Tokaji aszút inni, és meghalni – Eric Asimov, a New York Times újságírója szerint túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz borokat igyunk, ezért halála előtt mindenkinek ki kell próbálnia a minőségi édes borokat, a kategórián belül pedig első sorban a tokaji aszút.
A szerző nem spórolt a nagy szavakkal, mert kijelentette: a világ fantasztikus édes borai közül számára az aszú a legjobb.
„Meglepően illatos, mézes, mégis friss, azaz felfrissítő. Az ízek komplexitása hullámzik és visszhangzik a szájban. Az élet édességét és a nyaralások örömét juttatja eszembe”
– írja Asimov, majd egy-egy bekezdésben kiemeli a kedvenceit: elsőként a 2008-as ötputtonyos Royal Tokaji aszút, amelyben szerinte tökéletes az édes íz és a vibráló savasság aránya.
Szintén megemlíti a 2005-ös ötputtonyos Samuel Tinon-t és a 2001-es hatputtonyos Hétszőlőt: „Édesebb, mint az előző kettő, íze leginkább vadvirágokra, mézre, kajszibarackra és karamellre emlékeztet.” – idézi a New York Times-t a hvg.hu.
Hogy lehet itt ilyen pártatlan, politikai felhangoktól mentes, kormányt nem fikázó cikket leközölni???!!