Semjén Zsolt szerint 2015 a magyar nemzetpolitika talán legsikeresebb éve volt. A miniszterelnök-helyettes ezt a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában jelentette ki csütörtökön.

Év- és helyzetértékelésében elmondta, hogy most már "zökkenő nélkül" működik az összes nemzetpolitikai program, amit a kormány az elmúlt öt évben beindított. Példaként említette a Kőrösi Csoma Sándor Programot, amelynek keretében száz ösztöndíjas ment ki a diaszpóra magyarságához, ahol most már teljesen bejáratott módon bonyolítják le a magyar nyelvórákat és a kulturális rendezvényeket. A létrehozott szervezetek "minden magyarnak az otthonai lehetnek", azoknak is, akik csak pár évre költöztek ki dolgozni vagy tanulni – jegyezte meg.

Hozzátette: nagyon fontos, hogy ezt a kezdeményezést kiterjesztették a Kárpát-medencére is. A Petőfi Sándor Program Ausztriát, Csehországot érinti, hiszen ezeken a helyeken szintén él szórványmagyarság, még ha azt nem is nevezzük diaszpórának.

Semjén Zsolt a tematikus évek elindítását is nagyon lényegesnek nevezte, mert ezek "egy-egy speciális területre irányítják a figyelmet, és a pénzügyi forrásokat is oda fókuszálják". Úgy fogalmazott: az első "finomhangolás" az volt, amikor a szakképzésre helyezték a hangsúlyt, hiszen fontos, hogy a magyarság nemcsak kulturálisan, de anyagilag is meg tudjon maradni a saját szülőföldjén. Ez akkor lehetséges, ha "nemcsak a Himnuszt énekelheti és iskolái lehetnek, de meg is tud élni".

Kifejtette, hogy a Vajdaságban egy példátlan kezdeményezés indult: 50 milliárd forintot nyújtottak gazdaságfejlesztésre részint vissza nem térítendő támogatás, részint nagyon kedvezményes hitel formájában. A program egyszerre segít megtartani a magyarságot, és teszi lehetővé a gazdasági növekedést. A fejlődés komolyan támogatja a magyar vállalkozókat, a szerb vállalkozókat pedig Magyarországhoz köti – fűzte hozzá.

A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy Kárpátalját is hasonló gazdaságfejlesztési tőkeinjekcióban kívánják részesíteni, ennek azonban az ukrán állam ellenáll. Ukrajnában "részben háborús, részben anarchikus" állapotok uralkodnak, ezért az állam Magyarországgal való viszonyát nem lehet a magyar-szerb viszonyhoz hasonlítani. Kárpátalján ugyanakkor "a legnagyobb probléma a létbizonytalanság", ezért a következő nagy gazdasági fejlesztést mindenképpen ide tervezik – hangsúlyozta.

Szlovákiáról és Romániáról Semjén Zsolt azt mondta, hogy mivel ezek az országok tagjai az Európai Uniónak, ezért más források is a rendelkezésükre állnak. Ez az oka, hogy a magyar kormány a támogatások odaítélésénél elsősorban Szerbiára és Ukrajnára összpontosít.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy "szárnyalnak a szlovák-magyar gazdasági kapcsolatok" a Felvidéken, és a visegrádi együttműködés keretében a politikai kapcsolatok is jobbak, mint valaha. Úgy fogalmazott: "történelmi dolog", hogy szlovák katonák jöttek segíteni a magyar határ védelmében. Mindez "megágyaz" annak, hogy a nemzetiségi kérdésekben is előre lehessen lépni idővel – nyilatkozta, hozzátéve: ha a Magyar Közösség Pártja jövő márciusban bekerül a pozsonyi parlamentbe, akkor ez még könnyebb lesz.

A magyar-román viszony ugyanakkor nagyon megromlott mind államközi szinten, mind a román politikai elit és az erdélyi magyarság között, itt tehát "sajnos visszalépésről kell hírt adnunk" – mondta Semjén Zsolt, aki úgy gondolja, hogy a Victor Ponta-féle baloldali kormány alatt történt a hanyatlás, amikor "tudatosan rombolták" a magyar-román kapcsolatokat, tönkretéve mindazt, amit a korábbi kormányok alatt felépítettek.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy "ha a jobbközép végre összeszedi magát" Romániában, akkor lehetővé válik Magyarország és Románia együttműködése, és hangsúlyosabb lehet a magyarság érdekképviselete. Hozzátette: mindig a kiegyezés híve volt az RMDSZ-szel, s nemzetpolitikai célja "összeboronálni" az adott nemzetrészben élő magyar politikai szervezeteket. Szavai szerint ha az RMDSZ esetleg kiesne a bukaresti parlamentből, akkor fennállna annak a veszélye, hogy román pártokba integrálódik a magyar értelmiség, ezért, mivel az erdélyi magyarok a korábbi választásokon eldöntötték, hogy az RMDSZ a legerősebb, parlamentbe kerülni képes magyar szervezet, az együttműködés "nemzeti parancs".

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Xarzsák te hol osztottál ételt Magyarországon, Tudom SEHOL, mert egy ritka tetű alak vagy!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
leszúrt rittberger
bebaszna, ha nem ez lett volna! ennél már csak egy sikeresebb lehet, a 2016-os.
papa.49
Xarzsák te hol osztottál ételt Magyarországon, Tudom SEHOL, mert egy ritka tetű alak vagy!!!
volvós
Sajnos ez a tetü egyre jobban leépül...orvosi eset !!!
Szókrakész
"A miniszterelnök-helyettes ezt a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában jelentette ki csütörtökön."

Akkor miért építettek kerítést?
Vagy határok nélkül loptak?
Vagy határok nélkül hazudtak?
Vagy határok nélkül gazdagodtak?
Vagy határok nélkül...
eugen4402
Zsolt úr, ideje lenne nyílt lapokkal játszani. Árulja el: mi a cél? Mert ha a teljes lakosságcsere, akkor tényleg 2015 volt a legsikeresebb év. A dolgozni tudó és akaró magyarok közül soha ennyien nem mentek el, és soha ennyi "bizonytalan-hátterű" új honfitársunk nem keletkezett, mint 2015-ben.
Remélem, tegnap illendően koccintottak erre a lélegzetelállító sikerre...
RonaGyuri
S még be is vallja! =))
Nem így alakult, nem így sikerült, nem ennyire adtak lehetőséget a körülmények. Nem, Ők pont ezt szerették volna, ezt akarták! =))
Macskaszem
"Ha fentről nézed gyönyörű, de lentről nagyon tré." /copy:Sas József/
dr. prédikátor
tÖMJÉN ZSÓTI ETÁRS!!! Mi az hogy nemzetpolitika???Mi a büdös lószart hablatyolsz itt össze vissza!!!Az lenne a nemzetpolitika hogy tönkrebasztátok az országot??? elloptatok mindent??Mutyi . stadionyok ,kisvasút,elbaszott egészségügy??1,6 % nyugdíjemelés??,éhező gyerekek??, ez lenne a nemzetpolitika??Rohadjon rátok a bőr!!!
Toby
Úgy tűnik a misebor ütősre sikerült, keverve egy kis LSD-vel !
Rózsika Hatházi
@Toby: Bakker, nekem is pont ez járt az eszemben! Vagy, lehet a virsliben volt valami tudatmódosító. :))))
simmering73
Ez a hülye is szót kapott az évvégén? Nagy kár volt.
Lepényleső
A Mikroszkóp színpadán nagyobb sikerrel is előadhatta volna,főleg akkor,ha a faarcot tarja.
Hofipisti
Akárhogy nézem is, a szerb vállalkozókat a mi pénzünkkel nem hinném, hogy Magyarországhoz kellene kötni! Különösen akkor nem, mikor mintegy fél millió magyar "vállalkozó" már máshol fizet adót, járulékot, máshol vásárol magának lakást. máshol születnek gyermekeik (akik csak nagy kínlódás árán lehetnek - esetleg - magyar állampolgárok), máshol szocializálódnak, s nyilván csak töredékük agyában fordul meg egyáltalán a gondolat, hogy haza is lehetne jönni.
Egyébként is 50 mrd. a mintegy 250 ezer (2011) magyar számára, az 25 ezer/fő. Az itthoni - rászoruló - magyarság mikor kap soron kívül ennyit?
Avagy arra megy ki a játék, hogy az itthoniak a délvidékieket is megutálják?
Persze az is lehet, hogy erre a pár sovány kis mrd.-ra már ott ácsingóznak a tisztes FIDESZ-es "vállalkozók".
Bercifiu
@dr. prédikátor: Mikor ezeket mondta, be volt stólozva.
justhpeter
Ennél szégyentelenebb aljadékot régen nem láttam. Folyamatosan pereg ki az arcából a minősíthetetlen, hazug szenny. Ha a száját véletlenül nyitva felejti, midőn rácsodálkozik egy szembejövő normális emberre, emészthetetlen dögszag árad ki belőle. A mondanivalóját beadnánk egy kutyának, gyógyíthatatlan veszettségben múlna ki. Ennél azért az ország a legrosszabb állapotában is többet érdemel.
egyvandor
Ha a félelemmel manipulálás, az idegenek elleni uszítás a nemzet politika akkor semmilyennek igaza van.
kkalman
A tököm kivan már azzal, hogy a határon túli magyarokat támogatja ez a tróger banda! A francnak nem mennek ki hozzájuk, és választatnák meg magukat ott kormányzó pártnak? Ja, hogy ott náluk normálisabbak vezetik az országot? Akkor meg itthon viselkedjenek úgy, mintha ennek az országnak a vezetői lennének, és az itthon élőket támogassák. Ne baßßák el a pénzt külföldi hiábavalóságokra.
Bercifiu
@Mirabilis: Nem gazdasági fejlesztésre, hanem szavazat vásárlásra.
Bercifiu
@papa.49: Zsóti még a más seggéből is sajnálja a lófaszt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.