Az illegális bevándorlás megelőzését és az embercsempészek elleni küzdelmet szolgáló együttműködésről is beszélt telefonon Petro Porosenko ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, kedvezően értékelve az ukrajnai magyar kisebbség jogainak érvényesülését – derül ki az ukrán elnöki hivatal hétfői közleményéből.

A dokumentum szerint az ukrán államfő köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért, hogy következetesen támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét, és humanitárius segítségben és orvosi kezelésben részesít ukrán katonákat.

A magyar miniszterelnök gratulált Porosenkónak, hogy országában sikeresen megrendezték a tisztességes és átlátható helyhatósági választásokat.

A közlemény szerint az ukrán elnök megállapította: az a tény, hogy a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt tagjai helyet foglalnak a Kárpátalja megyei tanácsban, arról tanúskodik, hogy abban az országban nincs nemzetiségi alapon történő elnyomás.

A közlemény idézte Orbán Viktort, aki elégedettségét fejezte ki az ukrajnai magyar kisebbség jogainak érvényesülésével kapcsolatban.

A magyar kormányfő egyetértett Petro Porosenkóval abban, hogy fontos megadni a vízummentességet az Európai Unió országaiba utazni kívánó ukrán állampolgárok számára.

A beszélgetés során a felek azt is megvitatták, milyen módon lehetne szorosabban összehangolni az ukrán és a magyar biztonsági és igazságszolgáltatási szervek munkáját az illegális bevándorlás megelőzése és az embercsempészet elleni küzdelem terén.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.