Ezt nyilatkozta a Tényeknek Repárszky Ildikó történelemtanár, a Történelemtanárok Egylete (TTE) által készített elemzés szerkesztője.

A történelemtanár arra a kérdésre, hogy mondjon pár példát, úgy felelt: ˝mennyi időnk van?˝

Ezzel arra utalt, hogy a tankönyvben rengeteg hiba van, szinte minden oldalra jut, hol több, hol kevesebb.

Repárszky Ildikó azt mondta: tartalmilag, módszertanilag, szemléletileg is vannak benne hibák, de konkrét problémák is vannak a történelemkönyvben.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Mijé, há' nem a magyarok találták fel a demokráciát és a görögök meg koppintották ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Mijé, há' nem a magyarok találták fel a demokráciát és a görögök meg koppintották ?
Csizmás Kond
...ez nem mai jelenség...sokak történelemismeretét még minuszban is alig lehetne értékelni.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Oké, de mér' pont ilyenek írják manapság a tankönyvet?
Csizmás Kond
@JAJMÁR: ...mert nincs más...ennyit tanultak valaha és csak ennyit tudnak továbbadni.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Igen, valószínű, hogy ennyi telik a fidesbarátrokon köröktől, ami azért eléggé kínos rájuk nézve :)
a jövőnkre nézve pedig maga a tragédia.
keresztapa
Keresik az eltűnt középkort? csak ezt tudni is kéne nem csak találgatni.
Eriksson
Én már olyat is olvastam, hogy Árpád fejedelem zsidó volt. Tehát a zsidók voltak a honfoglalók, ők voltak hamarább itt a Kárpát-medencében.
keresztapa
@Eriksson: A kitalált középkor elmélet Heribert Illig nevéhez fűződik, aki szerint az időszámításunk szerinti 614–911 közötti évek (vagyis a kora középkor) nem léteztek, és minden erre a korszakra datált esemény máskor történt meg, vagy egyáltalán nem, az ekkori személyek pedig úgyszintén máskor éltek, vagy kitalált alakok. Az elméletet tanulmányaikban elfogadták Hans-Ulrich Niemitz, Christoph Marx, Angelika Müller, Uwe Topper, Manfred Zeller történészek is, ám a történészek nagy többsége szerint az elmélet következtetései helytelenek és történelmietlenek. Illig elmélete igen merész és formabontó, következtetései alapjaiban kérdőjelezik meg a középkor történészeinek összes jelenlegi ismeretét, ezért Illig elmélete több rosszindulatú támadást kapott, mint valódi cáfolatot. A középkor ismerői általában úgy gondolják, hogy a kieső időre jutó, jelenlegi ismereteink szerint akkor történt események és ide datált történeti emlékek ex cathedra felemlítése önmagáért beszél, így az elmélet további cáfolására nincs szükség.
keresztapa
Heribert Illig úgy véli, hogy az írott forrásokra nem lehet alapozni egy korszak történetének megírását, csak a régészetre lehet támaszkodni. Az oklevelekről mint a középkor történetének legfontosabb forrásairól úgy vélekedik, hogy hamisítványok, s köztük csak jó és rossz hamisítvány van.
Egy még 1986-os, a középkori hamisításokkal foglalkozó történészkonferencián a legtekintélyesebb kutatók állapították meg a középkor számos, addig hiteles forrásként kezelt dokumentumáról, hogy hamisítvány. Ez közismert tény a kutatók körében. A Meroving-kor (5. század–751) ma ismert 194 okleveléből 116 későbbi hamisítvány. A középkorban ez bevett szokás volt. Nem volt nehéz dolguk az írástudó szerzeteseknek, rajtuk kívül szinte senki nem tudott olvasni, még az uralkodók sem.
kamazuka
Török-vészt követően 2x történt betelepítés németföldről.Győr,Zala,Somogy,Tolna,Baranya,stb megyékbe.
Mivel az állampolgárságot, el tőlük nem vették ,de magyarként vették nyílvántartásba őket,így történhetett meg,hogy külföldiek földet szerezhettek legálisan magyarországon.Sőt az is megtörtént,hogy 6 évig adómentességet élveztek,hogy élhetőbbé tehessék a kihalt ls elvadúlt vidékeket.Ebből egyenesen következik,ha a német kormány meggondolja magát,és visszamenőleges hatájjal megadná az állampolgárságot,betelepítéskor elszármazott ,Baden württemberg,alsó szászországi,és Bajor vidékieknek,akkor németország földterülete jelentősen növekedne a régióban.A mai magyarországi sváb lakosság németország felé történő lojalitása töretlen.Ennyit a történelemről mára,more!
Eriksson
@keresztapa: Köszi, ez érdekes volt. De ettől nem vagyunk beljebb.
kkalman
Miért pont a történelem legyen a kivétel a félremagyarázásban, a hamisításban?
Papuska1
Mondja, mondja, hogy rossz és hibás, de annyi benne a hiba, hogy valahogy egy példát sem tud mondani. Érdekes módon mi is tudunk történelemhamisításokról. Valahogy elterjedt, hogy Hitler német volt, pedig dehogy! Ráadásul a történészek soha annyit nem vitatkoztak, hogy mi történt valójában, valamint, hogy mikor mi történt és mi nem. Egy biztos, abból, amit régen mi tanultunk egy szó sem igaz!
karma1
Amikor egy tortenelemkonyvben nyuzsognek a megmasitott tartalmu "igazsagok", akkor folosleges es ertelmetlen EGY peldat kiemelni: ugyanis ugy sz@r az egesz, ahogy van! Annakidejen a gengsztervaltaskor annyira nem tudtak a tanarok, hogy mit es hogyan tanitsanak megfelelo konyvek hijan, hogy a lanyomnak az altalanos felso tagozataban kb. 3 evig nem volt erdemleges tortenelemoktatasa. Persze, a kozepiskolaban behozta a kenyszeru lemaradast (mondjuk, akkor sem maradt le, mert volt hiteles tankonyvem mas forrasokbol, ) de ez nem konnyitette meg a helyzetet
Csizmás Kond
@JAJMÁR: A Fidesznek annyi a hibája hogy megjelenhet ilyen hibás és elfogadhatatlan tankönyv . Az előző kormányoknak meg az a hibája, hogy ilyen szakebereket nevelt ki. A mégazelőtti kormányoknak pedig az, hogy ugyanilyen marhaságokkal tömték az akkor tanulók fejét.
A történelem egy megtörtént és elmúlt időszakról szóló leírás. Az hamisítani nem lehet. csal hazugságokat állítani róla. Gondolom te tisztában vagy a történelmi eseményekkel és a nemfideszes tanáraid elmondták, megtanították, hogy mi, hogyan, mikor és feltételezhetően miért történt...
...amúgy egy jobboldali és nemzetinek nevezett kormánynak milyen érdeke lenne félrevezető történelmet oktatnia az iskolákban ?
Csizmás Kond
@karma1: ...épp azt nem mond, hogy neked megtanították...:))
eugen4402
Nem hiszem, hogy létezik egységes, objektív történelemoktatás. Ugyanaz a csata a győztesnek világraszóló győzelem, a vesztesnek nemzeti gyásznap...
Szándékokról, motivációkról lehet beszélni, lehet szimpatizálni a honvédő háborúkra kényszerített országokkal, és lehet elítélni a hódító hadjáratok hőseit, és lehet (?) vitatkozni egyes személyek történelmi személyek szerepéről. Az emberekkel mindent el lehet hitetni, a tegnapi állítások ellenkezőjét is. Mert hinni kell. Valamiben hinni kell...:-(
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 06:51 A történelem a jelent is alakítja! Ez a durva.
A jelen pedig a múltat.
Személy szerint én nagyon szerettem ezt a tárgyat (is), '56-ot megtanultam mint ellenforradalom, és úgy is, mint forradalom. (Aztán még tanítottam is.) Hitlert viszont minden történelemkönyv "antikrisztusként" ítéli meg, ahogy az őt kiszolgálókat is.

Egy szabad országban, egy jogállamban már a történelemkönyvet a szakemberek írják, a feltárt és elfogadott kutatásokra alapozva, objektív látásmóddal. Abban a politikának nincs szerepe, ha mégis, akkor nagy baj van.
Nem akarok most kitérni a jelenlegi "hibákra", de ezek nem egyszerűen csak tévedések, bár az is van. A könyvet nem a szakemberek jóváhagyásával adták ki, attól tartok. A megírt tankönyvet sokféle szempontból, több tudósnak lektorálni kellene. Az is szempont, hogy mennyire tanulható!
Az utóbbi években ugyanis a történelem utált tantárgy lett, ami nekem kimondottan fáj.
Belevesznek a gyerekek az évszámokba, az új, nehezen érthető fogalmakba, a kronológia megértésébe. Nem tudnak ok-okozati összefüggésekben gondolkodni, következtetéseket levonni, elvontan figyelni a történéseket. Csak magolnak.
Talán ezért van, hogy később, felnőtt fejjel, egy-egy hihető "mesét", azonnal behisznek.
Valójában a múlt köszönhetően a régészek, írók, költők és történelemkutatók munkájának, elég jól feltárható. Persze, a közelmúlt eseményeivel jelentősen bővült is a tanulnivaló, és nem lett egyszerűbb. Gondolj csak bele a ma eseményei bonyolultságába.
A történelem viszont gondolkodásra késztet, és nevel, ha jól tanítják.
JAJMÁR
@keresztapa: A lájk véletlen, Kamazukának szántam.
Eriksson
@eugen4402: A megtörtént történelem is nézőpont kérdése. Pontosan, ahogy írod.
Itt van például a török hódoltság. Az oszmánoknak csodálatos század, a magyaroknak sötét korszak. Közben ugyan arról a történésről van szó.
Aki Én
@Csizmás Kond: 20:56 Akkor tessék ellenőrizni.
Aki Én
A történelmet mindig a győztesek írják, az újabb győztesek meg átírják.
Kérdezze valaki orbánt az elmúlt hat év történelméről. Megfog lepődni.
Aki Én
@Csizmás Kond: ,,A Fidesznek annyi a hibája hogy megjelenhet ilyen hibás és elfogadhatatlan tankönyv . "
Ez nem elég???
Az is hasznos lehetne, ha nem arról szólna egy tankönyv, hogy bulizni rossz, rockot hallgatni rossz, és mi a véleménye a gyereknek politikusokról? Ez qrva beteg.
eugen4402
@Eriksson: Én meg azért lájkoltam a hsz.-edet, mert rémlik valami ősi zsidó legenda a történelem-előtti törzsi háborúkról, és az azt követő menekülő zsidókról, akik benépesítették az egész Földet. Ennek a történetnek egy gyilkos paródiája jelenik meg Joseph Heller Isten tudja c. művében, melyben többször is említi a helytől és időtől függetlenül örökké vándorló zsidó típusát. Csak halkan mondom: az Ószövetségre vonatkozó tárgyi bizonyítékban sem dúskálunk...
Eriksson
@eugen4402: Örök ádáz harc hiteles megjelenítése ez a videó, ahol csak pillanatnyi nyertesek vannak.
vimeo.com/50531435
A többi kapcsolódó videó a zsidók viszontagságairól szól, a vándorlások kezdetétől.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.