Az MSZP közérdekű adatigényléssel fordul az Eximbankhoz, hogy megtudja, a pénzintézet milyen feltételekkel biztosít hitelt a TV2 és a Kopaszi-gát megvásárlásához – közölte az ellenzéki párt elnöke szerdán Budapesten.

Tóbiás József az Eximbank budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatón kijelentette, a bankot a magyar adófizetők pénzéből tőkésítették fel, illetve biztosítják a működését. Az Eximbank alapvető feladata, hogy támogassa a magyar vállalkozások exporttevékenységét – tette hozzá.

Közölte: Andy Vajna kormánybiztos a TV2, míg Garancsi István, a Videoton tulajdonosa a Kopaszi-gátat is magába foglaló ingatlan megvásárlásához összesen 23,2 milliárd forintot kapott a banktól. Az MSZP elnöke azt a kérdést tette fel, milyen exporttevékenységet folytat a TV2, illetve a Kopaszi-gátat tulajdonló cég.

Tóbiás József azt is firtatta, hogy az Eximbank milyen feltételekkel nyújtott hitelt ennek a két "Orbán-közeli vállalkozásnak". Az MSZP meg szeretné ismerni a vonatkozó szerződéseket, ezért fordulnak közérdekű adatigényléssel a bankhoz – közölte.

Kérdésre válaszolva Tóbiás József elmondta, semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott az MSZP az alkotmánybíró-jelöléssel kapcsolatban. Ha érkezik ilyen megkeresés, akkor leülnek azokkal, akik ezen a területen jártasak, és először azt döntik el, kívánnak-e élni a jelölés jogával a nemzeti együttműködés rendszerében – fejtette ki.

Az MSZP elnöke szerint a nemzeti együttműködés rendszerén kívül kell keresni a megoldást, és egy olyan országot kellene építeni, ahol az alkotmánybírák kiválasztása nem pártpolitikai alapon, hanem a szakértelem alapján történik.

Az Index szerdán írt arról, hogy információi szerint a háttérben hetek óta zajlik az egyezkedés a pártok között az alkotmánybíró-jelölésről, idén ugyanis három alkotmánybírónak lejár a mandátuma, egy hely pedig tavaly február óta betöltetlen.

Egy másik kérdésre az MSZP elnöke elmondta, nem tudnak semmit az egy hete eltűnt Sápi Attiláról, a párt zuglói önkormányzati képviselőjéről.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.