Tokaji aszút inni, és meghalni – Eric Asimov, a New York Times újságírója szerint túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz borokat igyunk, ezért halála előtt mindenkinek ki kell próbálnia a minőségi édes borokat, a kategórián belül pedig első sorban a tokaji aszút.

A szerző nem spórolt a nagy szavakkal, mert kijelentette: a világ fantasztikus édes borai közül számára az aszú a legjobb.

„Meglepően illatos, mézes, mégis friss, azaz felfrissítő. Az ízek komplexitása hullámzik és visszhangzik a szájban. Az élet édességét és a nyaralások örömét juttatja eszembe”

– írja Asimov, majd egy-egy bekezdésben kiemeli a kedvenceit: elsőként a 2008-as ötputtonyos Royal Tokaji aszút, amelyben szerinte tökéletes az édes íz és a vibráló savasság aránya.

Szintén megemlíti a 2005-ös ötputtonyos Samuel Tinon-t és a 2001-es hatputtonyos Hétszőlőt: „Édesebb, mint az előző kettő, íze leginkább vadvirágokra, mézre, kajszibarackra és karamellre emlékeztet.” – idézi a New York Times-t a hvg.hu.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rugacs
Tokaj nem a Fidesz kezén van?
Hogy lehet itt ilyen pártatlan, politikai felhangoktól mentes, kormányt nem fikázó cikket leközölni???!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rugacs
Tokaj nem a Fidesz kezén van?
Hogy lehet itt ilyen pártatlan, politikai felhangoktól mentes, kormányt nem fikázó cikket leközölni???!!
Csizmás Kond
" íze leginkább vadvirágokra, mézre, kajszibarackra és karamellre emlékeztet"
Nagyapám mindig azt mondta, a pinának legyen pinaszagja...az a bor ami a kajszira vagy karamellre emlékeztet ...hát azt igya meg Asimov.
profon
@Csizmás Kond: Hozzászólásod első részével egyetértek ! :))
simmering73
Kinek a pap, kinek a papné. Nekem nem jön be a tokaji aszú. A Medina annál inkább. (Látom rugacs elvtársnak agyára ment a politika.)
rugacs
@simmering73: Frászt, ha itt ilyen cikket olvasok, rögtön azt hiszem, felébredtem és minden rendben van...
Rugacs sosem volt elvtárs, reformer volt már akkor is...
Tokaji Aszu
25 év kemény munkájával sikerült az aszúból egy jó édes lábvizet csinálni. A cikkírónak vagy fogalma nincs a valódi aszúról, vagy fizetett ügynöke a Tokaj-hegyalját uraló nagyképű és annál kisebb tudású borászoknak.Valaha 100 kg aszúszemből 100 liter aszúbor készült, ereje teljében lévő 3-4 éves szamorodnival áztatták ki az aszúszemeket. Ma ugyanebből a mennyiségből 200 litert készítenek, must vagy újbor felhasználásával, két év hordós érleléssel /olyan is/, ami valaha elérte akár a 20-25 évet is. A Rákóczi pincék és társaik idegen kézen, a borászok nyomják a süket dumát és mindenki szabadlábon. Ajánlom figyelmükbe a vigbor.hu honlapot ha részleteiben is érdekel valakit az aszú szándékos lezüllesztése.
Vizual
Húsz éve kb. már saját szemmel láttam a pecsapos üvegeket. Egy tokaji borpincében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.