A Magyar Államkincstár haladéktalanul és egyesével kivizsgálja az állami szférában dolgozók esetleges, bérekkel kapcsolatos panaszait – mondta Dancsó József, az államkincstár elnöke szombaton az MTI-nek.

Az Index szombaton azt írta, úgy tudják, hogy az országban több helyen, Fejér megyétől Budapesten át Gyuláig sok olyan közalkalmazott van, aki 30-50, vagy akár 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott, mint kellett volna.

Az elnök az MTI-nek hangsúlyozta, csak azokkal a panaszokkal tudnak érdemben foglalkozni, amelyekről tudomásuk van. Az esetleges panaszokat a [email protected] e-mail címen lehet jelezni – tette hozzá.

Dancsó József közölte, hogy decemberben 99 ilyen esetről tudtak, januárban eddig 4 problémás kifizetésről szereztek tudomást.

A Magyar Államkincstár csaknem 900 ezer, az állami szférában dolgozó munkavállalónak végzi a bérszámfejtését már évek óta. Tavaly szeptember 1-jével egy új, az úgynevezett Központosított Illetményszámfejtési Rendszerre (KIRA) tértek át, amely novembertől országosan működik.

Ennek lényege, hogy egyetlen rendszerben kezelik a bérszámfejtést, ami akár kétmilliárdos megtakarítást is eredményez a központi költségvetésnek, hiszen nem kell megelőlegezni a fizetéseket, hanem még adott hónapban megtörténhet a számfejtés, hasonlóan a piaci szférához.

Hangsúlyozta, hogy a régi rendszerhez képest az új már sokkal kevesebb hibával dolgozik: míg tavaly júliusban még 6500 informatikai tévesztés fordult elő, addig a KIRA elindulása után, decemberben már csak 2190, és idén januárban várhatóan tovább csökken ez a szám.

Dancsó József szólt arról is, hogy az átállás során az egyik legnagyobb nehézséget egyfajta szokásjog jelentette, amely szerint a munkavállalók adott hónap első vagy második napján megkapták az illetményüket, miközben a törvény azt írja elő, hogy ötödikéig, illetve tizedikéig kell megkapniuk a járandóságaikat.

"Ez sokak számára újdonság volt, amit meg kell szokni, át kell állni" – tette hozzá.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Az még véletlenül sem történt meg, hogy a tolvaj kormány
kevesebb pénzt kapott volna egyszer is !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Az még véletlenül sem történt meg, hogy a tolvaj kormány
kevesebb pénzt kapott volna egyszer is !
human
Ez már legalább a harmadik olyan ügy mikor a rosszul utalják a béreket. Most tényleg ennyire dilettánsok, vagy valami céluk van ezzel?
Szókrakész
Most csökkent a devizatartalék.
Sokan 100 millióért vesznek földeket, kastélyt.
Taplós Bp határáig közlekedtetne mindent, mert no money.

De 530 millárddal több adót szedett be a qrmány.
Akkor miért nincs pontos kifizetés?
Hol a pénz?

"Eldübörgött" az is?
Toby
Mészáros & mangalicza hány esetben nem kapgta meg a lét időben ?
És lézer-piszkos ?
Tró-gán ?
egyvandor
Év végi pénzeső hullott a kormánynak kedves szervezetekre.
justhpeter
FideSS-világ, álomvilág. A sok bárgyú hívő meg szavazott rájuk.
RonaGyuri
Igazi elegye pofátlanságnak és a dilettantizmusnak; A csókosok elszúrták az új rendszert, hát módosítnai kell a bevett szokásokat!
nezelodo
Jöhet a hangos tapsvihar, és egyenként az úr asztalához járulhattok alázatosan, jelezni, hogy megint úgy jártatok ahogy a hatalom megálmodta. Lehet, hogy csak főpróba, hogy meddig lehet hülyére venni ezt a réteget is. Ja és nem tudja a kasszás, kinek mennyit fizettek, és eszerint azt sem, mennyi jár! És mi ezekre bíztuk az adóforintjainkat! A publikum meg újra elhiszi majd a hazudozást.
levarosbukta
Innen már csak egy lépés hogy egyáltalán ne is utalják a fizetést, de úgy kell nekik mint a birkák mindent eltűrnek.
kkalman
És a közalkalmazottak lelkesen adták az ikszet a fityfaxnak '10-ben, '14-ben, és adják majd '18-ban is, hogy továbbra is elmondhassák, van munkahelyem. Hát akkor csak tessék, tessék! És nem reklamálni, ha azt tapasztalják, hogy hogy át lettek b@ßva a palánkon, mint egy darab ß@r.
kukac50
Azonnal el kell zavarni a bérszámfejtőket!
Vagy a kormányt,hogy mindent magához vonz ami pénzről szól!
Minden embernek minden hónapban pontosan fizessék ki a munkabérét,mert Ők csak abból tudnak hitelt számlát fizetni és megélni.
Ha nincs pénz akkor a politikusok kapjanak utoljára.
nevemnick
Na, de nyugodjunk le, hónapról-hónapra csökken azok száma, akik kevesebb pénzt kapnak kézhez. Ismerve a rendszert, most jön az, hogy már hónapról-hónapra egy fityinget sem fognak kapni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.