Zaveczki Tibor a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-nél a közmunkások egyik munkavezetője volt, egészen addig, amíg 2014 őszén nem indult ellenzéki színekben képviselő-jelöltként, ezután ugyanis nem hosszabbítottak vele szerződést – írja a 444.

De nem is ez a történet lényege, hanem az, hogy telefonos hangfelvétel készült arról, hogy Zaveczkinek elmondják: azért nem dolgozhat tovább, mert nem fideszes. A férfi ügyében most döntött az Egyenlő Bánásmód Hatóság, és neki adtak igazat:

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megállapítja, hogy (...) a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. kérelmezővel szemben annak politikai véleményével összefüggésben közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott.

A Zaveczki Tibor és a városüzemeltetési főnök közötti (Zaveczki által rögzített) beszélgetés, mely bizonyította a diszkriminációt, így hangzott:

- Azzal követtem el a hibát, hogy én ki is nyilvánítottam, hogy ellenzéki vagyok?
- Nyilván ez is számít, ez egyértelmű. Nem vagy hülye, tehát ez egyértelmű.
- Ha nem indultam volna ellenzéki színekben, hanem fideszes színekben, vagy egyáltalán nem indultam volna, akkor én maradhattam volna?
- Szerintem igen.

Az önkormányzati cég gyorsan lezárt egy belső vizsgálatot, ahol megállapították, hogy minden rendben, a beszélgetés nem történt meg, ráadásul médiahadjáratot is indítottak, ahol elmondták, hogy munkája minősége miatt bocsátották el Tibort.

Az EBH vizsgálatának eredményében tételesen visszaköszönnek a beszélgetés részletei, például az a mondat, hogy

miután ellenzéki színekben indultál, ezért nem vagy kívánatos.

Az önkormányzat azzal védekezett, hogy a városüzemeltetés vezetője csak magánvéleményét fogalmazta meg, vagy hogy egy előző figyelmeztetés miatt bocsátották el Tibort (akivel azért utána kötöttek még egy szerződést, úgyhogy a figyelmeztetés nem lehetett akkora aduász). A legszebb érv, hogy nem kellettek munkavezetők télen, de azért kilenc másik munkavezetőnek találtak munkát a hidegben is.

A bírság összege félmillió forint, s Zaveczki Tibor azt szeretné, ha emellé egy bocsánatkérést is kapna, s története példa lehetne másoknak is.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bercifiu
A sok geci mindent megtehet? Hol van a jogállam?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
@Bercifiu: "A sok geci mindent megtehet? Hol van a jogállam?"
Scully,Muder az igazság odaát van.
prielle
Nem gondoltam, hogy az 50-es évek sötétségét lehet fokozni, de a Fidesznek sikerülni fog!
Ebben is jobban teljesít!
papa.49
@prielle: Helyesbítek ,,ebben jobban teljesít,,...
prielle
@papa.49: Az "is" szót azért írtam, mert nem volt időm felsorolni, hogy: hazugság, félrevezetés, adatok kozmetikázása, az emberek hülyére vevése, az emberek megfélemlítése, az ellenzék földbe döngölése, gátlástalanság...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.