A Szeged Ma újságírója feldobált néhány benyalós magas labdát Pozsgay Imrének, aki teljesen elfelejtette, hogy honnan indult és milyen pozíciókat töltött be a rendszerváltás előtt. Élve a kínálkozó lehetőséggel ki is osztotta a "nemzetietlen" MSZP-t a Szeged Ma nem éppen MSZP-rajongó újságírója közreműködésével.

A beszélgetés azzal a kérdéssel kezdődik, hogy miért nem "nemzeti, de egyben baloldali politikai csoportosulás" az MSZP, s Pozsgay rögtön meg is mondja, miért, és azt is, hogy lehetne az:

azzal a két lépéssel kiütötte magát a baloldal a nemzeti oldalról és egyben a nemzeti elkötelezettségűek mellől, hogy egyrészt menekültháza lett a nomenklatúrának, másrészt szövetségre lépett az SZDSZ-szel. Ha ezeket a hibákat helyre hozná valamilyen módon, az fontos lenne.

Az interjút készítő Tóth Marcell következő kérdésével azt sugallja, hogy nem program az, "hogy ötven százalék fizetésemelést akarunk", mire Pozsgay persze rögtön rá is vágja, hogy persze, hogy

nem, mert demagóg jelszavakat könnyű bedobni a köztudatba. A népszerűségi adatokból is kiderül, hogy ezzel nem sokra mennek, továbbra is csökken a népszerűségük.

Majd ráfordulnak az igazán izgalmas kérdésekre, mint a migráció. És itt hozza elő Pozsgay Orbán Viktor nevét először:

Ebben is van egy furcsa magatartásbeli kérdés, ha a kormány a migráció ellen van, akkor szerintük feltétlenül a kormánnyal szemben szükséges szót váltani, fellépni. Viszont az most már nap mint nap igazolódik, hogy azok az erők, akik korábban Orbán Viktort mocskolták, most az ő szavait adják vissza.

Erre a riporter is felbátorodik, meg is kérdezi, hogy az egykori államminiszter, a Hazafias Népfront egykori főtitkára, "hogyan látja Orbán Viktor szerepét az unió politikájában".

A megtért bárány szerint Orbán Viktor politikája helyes, még Margaret Thatcher is támogatná:

Nem kétséges, hogy a politikai tapasztalatok őt igazolják a bevándorlás ügyében. A miniszterelnök korábbi döntéseiről eszembe jut Margaret Thatcher két intelme, amelyeket 1989 áprilisában, Londonban mondott nekem, miközben elköszöntünk egymástól. Az egyik intő szó az volt, hogy megkérdezte, hogy jól tudja-e, hogy tagjai vagyunk az ENSZ pénzügyi szervezeteinek. Azt válaszoltam, hogy igen. Erre figyelmeztetett, hogy vigyázzunk az IMF-fel, mert majdnem tönkretette őket is. A másik az volt, hogy De Gaulle ugyan kitúrta őket Európából, de ők visszakapaszkodtak egy feltétellel: semmiféle Európai Egyesült Államokat nem fogadnak el, csak a Nemzetek Európáját. Úgy gondolom, hogy ezekből Orbán Viktor is tanult.

Egyébként az interjú azzal a válasszal zárul, hogy a Biszku-per elkésett, mert

1989-ben kellett volna megcsinálni, akkor támogattam is azt, hogy vonják felelősségre azokat, akiknek vér tapad a kezükhöz, részt vettek a hatalom restaurációjában. Nem akasztani akartam, csak bírósági elé állítani a felelősöket, majd megfosztani őket az állampolgári jogaiktól, hogy lássák az emberek: ők tehetnek a bajaikról.

P.S. a Propellertől:

Tudjuk, hogy nem illik Wikipédiáról idézni, de azért most kivételt teszünk – álljon itt egy remek részlet Pozsgay Imre életrajzából:

1950-ben lépett be az MDP-be, majd 1956-tól annak utódpártjának (MSZMP) tagja. 1957 és 1965 között az MSZMP Bács-Kiskun Megyei Bizottsága Marxizmus-Leninizmus Esti Egyeteme igazgatója, majd 1968-ig a megyei bizottság agitációs és propaganda osztályának vezetője, 1969-ig annak titkára. Ekkor az MSZMP KB sajtóalosztályának vezetőjévé nevezték ki.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Én meg azt tudom hogy veled mi a baj!!!Az hogy élve születtél, geci!!!
Mobil123
Disznó! te lettél volna az első akit fellógatnak anno!
Freewolf
Mi a baja? Az, hogy létezik! Ez viszont hamarosan megoldódik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.