Ebben a ciklusban 150 000, hosszú távon pedig 600 000 közalkalmazottat rúg ki és irányít át a kormány a versenyszférába – legalábbis így értelmeztük Csepreghy Nándor államtitkár szavait, a Miniszterelnökségi Sajtóiroda szerint azonban félreértettük. Nem rúgják ki őket, csak "terelik".

Az ATV-n elhangzott, a fenti felvételen 8:20-nál kezdődő beszélgetés lényegében arról szól, hogy az optimális modellben 10% a közalkalmazottak aránya a teljes foglalkoztatottak körében, vagyis Magyarországon 4 millió foglalkoztatottra csak 400 ezer közalkalmazott kellene, hogy jusson. Ezzel szemben most 1 millió ember dolgozik az állami szférában, a kormány ezért a 600 ezer főnyi különbözetet fokozatosan a versenyszféra felé fogja terelni.

Eddig a hír, amit mi (és még sokan mások) úgy értelmeztünk, hogy mivel a közalkalmazottak nem tudattalan állatcsorda, hanem szerződéssel rendelkező munkavállalók, máshová "terelésük" csak úgy oldható meg, ha jelenlegi munkaviszonyukat előbb megszüntetik, köznyelven elbocsátják, kirúgják őket.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda helyreigazítása szerint azonban ez súlyos pontatlanság, mivel Csepreghy nem mondott ilyet.

Ehelyett – ahogy az a videón is hallható – azt mondta, hogy

száz-kétszázezer embert át lehet terleni még ebben a kormányzati ciklusban a versenyszférába, de hosszútávon – 5-10-15 éves időintervallumban – a 10% elérése szerintem az nem egy irreális célkitűzés.

Hogy hogyan kell a több százezer ember "átterelését" elképzelni?

Úgy kell elképzelni (...), hogy létrejönnek azok a piaci munkahelyek...

...amelyekben majd ezek a dolgozók új elfoglaltságot találhatnak maguknak. Miközben már nem közalkalmazottak, ugyanakkor nem is lettek kirúgva. 

És, hogy akkor most mit jelent pontosan a terelés? Döntsék el, vagy ha a közszférában dolgoznak és terelik Önöket, majd írják meg!

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
A kirúgásokat veletek kellene kezdeni!!! államtitkárok, helyettesek, szóvivők, szóvivők szóvivője, államtitkárhelyettesek ,meg a többi naplopó! akik milliós pénzeket tesznek zsebre!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Jópofák vagytok...mikor kibaszkodtatok mindenki azt megmondtátok, hogy vissza lehet menni közmunkásként vagy kalap kabát.
CHEWBACCA
2.5 millió munkavállalóból 1.7 a közszférában dolgozó, 800 ezer a vállalkozó illetve annak alkalmazottja!
Akkor aki eddig 8 állásban volt s 8 fizetést vett fel ezután csak egyet fog?!
leszúrt rittberger
A közszolga lesz az új migráns!

Mondjuk nem sokat sajnálok közülük, az elmúlt pár évtizedben a közalkalmazott a lusta, láblógatós, semmittevős, mégis biztos pénzt keresős munka szinonimája lett. Majd most páran rájönnek, hogy eddig álomvilágban éltek, köszönhetően a pazarló kormányoknak, a versenyszférában meg valamit termelni is kell azért a pénzért, nem csak úgy utalják pofára.
human
Azért nem úgy fogalmazott, hogy kirúgnák, hanem (bár elég homályosan) úgy fogalmazott, hogy átvezetnék őket a versenyszférában. Bár még az 1 millió új munkahely is csak ígéret maradt.
nemjoezigy
Attól félek, hogy megint nem saját maguk közül fognak csökkenteni, hanem a tanárok, a Népet ügyfélként kiszolgálók (a sorban állás növekszik), a postások, könyvtárosok, rendőrök létszámát fogják csökkenteni.

Mit össze makogott ez a majom, hogy védje az eddigi baromságokat!
Ezek a köcsögök eddig is azt ígérték, hogy kevesebb, csökkentett létszám lesz!
Nem tartották be, pedig senki nem kényszerítette őket az ígéretre.
A mostani ígéretből sem fog megvalósulni.
Megint elhangzott, hogy senkit nem hagyunk az út szélén, pedig a valóság az, hogy nemcsak, hogy ott hagyják, hanem oda juttatják őket, juttatnak minket.
Mert növekszik a szegénység, holott (24000 Ft/év) többet kap az átlagnyugdíjas. De olyan nagyon kevés van, több van, aki pár száz Ft nyugdíjemelést kap.
Borítékolom, a minisztériumok létszámát, a biztosokét, a tanácsadóként emelni fogják!

Más! Az írott szövegben fogalom zavar van és nem ezt mondta ez a féreg: "Az államtitkár érvelése szerint a 4 millió magyar munkavállalóból 1 millióan dolgoznak a közszférában, vagyis tulajdonképpen a közszféra 3 millió dolgozója tart el mindenki mást"
Toby
Nyugi, mire megvalósul a dolog, addigra telejesen másként fog kinézni, ahogy orbánc - a geci ! - csökkentette a parlamenti létszámot, a kiesőknek busás jövedelmet biztosított ilyen-olyan ( szart se érő ! ) kamu állásokkal és intézményekkel !
Pont az hiányzik neki, hogy a hű birkák elhagyják a karámot !
human
Van aki szerint ez csak egy politikai tisztogatási akció, hogy ne legyenek ellenlábasok a közszolgálatban. Azaz nyugodtan lehessen lopni, csalni, hazudni.
volvós
Téged kellene elöször ki-, vagy pofán rúgni,
kis szivárványos k...g !! Lehetne már rajtad
sok sok idö után kissé férfias Jel !!
soljanka
Hol van itt a versenyszféra???
Vízvezetékszerelő, Disznótenyésztő Mészáros és Társa.
Aztán a műkörmös földtulajdonosok.
Vagy a Nemzeti Vő vállalkozásai.
Sziszifusz
Csupán az a kérdés, hogy a közalkalmazottakat melyik területről (oktatás, egészségügy, közigazgatás) küldik el ?
A kirúgott személyek munkáját ki végzi el, csak nem a közmunkásokat kívánják olcsó pénzért alkalmazni ?
dr. prédikátor
A kirúgásokat veletek kellene kezdeni!!! államtitkárok, helyettesek, szóvivők, szóvivők szóvivője, államtitkárhelyettesek ,meg a többi naplopó! akik milliós pénzeket tesznek zsebre!!!
agnes200
Nagyszerű. Először meg kéne teremteni a feltételeket a versenyszférában ahhoz, hogy ott eredméynesen lehessen vállalkozni azoknak is, akik nem orbán haverjai: normál adómértékek, átlátható, követhető adójogszabályok, igazságos pályáztatások, banki hitellehetőségek a rátermett vállalkozóknak - ilyesmikre gondolok. De ebből semmi nincs. Aki sikeres, azt megfúrják, ellehetetlenítik, kisajátítják. (trafikmutyik, földeladások, stb.)
1magyar
Nem lesz már addigra semmilyen közmunka.
papa.49
Már csak az a kérdés HOL VAN A VERSENYSZFÉRA???
Mézike
@nemjoezigy: Ez már megy a közszférában.
Nem a tanárok, rendőrök... létszámát csökkentik.
Külön kell választani a köztisztviselőket, és közalkalmazottakat. Többnyire a tisztviselők, tanárok, rendőrök, tűzoltók, önkormányzatok tisztviselői maradnak.
A közalkalmazottak a technikai dolgozók. Tehát iskolában a gazdasági igazgató, a takarító, a titkárságon dolgozók...
A rendőrségnél ugyanígy, a tűzoltóságnál szintén...
A tisztviselők maradnak, az alkalmazottakat lecserélik közmunkásokra. /technikai dolgozókat/
F_Viktor
@human: Írod:
"Van aki szerint ez csak egy politikai tisztogatási akció, hogy ne legyenek ellenlábasok a közszolgálatban. "

Ez megtörtént 2010-11-ben, mikor 40 ezer közalkalmazottat/köztisztviselőt "tereltek" a munkaügyi központokba.

Kommunikációjuk szerint Bajnai még munkahelyeket szüntetett meg, embereket rúgott ki, ők csak TERELNEK, ahogyan 2010 óta is csak "nemmegszorítások" történtek...
human
@F_Viktor: Nagy hiba volt, hogy nem támogatták az emberek Bajnait. Jól kezelte a gazdasági válságot és amilyen helyzetben van az ország pont nem Orbán-féle dumagépekre van szükség, hanem szakemberekre.
KERKA
Hol van itt a versenyszféra? Van 2 autógyárunk, másról nemigen tudok. A közalkalmazottak majd tömörülnek a szerelő brigádokba. és a Juci néni, konyhalány csavarkulccsal a kezében mesél arról az időről amikor még olajban sütötték a rántotthúst.
Márta néni a matek tanárnő pedig élénken helyesel neki.
Félretéve a viccet, ez a bájgúnár az egészségügyet akarná megnyírbálni. Horrorisztikus elképzelés.
Közben megfeledkeznek arról, hogy az állami fizetést kapók a biztos szavazók. Hát csak tessék kérem.
Mézike
@human: @F_Viktor: Mellesleg Orbán is elismerte hogy ha Bajnai nem lett volna akkor az országna annyi. Tehát bajnai szedte ki hazánkat a szarból...
Pestilence
Ez a Nándi gyerek kissé gyanús volt nekem ma reggel. Sűrű pislogás és szipogás, piros orr (és már nyalókaformára fogyott). Lehet, hogy csak náthás volt, de nem csodálnám, ha segédszerek kellenének ahhoz, hogy folyamatosan magyarázza a kormány bizonyítványát.
Nekem különösen az tetszett, ahogy az emberek tereléséről beszélt. Ezzel elkottyantotta, hogy mit gondolnak a zalattvalókról.
F_Viktor
@KERKA: Egyértelmű, hogy hosszútávon azt a 600 ezer nem megbízható embert külföldre akarja "terelni" a rezsim.
Butautáló
@Mézike: Próbáld meg ezt az épp nem itt lebzselő, notorikus "elmútnyócévező" kőagyúaknak bebizonyítani! :))
human
@Mézike: És Banait külföldre hívták, hogy céget vezessen. De a volt MNB elnök is külföldön dolgozik. Hogy Orbán mire lenne alkalmas, ha leköszönne? Max a fifa elnöki pozíciót töltené be, ahol nagyon jól tudná hasznosítani a mutyiban szerzett tapasztalatait.
justhpeter
Nyugi ! Ameddig ilyen szinten lesznek a foglalkoztatás terhei, semmi nem lesz a esetleg felesleges emberkék versenyszférába való juttatásával.
csetere
@dr. prédikátor: Egy kimaradt. A minisztériumokba bevitt focis haverok!
csetere
@KERKA: Nem kell tippeket adni! Arra ott van Habony, aki sajnos visszajött Dubaiból. Vajon ki okozhatta ott a szállodában a tüzet? a tüzet ?
radios45
@F_Viktor: autógyárba, meg összeszerelő üzemekbe nemigen veszik fel őket, pláne hogy elmúltak 40-45évesek, mehetnek közmunkára, és még a min.bért sem kell kifizetni utánuk, éhen is halhatnak, Mo-on nem számít se ember se isten...
lampa laz
Majd kiszervezik a munkákat, de elötte jól hangzó, csak nem értelmezhető -századvéghez hasonló- cégeket hoznak létre, meg államosítanak és majd ide berakják a saját kedvenceiket.
Akik ide nem férnek be, mert nem fideszes nemzeti érzelmű keresztények, azokat fogják szemrebbenés nélkül kirúgni, vagyis az útszélén hagyni.
F_Viktor
@radios45: 80 százalékuk beszél idegen nyelvet, nem potenciális fityesz szavazók, ezért írtam, hogy őket is "terelik" külföldre, mert Magyarországon ahogyan írod, marad a közmunka nekik.
Lepényleső
A következő megszólaláskor ki is fogják mondani kiket terelnek? Azokat,akikre a terelés szóból a legtöbb ember asszociálhat? Abból is a feketéket? Így nem úgy fest,mint egy tisztogatás?
KERKA
@F_Viktor: 21.30 Ha ez így van, akkor az van, hogy javarészt a tanult emberek feltételezem, hogy a főiskolát végzettek, avagy szakképzett ápolónők hagyják el az országot.
Viszont a korábbi minisztériumi létszámokat felduzzasztották a duplájára, lásd a külügy futsall csapatát, igen jó helyre tették be a hátsójukat. Mindez egyszerűen ocsmány.Kezdjék az ilyen helyeken a létszám csökkentést. A volt képviselők szintén zsíros állásokban növelik a létszámot, de ellenőrizhetetlen munkatevékenységet folytatnak. Sokan a nyugdíjuk mellett.Na ez is bicskanyitogató.
F_Viktor
@KERKA: Azt nem kívánhatod tőlük, hogy a dilettáns haverokat küldjék el.
CHEWBACCA
@Mirabilis: A tanárokból akar vállalkozót csinálni, hogy ne kelljen nekik a nyári, téli, tavaszi, őszi szünetben (3 havi) bért kifizetni!!!
Designer
@CHEWBACCA: Ja, má rtöbben vagyunk így! Csak szeptember óta nem fizet óraadói díjat a KLIK!
verum
Kik is a közalkalmazottak?
Orvosok, ápolók, tanárok, rendőrök, katonák, tűzoltók, mentősök, közmunkások.
Tényleg nem kell belőlük ennyi.
Viszont kell fizetett Tek, meg stadion, meg Várba költözés és még sokkal több miniszteri izé és pártkatona.
Hozsannázhattok fidesz-fanok, ezt akartátok.
Mézike
@human: Orbán mire lenne alkalmas?
Leendő pszichológusok diploma munkájának. nagyon szépen le lehet vezetni az elmebajt a kialakulástól egészen a kibontakozásig...
Mézike
@Butautáló: sejtik ők. de nem egyszerűbb libázni, mint szembe nézni saját magukkal?
nevemnick
Versenyszféra fidesz módra: közalkalmazottból - közmunkás... Köszönjük Emese!
Butautáló
@Mézike: Van olyan megátalkodott Fityesz-fan is köztünk, aki eljutott a felismerésig! :)) Ma már jóval szolidabb és nem áll ki a gazdi mellett...igaz inkább hallgat. De azért ez nekem szimpatikus. A többi meg fél!
kukac50
Kezdjék a miniszterek tanácsadóival, a Klik összes dolgozójával az önkormányzatoknak meg adják vissza a helyi adókat és az iskolák fenntartásának összes jogát.
Államtitkár sem kell ennyi,ha nem a Nép érdekét szolgálják,hanem Orbánét.
Ha bevezetik a söralátét nagyságú adóbevallást akkor az adóhivataltól is küldhetnek el dolgozókat. Tanárokat orvosokat ápolókat nem szabad elküldeni,hiszen Ők tesznek a legtöbbet a jövőnkért.
vitriol
@verum: hogy hagyhattad ki a felcsúti kisvasutat?
verum
@vitriol: - mea culpa, mea maxima culpa !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.