Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadós-osztályzat kilátását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államadósság valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét is, hogy javulnak a magyar gazdaság kilátásai, miután a felhalmozódott devizaalapú kinnlevőségek problémájának megoldásával jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A Moody's a kilátásjavítással egy időben megerősítette a "Ba1" szintű magyar szuverén adósbesorolást.

A magyar osztályzati kilátás már két hitelminősítőnél pozitív, a Fitch Ratings ugyanis szintén pozitív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra.

A korábbiaknál nagyobb ütemű az államadósság csökkenése

A Moody's Investors Service szerint jelenleg robusztusabb ütemű a magyar államadósság-ráta csökkenése, mint a múltban, mivel a kormány bizonyította képességét és erőteljes elkötelezettségét az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartására.

A nemzetközi hitelminősítő londoni indoklásában kiemelte azt is, hogy a magyar államháztartás elsődleges egyenlege 2012 óta következetesen többletet mutat.

A Moody's várakozása szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta – amely 2011-ben 81 százalékon tetőzött – az idén 74,3 százalékra, 2016-ban 73 százalékra csökken.

A hitelminősítő azt is valószínűsíti, hogy az idén a vártnál magasabb adóbevételek révén a 2,4 százalékos cél alatt lesz az államháztartási hiány, az elsődleges egyenleg többlete pedig meghaladja az 1 százalékot.

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Euro: 314
USD: 293 (15 eve volt ennyire magas utoljara)

Mukodik az eltolcsi fele szupergazdasag.
A fideSSek szupergazdagok lesznek az orszag meg belerokkan.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
izo
@Yoda69: Nyelvtanilag 1 nemem van, mert jössz a süketségeddel , hogy több nevem van! Utána vessző és hülyegyerek ami rád vonatkozik!
Yoda69
@izo: Latom mar remegsz az idegtol.
Egy szoval sem allitottam hogy tobb nemu lennel. :) Persze ki tudja? Lehet hogy hermafrodita vagy.
izo
@Yoda69: Javítva nevem! Én nem vagyok ideges, csak nem bírom a lökötteket!
Yoda69
@izo: Na jo hagylak pihenni, mert meg infartust kapsz itt nekem.
izo
@Yoda69: Igen a hülyeséged nagyon fárasztó!
Yoda69
@izo: Na ebben mi a hulyeseg izaora? Az hogy torodom az egeszsegeddel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.