Meg fog lepődni, milyen kevés magyar nyugdíjas nyomorog más országok idős embereihez képest. Az OECD rangsorából kiderül: nyugdíjasaink a finn és új-zélandi kortársaikhoz hasonló arányban részesülnek a javakból. Emellett okkal számíthatnak a kormány jóindulatára is, reálemelések formájában.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Gondolom ez a felmérés a Harrach és a Fónagyról szólhat, akik milliós fizetésük
mellé felvehetik a nyugdíjukat is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Gondolom ez a felmérés a Harrach és a Fónagyról szólhat, akik milliós fizetésük
mellé felvehetik a nyugdíjukat is.
papa.49
Köszönjük ,,hvg,, a teljes mellszélességgel való kiállást a hazugovics mellett, jusson nektek is CSAK ANNYI AMENNYI A KISNYUGDÍJASOKNAK JUT, alávaló szemét portál!!!
eszegfu
Érdekes ez a felmérés... 34 országból M.o. a 3. helyen áll a keveset kereső nyugdijasok tekintetében (Románia és Bulgária előz meg), ugyanakkor a 2 mill. nyugdijasból "csak" 150 ezer, aki nyomorog, vagyis a 120 ezer havi átlagot az 1.850 ezer ember eléri...tehát nem lehet okunk panaszra. Elgondolkodva: a havi 120 eFt kb. u.annyi, mint egy egyszerü aktiv dolgozó nettó keresete...ez rendben. Vélhetően addig nincs semmi baj, amig a házaspárokból mindegyik él... de ha valaki egyedül marad, akkor a rezsi sem feleződik, sőt, ha az elhunytnak volt 170 eFt-os nyugdija, a másiknak meg 70 eFt (az 57 eFt-os havi jövedelemnél vannak a "nyomorgó" nyugdijasok), akkor máris az elszegényedés vetődik fel. Nyilván a vizsgálat erre nem terjedt ki, csak az OEP adatait használták fel: szigoruan a kifizetett nyugdijak és a személyek száma tekintetében.
Eriksson
@eszegfu: Fontolóra kellene vennie a rezsicsökkentést a nyugdíjasnak.
eugen4402
Miután az adatok valódiságát nem áll módunkban leellenőrizni, fogadjuk el, hogy kényeztetnek bennünket. Azért ne feledkezzünk meg a 27%-os élelmiszer ÁFÁ-ról, és mindjárt lehervad a mosoly az arcunkról...
Igaz, advent idején nem illik ilyen gusztustalan észrevétellel rontani az emelkedett karácsony-készülődés hangulatát.
Macskaszem
Ez valami hülye vicc?
Akkor hogy lehet, hogy az osztrák, belga, svéd nyugdíjasok a Bahamákra meg a Hawai-ra járnak nyaralni, a magyarok meg legfeljebb a járdaszigetekre mennek, és nem azért, mert arra van gusztusuk basszus. Hogy a p.csába lehet akárcsak egy napon is emlegetni őket.
eszegfu
@Eriksson: 8:16 Nem igazán értem mire gondolsz a "rezsicsökkentés fontolóra vevésénél". Nem tudom, hogy általában mennyi lehet a villany, stb. fogyasztásuk, de azt tudom, hogy pl. a szüleim is inkább a sötétben hallgatták a rádiót, vagy nézték a TV, csak "végszükségben" kapcsoltak villanyt, vagy éppen délután már nem fütöttek, mert melegben nem lehet jót aludni...mondták. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy egy 20 eFt-os havi rezsinél 2 eFt a megtakaritás...tudom ez sincs "kőből"... de ez életszinvonal emeléshez, vagy akár a megtartásához bizony kevés... Tisztában vagyok azzal, hogy egész életünk egy "küzdés". A szüleim pl. mindig a csirke hátát és szárnyát "szerették", amig kicsik voltunk... és anyukám most ujra azt szerette, miután egyedül maradt... Összeköltöztünk, (én még mindig dolgozom a nyugdij mellett) igy már a combot is szereti, meg a csokoládét...
papa.49
@eszegfu: Nagyon igaz amit írtál, benne vagyunk tudjuk, átéljük, míg egészséges voltam és dolgoztam, nekünk se voltak ilyen jellegű gondjaink, már vannak, igaz még nem kapcsolom ki a fűtést délután, de már csak ,,olcsó,, szalámit tudunk venni, köszönhetően a ,,nem létező inflációnak,,!!!
bakegya
Kemény valuta,egyenlő pihe-puha palota!
Gyenge valuta -mehetsz a híd alá papóka-mamóka!
-és lehet ma ezen rugózni,mert a felcsutkai teknős a csapatával ezt intézi.
Ettől van olyan marha nagy köd ma már, idekünn a határban is.
Aztán délre kiderül-kit ütött el a vonat-ki megy szembe akár egy kamionnal is,de lesz olyan aki jobb híján a lift aknájába ugrik be.
Ma egyetlen sarka van a világnak ahol gond nélkül kánaánban fürdenek a nyuggerek mintapéldányai-mint párttitkár és titkárnéni,a múlt század kádári maradványai őskövület formátumban-tessenek ott vagyonbevallatást és életszíntvallomást készíteni-abból kifogjuk tudni számolni mit hagytak a mindennemzeti világpolgáraink öngondoskodására vityáék!!!
"NA NE VICCELJÜNK!"-már túl sok ártatlan hosszú évtizedeken át keményen dolgozó emberek életébe került már ez a g...magyar megítéltetés.
eugen4402
@Macskaszem: Kölyökkorom óta szeretem a rejtvényeket, és bevallom, ez a Bahama-Hawaii nyaralás ez kifogott rajtam. De tényleg, nekik miből futja..?
Hacsak... hacsak nem a Szíjjártó-modellt alkalmazzák, és nyugdíjas létükre a még nyugdíjasabb szüleiktől kérnek kölcsön. Csakhogy a rejtvény nyitva maradt: a nagyszülők nagyszüleinek miből volt..?
eszegfu
@eugen4402: Egészen más a nyugdij-rendszerük... általában a munkáltató a m.vállalói után nem fizet, a m. vállaló viszont 3 szintü nyugdijbiztositás közül választhat, sőt még biztositót is. A 3-ból a legkisebb "csomag" fizetése kötelező, a többi választható. Tehát ki mennyit fizet aktiv korában, annyi lesz az ellátása. Na nálunk a magánnyugdij pénztár lehetett volna a kezdete egy hasonló, "nyugati" tipusu, szinte önfenntartó nyugdij rendszernek. Sajnos mi idő előtt "megettük" a jövendő nyugdijunkat...:(
Aki Én
@eugen4402: 09:12 Gondolom nem az ottani csóró nyugdíjas utazgat. Nálunk is vannak tehetősebb, akár utazgató nyugdíjasok. Az a fő probléma, hogy aki szegény (és ez legyen nyugdíjas vagy aktív kereső), az nagyon szegény.
,, Magyarországon a nyugdíjak átlagbérekhez mért aránya igen méltányos, csaknem 90 százalék."
Csakhogy az átlagbér nem dicsekvésre méltó. Németeknél ugyan ez a szám csak 50 %, de az átlagbér a miénk többszöröse. De itt van ez:
,,1,4 millió forint, azaz nem érte el a havi 120 ezer forintot) volt, a harmadik legalacsonyabb az Európai Unióban"
,,Ennek alapján a jövedelmi szegénynek számító magyar nyugdíjasok tényleg nem dúskálnak a pénzben: tavaly havonta szűk 57 ezer forintból kellett megélniük. Ez kicsivel jobb csak a közmunkások bérénél."
Mindenki döntse el mennyire orbánpárti ez a cikk. Ha ezek a tények, akkor kicsit sem az. Inkább azt mutatja, hogy mennyire szarul keres a nagy átlag. De mindenki nézzen körül az utcán vagy a boltokban. Milyen képet festenek a nyugdíjasok, irigylésre méltót?
Eriksson
@eszegfu: 120ezres nyugdíjból meg lehet élni ha figyelembe vesszük, hogy a gyerekeket nevelőknek sok helyen még ennyiük sincs.
eugen4402
@eszegfu: Persze, tudom, hogy normális országokban miből folyósítják a nyugellátást, de ott olyan furcsa szokásokat vettek fel a népek...
Pl: mindenféle erkölcsi gátlás-, és önkorlátozási hajlam nélküli embereket nem engednek közpénzek közelébe. Nem azért, mert ellopják, hanem tudják, hogy ott a pénzek eltűnnek, elillannak, valahogy elkallódnak...:-(
eszegfu
@Eriksson: Ebben igazad van! De ahogy irtam, egyrészt ez egy átlag nyugdij, másrészt, ha egy házaspárnál ugyan kijön az átlag, de a kisebb nyugdiju ember marad egyedül, akkor már más a helyzet.
eugen4402
@Aki Én: Nagyon egyetértek a véleményeddel: a bérek gyalázatosan alacsonyak, a rengeteg levonás, adó, járulék befizetés után az aktív keresők viszik el a balhét. Drága az ÁLLAM...! Régebben legalább próbálták magyarázni, hogy a jó irányítókat meg kell fizetni, mert olcsó vezetők hülyék hozzá, és csődbe viszik az országot. Most tele vagyunk drága és jól képzett vezetővel, akik tanácsadók tömegétől kérnek még okosabb tanácsokat, a kiadás egyre nő, hogy a vezetés színvonala is emelkedik-e, azt tényleg mindenki maga döntse el...
Eriksson
@eszegfu: Ezért említettem a rezsicsökkentés lehetőségét. Minden másból egy embernek kevesebb kell, mint kettőnek. :)
Hellcat
A finn kormány is lenyúlta a manyup pénzeket?
eszegfu
@Eriksson: Szerintem a rezsiből a villanynak és a fütésnek mindegy: 1 vagy 2 emberre használjuk, max. a viz lesz kevesebb... vagyis ezen nem tud spórolni, viszont az ennivalóból valóban kevesebb kell. Nehéz eldönteni ezt a kérdést... de az biztos a tapasztalatom alapján, hogy 1 nyugdijasnak sokkal nehezebb, mint 1 párnak.
eszegfu
@Hellcat: 10:15 Hááááááát meglehet... hiszen mi vagyunk a "minta" Európának!:)
Hellcat
@eszegfu: Bele se merek gondolni a finn NAV hány mikulást foghatott...
satan
Nem átlagolni kell, sokan 60000Ft nyugdíjból tengődnek.Egyesek meg több százezresből.
De nincs nagy baj, mert a karácsonyi vásárlás nagyon megy vasárnap a nyugdíjasoknak.
Dolgozónak meg rém állom a karácsony a pénztelenségtől. Aki meg igazán lekvárban van az nem ír a netten. Azokat kéne segíteni aki ledolgozták az életüket és egyedül maradtak.
Eriksson
@eszegfu: Ez bizony így van. A villanynak és a fűtésnek mindegy, hogy egyszerre hányan használják, de az már nem, hogy hányan fizetik.
De vannak olyan lehetőségek pl. hogy kevesebb helyiséget fűtök, kevesebb meleg víz fogy, meg ilyesmi.
Most ez úgy tűnhet, hogy le akarok beszélni valakit is a jogos igényeiről. Pedig nem. De ésszerűen átgondolva sokat lehetne spórolni pároknak is, és nem csak azért mert kevés a nyugdíj.
eszegfu
@Eriksson: Ebben egyetértünk. Mi is lezártuk a fütést a kamrában + a WC-n... ez utóbbi hőmérséklete már hasonlit a régi udvari "pottyantosok"-éra... mondhatnám, hogy "ésszerü" a spórolás, de semmiképpen nem érzem "nagyszerünek"!:)
satan
@Eriksson: Spórolás miatt emelkedik mindenek az ára ami létszükséglet. A profit meg kell és meg is van a szolgáltatoknak. Spórolni a telefon ki hajításával, a számítógép is követheti a tv is, de a fűtés a fürdés evés az nem mellőzhető, meg azért ruha sem utolsó dolog.
eszegfu
@satan: 11:10 Csupán az én véleményem... persze ki lehetne hagyni a spórolás miatt az összes "technikát"...de utazni, nem utazunk...legalább telefonon tarthatjuk a kapcsolatot, akár a családdal, akár a barátokkal, ismerősökkel...vagy nem járatunk ujságot, számitógépről tudunk hireket olvasni, esetleg zenét stb... vagy nem járunk moziba, szinházba, étterembe...egyetlen szórakozás a TV... nem tudom miről kellene még lemondani azért, mert megöregedtünk... nincs "hasznunk". Tényleg még elvi sikon sem tudom eldönteni: miről mondjak le először... aktiv koromban azért dolgoztam, hogy mindezek meglegyenek, komfortom legyen... most meg vissza kell "fejlesztenem"...nem tölt el örömmel!:(
papa.49
@eszegfu: Na a fűtés lezárás csak látszólagos spórolás, mivel a szomszéd helyiségek a falon, az ajtón keresztül fűtik azokat is, így amit a vámon, megtakarítasz, elveszted a réven...
satan
@eszegfu: Én itt arra gondoltam, hogy vannak olyan nyugdíjasok akiknek még az alapvető dologra sem jut elegendő, pedig végig dolgozták az életüket. Eriksson meg fűtetlen lakásba tartaná őket zsíros kenyéren vízen. Telefon nélkül még lehet méltó életet élni de, ha nincs alapvetődolgokra az már nem élet.
satan
@papa.49: Eriksson fagyasztaná meg a nyugdíjast.
Eriksson
@satan: "Eriksson meg fűtetlen lakásba tartaná őket zsíros kenyéren vízen."
Eriksson ezt írta: "De vannak olyan lehetőségek pl. hogy kevesebb helyiséget fűtök, kevesebb meleg víz fogy, meg ilyesmi."
Kajáról meg szó se volt.
papa.49
@eszegfu: Tudod még hányan így érezzük a mai állapotunkat, RENGETEGEN sajnos!!!
papa.49
@zöldszem: SAJNOS A KÉP ÉS A SZÖVEG MA TELJESEN IGAZ!!!
satan
@Eriksson: Ha nem melegszik, akkor már nem is eszik. :(
Ez hozzátettem.
nyanya001
www.origo.hu/itthon/20121226-nemet-nyugdijasok-lephetik-el-a-magyar-idosotthonokat.html
A magyar nyugdíjas meg elkaparhatja magát ha a temetésre sincs pénze
a rohadtul megfizetett közmunkásnak !
eszegfu
@satan: Világos volt elsőre is... csak én "továbbragoztam"... Az igaz, hogy azokra kell/ene több gondot forditani, akik már valóban szegények! Eriksson is nyugdijas, egyedül él -- legalábbis a hsz-iből ezt értettem -- és ő a 120 eFt-os nyugdijasokról beszél leginkább, valószinü magából indul ki, ahogyan én is ezt tettem... Tudod én jobban szerettem volna, ha mondjuk azt irják le: x fő 70-80 eFt, y fő 90-100 eFt, stb. Most csupán annyit tudunk, hogy a 2 milliós létszám átlag nyugdija 120 eFt, ebből "csak" 150 ezer, aki az 57 eFt körüli nyugdijjal rendelkezik...vagyis "ne sirjunk", mert az aktiv dolgozók talán még ennyit sem keresnek, mint az átlag nyugdij. Ujabb dolog, amiért utálhatjuk egymást: aktiv dolgozók + a nyugdijasok..:((
eszegfu
@papa.49: 11:32 Mondasz valamit... sőt az is lehet igazad van... "felülvizsgálom" a döntésemet...
Toby
Ismét a witczek napja jött el ?

Nem kell mást tenni, mint átmenni Szlovéniába, Ausztriába, fülönfogva a cikkírót és megmutatni, hogy az ottani nyugdíjasok valahogy mégis jobban élnek, mint nálunk !
Ez vajon mitől van ?
Nyugdíjas osztrák gazda udvarán ott ázik a minőségi New Holland kombájn, 5 traktor, pótkocsik, egyéb betakarító gépek, hány ilyet látunk a magyar gazda udvarán ?
Erre érkezhetne a szakavatott válasz !
Eriksson
@Toby: Valszeg az osztrák gazda beruházott, hogy legyen mivel művelnie a földjét. A magyar gazda meg ugyanezzel a szándékkal úgy eladósította magát, hogy a bankok vitték a földjét, tanyáját is tartozás fejében.
eszegfu
@Toby: 12:52 Nem vagyok "szakavatott", de ezt a felmérést az OEP által szolgáltatott adatokból készitette az intézet... talán ez lehet a baj...
Toby
@Eriksson: Erre én is gondoltam, mert meg lehet nézni egy átlagos osztrák gazda gépparkját és meg lehet nézni a magyar gazda lerobbant, vagy vegyes építésű, néhai MTZ alkatrészekből összebarkácsolt "gépparkját.

@eszegfu: - Hát persze, ja, az OEP kiknek az uralmát nyögi ?
Toby
@Eriksson: @eszegfu: Most esik le ismét, mit is mondot lézer-piszkos jános a nyugati és a hazai bérek/életszínvonal viszonylatában ?

Még 30 év a különbség ! Racionálisan a nyugdíjasok esetében is !
eszegfu
@Toby: Én sem emlékeztem már erre az "aranyköpésére"... Véleményem szerint egy biztos: amig itt nem lesz valami változás a gazdaságpolitikában (adó-, nyugdij- stb. rendszerekben), addig bizony csak sóvárogva nézhetjük a szomszédok traktorjait, a nyaralásait, a nyugdijait... Nem az lenne a fontos, hogy elérjük a kereseteik (nyugdijaik) szintjét, hanem a mienkből -- ha nem is gazdagon, de ne nélkülözve -- itthon meg tudjunk élni. Az meg a "pofátlanság" csucsa -- nem birom elfelejteni -- hogy mi vagyunk a 34 ország közül a 3. helyezettek, akiknek ennyire kevés a nyugdijuk, u.akkor az a megállapitás, hogy mit sirunk, pedig semmi okunk rá!:(
Január
Azért azt megkérdezném a cikkírótól, hogy melyik országot javasolja az itteni szegény nyugdíjasok további életviteléhez., hogy meg tudjanak élni tisztességesen a nyugdíjukból?Mondjuk Bangladest?
A hollandok és egyéb nációk még nagyon jól megélnek nálunk a "szegénységükből".
Az egész cikk semmi más, mint játék a számokkal, amit aztán úgy magyaráznak, ahogy akarnak.

Már csak ezért sem lehet átlagnyugdijjal számolni, és összehasonlítani más népekkel, mert ott nem olyan óriásiak a jövedelmi különbségek, mint nálunk. A jövedelmi ollónak a nyitottsága nálunk nagyon nagy, és az gyűrűzik tovább a nyugdíjakba is. Az átlagnyugdíj mindent elfed, benne van a 210 000 Ft-os és a 30 000 Ft-os nyugdíj is az átlag 120 000 Ft. Vajon milyen lehet a magas nyugdíjasok és az alacsony nyugdíjasok aránya?
Azért ez is mutatna valamit.
Január
@Január: ...és csak az utcaképet kell megnézni, és rögtön látszik a nyugdíjasok helyzete...
wagabund
..."Szegény magyar nyugdíjasok? Na ne vicceljünk!"...

ez a cím is jól mutatja az újságírás alját...alja ember ad ilyen címet...
...a lényeg, hogy uszuljanak az emberek... és gyűlöljék a semmittevő, ingyenutazó, ingyenélő nyugdíjasoat...

tessékmondani...a mai fiatalok, fiatalabbak véletlenül nem az idősek utódai?...
eszegfu
@Január: Semmilyen adat nincs arra, hogy hány fő kap x és hány fő y nyugdijat még tól-ig sávos meghatározásban sem. Az biztos, hogy 150 ezren kapnak 57 eFt-ot, ha feltételezem, hogy 150 ezer ember kap 400 eFt-ot, akkor kb. 1.550 ezer kap 100 eFt-ot. Több varriációban számoltam, de a lényege, hogy a középső kategóriáju nyugdijas a legtöbb.
enslaved
@papa.49: Már értem, miért utálod azokat annyira, akik jól élnek. Eddig nem értettem, de immáron igen. Az irigység motivál téged is, mint annyi más embert.
enslaved
@eszegfu: Az én családomban is van is van néhány nyugdíjas, meg ismerek is sokat még rajtuk kívül is, és bizony nem kevés nyugdíjból élnek úgy, hogy soha nem jönnek ki hóvégére a pénzükből. Legjobb példa anyósom: Egyedül él, ezért kapja az elhunyt férje után is az özvegyit, ha jól emlékszem, 130 ezret kap havonta. Hó végén már panaszkodik, ilyenkor szoktam mondani azt neki, hogy mama, 30 ezer a cigire nem sok egy kicsit? Pénzt meg soha nem fogad el tőlem, mert ugye van büszkesége, persze úgyis tudom, hogy a nejem besegít:-)). Ma összetenné a két kezét a legtöbb fiatal, ha havi 130 ezret keresne nettóban.
papa.49
@enslaved: Koma! Én nem irigy vagyok csupán a pénzem kevés amit nyugdíjként kapok, és tudod miért mert mikor nyugdíjba mentem pont azt az időt nem vették figyelembe amikor az átlag bér 3-5 X kerestem, avval a felkiáltással túl régen volt, de mondjuk a cégem befizette utánam a nyugdíjjárulékot, tőlem is levonták a 10%. de az nem lehet figyelembe venni... De azért ne engem sajnálj, én most is megoldom a magam baját nem szorulok senkire, viszont azok akik már betegek, nem tudnak magukon segíteni azok megérzik a kevés nyugdíj hatását...Egyébként meg senkit nem utálok, legfeljebb azokat akik mindenkibe belekötnek, és ismeretlenül, a körülmények ismerete nélkül mondanak minősítéseket az embertársaikra, ez alól kivételt képeznek a politikusok, nekik EL KELL VISELNI A MEGROVÓ MEGJEGYZÉSEKET IS...
eszegfu
@enslaved: Enyje Kolléga! Mire alapozod az "irigység"-ünket, mint motivációs tényezőt?! @papa.49: is csak annyit irt, hogy amig dolgozott, addig megvette, ami kellett... ma már csak az olcsót. Hidd el engem -- de sokunkat is -- rohadtul nem érdekel kinek mi a vagyona, meg hogy élnek, meg hova mennek "hosszu hétvégére" + nyaralni + telelni! Engem csak az érdekel, hogy egy ledolgozott élet után ne kelljen azt éreznem: felesleges vagyok, csak élősködök a szegény kormányon, no meg az aktiv dolgozókon, felemelt fejjel kapjam a "jussomat" és ebből meg tudjak élni. Ugy gondolod, hogy ez olyan nagy kivánság és ezért tele lennék irigységgel?! Vélhetően Neked is lesz részed az idős korban... majd meglátod milyen kurva jó (már bocs.!)...
wagabund
na... sikeresen elindult a marakodás... a cikkíró meg pontosan ezt akarta...

Hajrá Magyarország!
eszegfu
@enslaved: Nyilván Te igy látod... én meg másképpen! Hidd el: amig fiatalok voltak egyfolytában "lemondtak" mindenről... most már életük alkonyán bizony olyan dolgokra is "rákapnak" (főleg az egyedülélők), amihez eddig nem jutottak hozzá, vagy eddig nem is szerették. Tudom, hogy nagyon nehéz elfogadni havi 30 eFt-ot a cigire... de ha eddig nem szokott le, most már nem is szabad "kényszeriteni". Pl. anyukám legalább 5 éven keresztül heti 3-4x kinai kajákat kért, vagy volt olyan időszak, amikor szinte tonnaszámra ette a karamellát, majd a nápolyit, meg a puszedlit... jelenleg a csokoládé minden mennyiségben. Szerinted egy kis lakás rezsije mellett + gyógyszer + a napi rendszeres étkezés mellett olyan sok az a 130 eFt-os nyugdij?
eszegfu
@wagabund: 16:14 Én is erről beszéltem... van valami, ami miatt még nem álltunk egymással szemben!:((
Toby
@enslaved: Torz magyrázat !
A nyugdíjas azért a bizonyos 130 ezerért egy életen át dolgozott, a fiatal még nem jött bele a melóba, de nem a nyugdíjas oköolható azért, hogy szégyentelenül alacsonyak a jövedelmek és a nyugdíjak !
Kevsebb stadion, kisvasút, mészáros@ mangalicza, andy-mi az az adó ? vajna és +"még skan mások" aztán jutna mindenkinek !
enslaved
@Toby: Szerinted én sajnálom, ha valakinek magas a nyugdíja? Az enyém sem lesz éppen piskóta, de én szeretek előre gondoskodni mindenről.
enslaved
@eszegfu: Én nem félek az idős kortól anyagiak terén, mert a nyugdíjam sem lesz éppen alacsony, de amit addig összegyűjtök, az is elég lesz. Öngondoskodó életmódot folytatok...Egyébként meg nem mondtam, hogy te irigy lennél bárkire is.
enslaved
@papa.49: Tudod, nem én kezdtem veled a vircsaftot anno. Ha jól tudom, látatlanból is te kötözködtél velem először, holott semmit nem tudsz igazából rólam, csak annyit, hogy Fidesz párti vagyok, és talán azt, hogy mit is csinálok (persze ezt is csak hallomásból). Nekem nem célom senkivel a kötözködés.
papa.49
@enslaved: Akkor pajti olvasd vissza a saját hsz.det ma 15:35. ről jó. ha meg érdekelne a személyed akkor meg is tudnálak találni, de nem érdekelsz, na pá))))))))))
enslaved
@papa.49: Akkor ezt megbeszéltük, én sem szándékozlak téged megkeresni, szóval akár lehetnénk is barátságosabbak itt egymással, mit szólsz hozzá?
namihami
Ez a Girnyószász által visszavásárolt cég legújabb "szakértése"?
Hát néhány tizmillát ez is megér.
Igaz, csak neki.
sentinel216
Átpasszolták a migránsokat a sógoroknak - németeknek, földmutyi ellen sem tud (mer) senki semmi érdemlegeset felhozni, most a nyugdíjasokat kell kikiáltani ellenségnek, mert harc nélkül egy percig sem bírja a köpcös Napóleon. Terelni kell a családtagok maffiába való bevonását.
emerencia
@Szeparepa2: Nekem az eredeti cikkről a fiatalkorom jutott eszembe. Akkoriban a nyugdíj előtt állók kapták a legnagyobb fizetést, hogy magasabb legyen majd a nyugdíjuk, ne kelljen idősen, egy ledolgozott élet után hiányt szenvedniük.

Pl. a 48 éves nyolcosztályos raktáros néni, aki bármikor leülhetett munkaidőben és ha másfél kilónál többet kellett emelnie máris ott termett vezetői parancsra közülünk egy képzett fiatal technikus kolléga, aki saját szakmai feladatát hanyagolva elvégezte a raktárosi pakolómunkát. Ő 55 évesen, egészségesen ment nyugdíjba a nyolcvanas évek végén. Nemrég találkoztam vele, köszöni jól van. Jó volt látni, hogy neki legalább sikerült nyomormentesen, békében, kisebb időskori tüneteket leszámítva egészségben tölteni az utóbbi bő negyedszázadot nyugdíjasként.

Elgondolkoztam azon, hogy vajon mi, késő Ratkó korosztálybeliek még érettségi után is nappalin majd munka melletti tanulás közben vajon milyen súlyos bűncselekményt hajtottunk végre, ami miatt nemcsak a rendszerváltás után kellett keservesen meglakolnunk munkahely, szabad külföldi munkavállalás és végkielégítés nélkül egy szerény otthonainkat sújtó kamatadóval a nyakunkon, hanem még idősen is elvárás velünk szemben, hogy akár gyötrő munkával, egészségünket nem kímélve dolgozzunk még le még
+ 9-10 un. "büntetőévet" a várhatóan egyre csökkenő nyomornyugdíjunkért a cselédtörvény által teljhatalommal felruházott, ifjú, dinamikus főnökeink kényének, kedvének kitéve. (Már aki megéri.)
eszegfu
@enslaved: 18:39 Őszintén kivánom Neked is -- meg mindenkinek -- aktiv korodban képes legyél "gondoskodni", azaz gyüjteni nyugdijas korodra. Mondjuk arról fogalmam sincs, hogy ma 2 kereső + 1-2 gyerek mellett az akár 300 eFt nettóból, mondjuk lakáshitellel a nyakában, hogyan képes valaki megtakaritani akár havi 1-2 ezer Ft-ot is.
enslaved
@eszegfu: Sehogyan, de legalábbis nagyon nehezen, habár a cigin meg a pián sokan tudnának spórolni. Most gondold el, ha anyósom is megtartaná minden hónapban azt a 30 ezret:-). Éppen azért kellene azoknak gondolni erre, akik megtehetik, de a legtöbb ember az Isten pénzét is elverné, ha máskor nem is, de karácsonykor biztosan szüksége lesz sokaknak egy 4K - s tévére, akár hitelből is.
emerencia
@Szeparepa2: Tudtommal még senkinek sem jutott eszébe a genocídium kapcsán az idősödő, (kb.55 éven felüli) és idős emberek célcsoportként való említése. Mégsem gondolom, hogy tévedésből ugrott be neked elsőre ez a fogalom.

A magyar tömegkommunikációban gyakorta negatív előjellel, a társadalmat teherként sújtó fenyegető problémaként szerepel az idős kor és a hosszú élet. Erre trenírozzák a fiatalokat, így egyre inkább mindennapi erkölcsi normává válik az idősb korosztályok jogszabályok szerinti nyugdíjba vonulásának egyenlőtlen bánásmóddal való nyugdíjba vonulásának nehezítése, kegyetlen, gyakran veszélyes, fizikailag megterhelő továbbdolgoztatása, életlehetőségeik beszűkítése vagyis...
emerencia
@Szeparepa2: folyt: vagyis egzisztenciájuk megkérdőjelezése. Ezt tükrözi ez a cikk is.

Megkerestem neked Biedermann Zsuzsánna olvasmányos írását erről a fogalomról, s gondolatébresztőként idézek belőle egy rövid részletet:
"Mark Levene szerint akkor beszélhetünk genocídiumról, ha egy állam úgy érzékeli, hogy egy társadalmi csoport, amelyet az állam összefüggő közösségként vagy közösségekként definiál, fenyegetést jelent az állam programjának megvalósítására és az állam úgy próbálja orvosolni a helyzetet, hogy szisztematikusan a csoport egészének fizikai megsemmisítésére törekszik, vagy arra, hogy többé ne jelentsen fenyegetést."

jesz.ajk.elte.hu/biedermann48.html
emerencia
@Szeparepa2: Szerintem a genocídiumra utaló jelenségek generálják az exodust. Sajnos egyformán rossz mindkettő. Nem véletlen, hogy a világ szegényei a liberális demokráciákba mennek vagy vágynak, ezekben az országokban ugyanis még a társadalom alsóbb rétegeiben is nagyobb eséllyel lehet felszínen maradni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.