z intellektuális rituálén túlmutatóan pedig mintha kicsit időhurokba került volna az egykori bársonyszék-töltelék. Olyanokat emlegetett ugyanis, hogy „a földosztás során túl kicsi, gépekkel felszereletlen birtokokat hoztak létre irigység, gyűlölködés közepette”. S ezt 1945-re értette. Ami kétségtelenül igaz is lehetett. De nem sokáig. Az állami gazdaságok és a téeszek ugyanis hamarosan megszervezésre kerültek. Korántsem a humanizmus nagyobb dicsőségére utaló módszertannal, de kétségtelenül a gazdaságosabb, és központilag irányított termelés jegyében. Mígnem, nem kis részben a Boross Pétert is magába foglaló kormányzat ténykedésének, és a zsellérnosztalgiának a jegyében „a földosztás során túl kicsi, gépekkel felszereletlen birtokokat hoztak létre irigység, gyűlölködés közepette”. Mely ellen Boross Péternek akkor sem volt szava, és most sem néz a tükörbe. De talán jobb is.

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hari
Boross a nagy köpönyegforgató művész. Vitte is valamire.. Egyben jól mutatja az elmúlt korszak magyar vezetőinek ars poetikajat: a servilizmus mindenek fölött.
Freewolf
Nos, ez a zugújságíró- töltelék ferdítésekben és manipulációkban nagyobbat nem is alkothatott volna!
Ez az újságírás legalján is túlmegy!
GeoCravker
@Freewolf: Neked csak a királyi TV szintje a tuti. Finom, puha, orbán-fenékkotró nyelvvel
világlátó
Miből gondolhatjuk, hogy a pest megyei vendéglátó ipari vállalat vezérigazgatójaként , már a szocializmus építésének időszakában már a zsebében hordta a bölcsek kövét. Miből vonható le az a következtetés, hogy ő a magyar történelem hiteles és kivételes tehetségű megszólaltatója? Miből gondolhatjuk hogy belbiztonsági miniszterként
, majd Antall halála után miniszterelnökként egyszerre csak jogosúltá vált " országos " politikatörténeti bölcsességek megfogalmazására? Hozzáfért titkos, meg még attól is titkosabb információkhoz, amelyek során korabeli politikusok akár bűnös tettei, vagy mulasztásait olvashatta, amelyek okán most etikai zsarnokként üzeneteket sugalmazva, megfélemlítheti őket és korabeli politikus társaikat? Mintegy fő bölcs értékelő minősítéseket gyárt mindarról, amelynek ő is tevékeny részese volt. Tegye, de akkor legyen tárgyilagos, pontos, objektív és konzekvens.Minél jobban távolodunk a második vh. idejétől, annál bátrabban szépül meg a számára a gyermekkora, a Horthy korszak huszonegynéhány éves időszaka, ahol a keresztény erkölcs, a nemzeti öntudat, a nagy Magyarország iránt égő tekintetű magyar ember identitástudata, a magas színvonalú intellektus és kultúra. A nosztalgia egyesek számára a dicső múlt és a boldog ifjúkor, mások számára a kegyelmes, méltóságos, tekintetes urak előtti kalaplevett hajlongás és a zsellér, vagy gyári munkás sors.
A 45 utáni évek erkölcsi lezüllése éppen úgy tetten érhető volt mint az azt megelőző időszak sok és sokféle túlkapása, vadhajtása. Emberi drámák sorozata kísérte nálunk is a hatalomváltók dicstelen, becstelen tetteit. Aztán jött a kijózanodás ideje, a jobbítás szándéka, ami egyeseknek megbékélést, másoknak gyűlölködést és bosszúvágyat hagyott hátra.
Esztelen vagdalkozás, hatalmi téboly mindig jellemzője volt derék hazánknak.Ebből kigyógyulni talán soha nem fogunk. Pedig ez a 9 milliós kis ország olyan szép is lehetne itt Európa kebelében, az EU. eurómilliádjai anyateje táplálásában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.