volt a Nagy Boldogsagos Unionak.
Nem tanultak a tortenelembol, egyikuk se elt igazan a kemeny Rakosi rendszer alatt, viszont mindegyikuk elvezte a szocializmus osszes vivmanyat, ami legalabbis az ingyenes oktatasban es az olcso gyogyszerarakban mutatkozott meg, na meg abban, hogy volt munka.
eszegfu
@papa.49: 11:23 Ja, a csiga ez esetben egy Forma 1-es autó!:))
papa.49
@eszegfu: Nem ez esetben a csiga egy jól fejlett valódi csiga))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.