2003 és 2011 között a magyar orvosok 12%-a külföldre ment, 7-10-szeres bérért dolgozni. 16%-uk viszont itthon helyezkedett el, például gyógyszergyáraknál – vagy az orvosi szakmától teljesen független területen – foglalta össze egy MTA-s tanulmány főbb megállapításait a 444.

Varga Júlia, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Kutatóközpontjának kutatója jutott ezekre az eredményekre, hozzátéve, hogy a tapasztaltabb, jobban kereső orvosok, és a fiatal orvosok távoznak a legkönnyebben, így gyakran előfordul, hogy tapasztalatlan rezidensek látnak el betegeket szakorvosi felügyelet nélkül. A fiatal orvosok kivándorlása 2010 tavaszán gyorsult fel.

A szerző konklúziója szerint

Bár a migráció csökkenthető a munkakörülmények javítása és bérpolitika segítségével, de a magyar egészségügy reálisan nem versenyképes hét-tízszeres fizetésekkel, amit az elvándorló orvosok elérhetnek. A belföldi pályaelhagyás csökkentése viszont reális cél lehet. Számításaink szerint 40-50 %-os, nem egyszeri, hanem tartósan értékálló béremelés már jelentősen csökkenthetné az orvosok belföldi pályaelhagyását, ami enyhíthetné az orvoshiányt Magyarországon.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.