Az emberek többségében félelem van és nem megértés a migránshelyzettel kapcsolatban, termékeny táptalajra hull a kormány mondanivalója, mert az emberek félelme ma erősebb, mint a megértés képessége és szándéka – jelentette ki Gyurcsány Ferenc szerdán Zalaegerszegen.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kifejtette: Magyarországon egy évben 100-150 emberölést követnek el, nagyjából annyi áldozattal, mint ahányat a napokban Párizsban megöltek. "De ettől mi még nem vagyunk gyilkos nemzet" – hangsúlyozta.

Mindenhol vannak gazemberek, de emiatt mindenkit megbüntetni "aránytalan és embertelen" – mondta a volt miniszterelnök.

A pártelnök a Sokak Magyarországa címet viselő röpiratáról tartott fórumot megelőzően újságíróknak arról beszélt: ezekben a hetekben mindenki el van foglalva azzal, hogy mi fog történni Magyarországgal vagy Európával. Azok is tele vannak aggodalommal, akik soha nem találkoztak menekültekkel, mégis félnek a terrorizmustól, de ez "természetes reakció".

A kormány szerint "be kell zárni Magyarországot", de a DK megítélése szerint a migránshelyzet nem magyarországi, hanem európai probléma. "Ferenc pápa álláspontját osztom, . aki szerint az ajtó nem arra való, hogy bezáruljon, hanem hogy invitáljon, és ez az igazi keresztényi gondolkodás" – közölte Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: maga sem gondolja, hogy "mindenkit és időtlen időkig be lehet fogadni, mert nem bírjuk el". Már csaknem egymillió menekült van Európában, és nem mondható, hogy ez a németek problémája. Éppen a német adófizetők azok, akiknek köszönhetően "Magyarország az elmúlt években gazdagodni tudott", tehát ha a terheken osztozni kell, nem csukhatjuk be az ajtót.

Mint mondta: álláspontja szerint aki háborúból jön és a családját menekíti, külön kell elbírálni, "de az sem biztos, hogy örökre be kell őket fogadni". Kaphatnának három-négy évre letelepedési engedélyt, és ha béke, stabilitás lesz, segíteni kell nekik visszamenni a hazájukba.

Gyurcsány Ferenc a magyarországi viszonyokat érintve arról beszélt, hogy az emberek nem érzik sikeresnek az országot, alacsonyak a bérek, miközben nagyon sok embernek nincs munkája, nagyon sokan pedig elmentek az országból. "Nem lehet nem bért emelni", ebben talán lassan formálódik valamiféle egyetértés.

Azt mondta: "őrült bajt" lát az egészségügyben, több orvos ment el 2004 óta, mint ahányat képeztek, és a jelenlegi bérekkel nem lehet megállítani az elvándorlást, miközben a költségvetésben nincs is elég pénz az egészségügyre. Az oktatás területére kitérve azt mondta: egyetért a fideszes Pokorni Zoltánnal, aki szerint sokkal több ingyenes délutáni órára lenne szükségük a gyerekeknek, hogy továbbtanulhassanak vagy éljenek a hobbijuknak.

"Tele vagyunk gonddal, bajjal, de azért járom az országot, hogy meggyőzzem a többséget: lehet olyan országot is csinálni, amely sokak Magyarországa, hogy sokaknak jó és nem csak keveseknek" – összegezte a DK elnöke.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kamazuka
T.ex miniszterelnök úr.
Vissza kell fognom magam ,de nagyon nehéz.
Az a mondat,hogy a terheken osztozni kell,rendben.De boncolgassuk kicsit e mondatot.
A német adófizetők nem említették meg,hogy befektetéseik hasznán túl, a jövőben majd egy kis szívességet kérnének tőlünk migráns kérdésben.
Az akinek nem tetszik,el lehet menni kijelentése anno.közel több százezer barátot,rokont vitt ki az országból nem beszélve mint adófizetőket.
Fogadjunk be mondat kétoldalas kérdés.Szociálisan és morálisan is.
Képzeljük el,hogy befogadunk mondjuk 4000 migránst átmenetileg.
Hol helyezné el őket?
A szomszédomban, kilőve,mert nem járulok hozzá.
A tisztelt szomszédságában szerintem nyugodtan.
Ellátásukról való gondoskodást is önre bíznám személyes tőkéjéből,míg azt kiabálják,hogy van éhező gyermek,és rengeteg közhasznú munkás,csak tisztességes jövedelem nincsen hogy elegendő mennyiségú,és minőségű élelmiszert vásárolhassanak.
Egyáltalán ez akkor most politikai,vagy üzleti kérdés.
Úgylátom a demokratikus kalifátusnak édesmindegy milyen népcsoportokat oszt meg,vagy fordít egymás ellenmnetán, zavar össze.
A sokkal több ingyenes óra ,a másf..val történő csalánverés még mindig megy úgy látom.
A tisztességes jövedelemről nem beszélve.De hát ez anno, Lakitelken dőlt el, bűnös szövetségben. Nem igaz?
Ami a félelmet illeti.
Annyira nem jó ebben a jelenlegi világban élni,hogy azt mondjuk örömteliek a mindennapjaink.
Helyesebben örömteliek lennének,ha nem a politikával kellene nep mint nap bíbelődnie a kisembernek,hanem a munkájára tudna koncentrálni.
Gyilkosság kérdése az unióben elhibázott kérdés.A megbocsájtunk az ellenünk vétkezőknek,a 3 csapás,a jog visszatartó erejének hiánya teremt mészárszéket,hová terelnek vezetőink.Ez az ön felelőssége is.
Az én felelősségem ott van,hogy hitvány ember soha ne juthasson hatalomra.
Akinek nem inge, ne vegye magára!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Főlökött
@kamazuka: Hsz.-ed elejéről tudod mi ugrott be ? Áru-kapcsolás. Én dotáltalak, Te meg befogod és megcsinálod, mert én azt mondtam :). Na azért.

Ki is volt, aki először nyomta : "Ha nem tetszik, el is lehet innen menni" - el lehet tolni a kerékpárt ? Most pedig azért sikítozik, mert írtózatosan nagy az elvándorlás ? Vicces-szánalmas figura, de a szereplési vágya, láthatóan, tapasztalhatóan töretlen.
A van, de minek is, mindezt közpénzből dotáltan.
varrólány
Az ellenzéknek nem kötelező hülyének lenni, de neki valahogy mindig sikerül! :-((
JAJMÁR
Nem kell annyira betojni, itt nem akar letelepedni egyik se, ha köteleznénk őket, kétségbeesnének. Első dolguk lenne elmenekülni.

"Egyszerű módja egy ország megítélésének, ha megnézzük, hányan akarnak bejutni oda, és hányan akarnak elmenni."
Tony Blair
JAJMÁR
Egyebekben pedig, személyeskedés nélkül, én úgy látom, hogy a Gyurcsány állításai reálisak. Lehet persze azokkal vitatkozni, de ha megrekedünk a személyes szimpátia vagy un-szimpátia szintjén, háttérbe szorítva a problémákat, akkor nem kell felhánytorgatni semmit. Akkor el kell fogadni, hogy minden rendben van ebben az országban. Utálandó személyekben ugyanis bővelkedünk. A kormányunk pedig kiválóan teljesíti ezt, bűnbakot is mindig mutat, lehet újrázni '18-ban!
F_Viktor
@JAJMÁR: Tony Blair nem beszél hülyeséget, 7 év alatt több magyar gazdasági menekült vándorolt az EU-ba, mint amennyi migráns érkezett arab országokból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.