A magyaroknak van egy rémálma, hogy eljön hozzánk a "történelem ura", és felteszi azt a kérdést, hogy kik vagyunk és miért. Erre egyetlen válasz van: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ljubljanában, a magyar kulturális intézet avatásán.

A kormányfő azzal folytatta: ez egy "inspiráló rémálom", mert ez ad választ arra, miért költünk el annyi pénzt látszólag olyan felesleges dolgokra, mint egy kulturális intézet.

Orbán: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ

A 2-3 milliós Szlovéniától és a 10 milliós Magyarországtól a feltett kérdésre csak egy válasz adható: "ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ. Ezt az állítást igazolhatjuk nyelvünkkel, rámutathatnánk a magyar parlament épületére, de akár Puskás Öcsi angolok ellen rúgott góljára is" – jelentette ki Orbán Viktor.

"Vannak dolgok, amiket csak mi magyarok tudunk létrehozni", és vannak dolgok, amiket "csak mi látunk úgy mint magyarok", ezért nem bízhatjuk a nyelv és a kultúra szervezését kizárólag a piac változékony hangulatára. Nemzeti létünkből fakadó kötelesség, hogy minden nemzedék tudjon válaszolni, arra, hogy miért vannak magyarok a világon – mondta a miniszterelnök.

Arra bátorította a szlovéneket, hogy a ljubljanai Balassi Intézethez hasonlóan nyissanak ők is kulturális intézményt Magyarországon.

"Nem arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy miért nyitunk kulturális intézetet Ljubljanában, hanem arra, hogy miért nem nyitottunk eddig". A válasz az, hogy "mert eddig csórók voltunk", a csőd szélén egyensúlyoztunk, örültünk, hogy túléljük a válságot, és most, hogy "jobb bőrben vagyunk, van energia, pénz és figyelem is" hasonló intézetek létrehozására – jelezte Orbán Viktor a magyar kultúra napján tartott avatón.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök arról beszélt, hogy két olyan országról van szó, amely éppen a kultúrája révén élte túl a viszontagságos időket, és kiváló baráti és szomszédi kapcsolatokkal rendelkezik. Mint mondta: kormányfőként szeretné elérni, hogy "a politikában is több kultúra legyen".

Eddig Lendva volt a szlovéniai magyarok kulturális központja, de most Ljubljana is csatlakozik ehhez a szerephez. A szlovén fővárosban ugyanakkor eddig is sokrétű magyar kulturális élet zajlott, leginkább a helyi József Attila Kulturális Egyesület jóvoltából, sőt magyar nyelvet is oktatnak az egyik ljubljanai általános iskolában, tavaly pedig a két ország tudományos és művészeti akadémiái rendeztek közösen kiállítást a szlovén fővárosban – sorolta a szlovén kormányfő.

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Csak szólok: ezek a tünetek már egy nagyon súlyos betegségre utalnak. Addig kéne orvosolni, amíg késő nem lesz!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
@enslaved:azert a helyzetért a kormány felelös. Ugyanis minden nemzet csupán annyiara termelöképes mint amennyit az egészsége megenged. A Magyar Nemzet pedig nagyon nagyon beteg. Ettöl még egyre több orvos és ápoloszemélyzet fordit hátat annak az országnak.
libellle
@enslaved: Mát bocsánat, megosztanád itt a titkot mindenkivel?. Arra értem, hogy tiszteled orbánt és hogy elöbbre viszi Magyarországot. Te bizonyára tulajdonában vagy egy nagy titoknak. Talán hajlandó lenne a Magyar nemzet és világ más szemmel nézni azt a sok gazemberséget amit véghez visz
Rumcájsz
@pbalage: Ugyan mit írhattál? Nem fogalmaznád meg újra? :)
simmering73
Ha ti nem lennétek, egy élhetőbb országban élhetnénk.
papa.49
Hazugovics ha ti nem lennétek, mi itt örömtüzeket gyújtanánk, és örömtáncot járnánk))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.