Várhatóan január 28-29-én hirdet ítéletet a vörösiszap-katasztrófával összefüggő büntetőperben első fokon a Veszprémi Törvényszék – közölte a törvényszék elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Némethné Szent-Gály Edit Katalin az ügyben elvégzett bírósági munkát ismertetve kijelentette: a per tárgyalása hosszú időt vett igénybe annak ellenére, hogy a bíróság megtett minden tőle telhetőt azért, hogy az eljárás ne húzódjon el. 

A vörösiszapper tárgyalása 2012 szeptemberében kezdődött meg. A törvényszék elnöke kifejtette: a bíróság az ügyet 248 tárgyalási napon keresztül tárgyalta, ez idő alatt 7176 oldalnyi jegyzőkönyv készült és 127 bizonyítási indítványt jelentettek be, az ügyész 49-et, a vádlottak és a védők 78-at nyújtottak be. A bűnügyi költség mintegy 36,5 millió forint, amely tartalmazza a fordítás és tolmácsolás költségét, a védői, valamint a szakértői díjat.

Némethné Szent-Gály Edit Katalin beszélt arról is, hogy a vörösiszapömlés kapcsán 486 polgári perben is dönteni kellett, azok többsége érdemi befejezéssel zárult. Hozzátette: jelenleg is folyamatban van a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indult felszámolási eljárás, annak befejezése a vagyonértékesítések időpontjától, valamint a zárómérlegek benyújtásától függ.

A törvényszék elnöke hangsúlyozta: a tárgyalás során az eljárás rendben zajlott, rendkívüli eset nem történt, ülnökváltás miatt kilenc tárgyalási napot, betegség miatt pedig tizenhárom napot kellett elhalasztani, illetve megismételni.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember – a cég vezetői és több alkalmazottja – ellen, valamint számos polgári per is indult.

A vádat az ügyészség tavaly augusztusban több pontban is módosította.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mangu
A lényeg, hogy első fokon. Én úgy fogalmaztam volna, hogy "első" próba véleményt nyílvánit a bíróság. Az már más kérdés, hogy mi tartott ennyi ideig.
namihami
Már előre izgat, hogy a Gyurcsányt hogyan és hányadrendűnek sikerül belevonni az ítéletbe.
Mert ugye, ki nem maradhat? Az lenne csak a világcsúfsága.
Esetleg a másodfokra összejöhet még egy-két migráns is. Az lenne csak a szép világ.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.