Az alaptörvény módosítása ellen tartott demonstrációt vasárnap Budapesten, a Kossuth Lajos téren a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa).

A Szükségállapot – most Rád is szükség van címmel szervezett tüntetésen Bokros Lajos, a párt elnöke a Parlament előtt felállított színpadon kijelentette: a magyar nemzet becsületéért emelik fel a szavukat. Az ügy, amiért harcolnak – a szabadság helyreállítása – nemzeti ügy, és ez mindenkinek egyaránt fontos.

Az alaptörvény módosítása ellen tiltakozott a MoMa

"A mi öntudatunk, jövőnk nem lehet a diktátor (.) áldozata. Minden körülmények között küzdeni fogunk a szabadságért" – mondta. A pártelnök többször is hangsúlyozta, hogy az alaptörvény-módosítás arról tanúskodik, a hatalom retteg.

Magyar György ügyvéd úgy fogalmazott, hogy "felhatalmazási törvényt" kívánnak elfogadni, ennek a "jogi abszurdnak" pedig borzasztó következményei lehetnek. A kormány bármikor feljogosíthatja magát arra, hogy az állampolgárok jogait korlátozza – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a jelenleg hatályos alaptörvény is nevesít öt különleges jogrendet, amelyet az általánostól eltérő helyzetben lehet bevezetni. Ezért nincsen szükség egy hatodikra is, ráadásul felmerül a kérdés, hogy ki mondja majd meg, mikor van terrorveszélyhelyzet.

Az alaptörvény módosítása ellen tiltakozott a MoMa

Magyar György azt mondta, hogy 60 napra elvehetik a polgárok jogait, amelyekért évszázadokig küzdöttek. Korlátozhatják egyebek mellett az internet, a média és a közlekedés szabadságát, ezt pedig nem szabad engedni – hangsúlyozta az összegyűltek előtt, akik azt skandálták: "Nem hagyjuk, nem hagyjuk!"

Az alaptörvény módosítása ellen tiltakozott a MoMa

A tüntetés résztvevői teljesen megtöltötték a Parlament előtti teret, sokuknál uniós, magyar nemzeti vagy a MoMa lobogója volt, de az Együtt és a Szolidaritás zászlóit is látni lehetett. Néhányan transzparensekkel érkeztek, amelyeken azt lehetett olvasni: "A terroristák a Parlamentben vannak", "Magyarország jobban aljasít" és "A net-en szervezz, az utcán tüntess. Demokráciát!".

A körülbelül másfél órás tüntetés békésen zajlott, rendbontás nem volt.

Az alaptörvény módosítása ellen tiltakozott a MoMa

A kormány január közepén alkotmánymódosítást javasolt, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. Ha a parlament elfogadja a módosítást, a kormány terrorfenyegetettség, vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethet. Ekkor a kabinet átmenetileg felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@wagabund: Az biztos, hogy nem ebben a farkasordító hidegben kellett volna megrendezni. Hogy kb 1000-en voltunk, ennek legfőbb oka a hideg volt. De még így is ennyien eljöttek. És tavasszal biztos többen leszünk. Azt nem értik meg a politikusok, hogy az emberek nem egy-egy dolog miatt akarnak tiltakozni, hanem a kormány politikája ellen, úgy, ahogy van, minden ellen. Egyszerre kellene tiltakozni az egészségügy, az oktatás mellett, a korrupció, a földtörvény, az alaptörvény módosítás ellen. Egyszerre kellene tüntetni az egész országban, több helyen a különböző célokból, és a Kossuth téren és környékén egyesíteni a tüntetőket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Apatszerek
Bokros lemondott. Sokan számon kérték rajta, hogy baloldali érzelműként hogy volt képes direkt elértékteleníteni (és „elinflálni”) a forintot – az egyébként forradalmi – csúszóleérté­keléssel. A szakember szerint a leg-első cél az ország nemzetközi versenyképességének helyreállítása volt, amit exportorientált gazdaság lévén a gyenge árfolyam és az olcsó munkaerő szolgált. „A szolidaritásról alkotott felfogásomba nem fér bele, hogy néhányan jól keresnek, a többségnek meg nincs munkája.” Hasonlóan heves indulatokat váltott ki a kötelező tandíj terve. A tüntető egyetemisták elé álló Bokros – saját bevallása szerint – hibát követett el, mert a feldúlt fiatalok nem voltak alkalmasak józan párbeszédre, és saját tanárukat „Eredj vissza Izraelbe, te rohadt szemét zsidó!” kiáltással fogadták. Pedig Bokros igazat mondott, mikor azt állította: ha Magyar­országon nem lesznek változások, akkor a koporsóba kerülhet az ország. (Az egyetemisták ugyanis egy koporsót vittek a tüntetésükre, mondván, abban fekszik a jövőjük, ha tandíjas lesz az oktatás.)
bakegya
@nemkati: majd ha az erdőfelügyelet MUNKATÁRSA és a kezelő aki állítólag szakember volt tarra vágat egyszuszra három hektár ölnyi cserfával teli saját erdődet és egyenesen az iparifának valót a sógoroknak a többit pedig a legközelebbi égetőbe szállíttatja ...és ezen szorgalmát az orbánkurmány idején kezdi-aztán szünet,kimész egy két bejárásra és mindíg más erdejét mutogatja-ÉS A CIGÁNY SZEMBE JÖN VELED EGY IFA FÁVAL-MEGKÉRDEZED EZ MEG HOGY VAN-a válasz annyi,a melósokat is jól kell lakatni hogy dolgozzanak!!!-JA,CSAKKK HOGY ÉN MÉG NEM ADTAM MÉG MEGBÍZÁST ARRA HOGY A TOLVAJOK NEKEM DOLGOZZANAK-ORBÁN SZERINT MÉGIS,MERT AZÓTA SORBA JÖNNEK A BÜNTETÉTÉSEK 300 EZER,55EZER,20 EZER,...MÁR NEM IS SZÁMOLOM...VISSZATELEPÍTÉSI KÖTELEZETTSÉG...AZTÁN EGY KEGYES fityiss ÜGYVÉD AKI A NAGYOBB NEM OSZTATLAN KÖZÖS CSUPASZ FÖLDET IS MEGVENNÉ,HA FIZETEK NEKI HEKTÁRANKÉNT 50 EZRET-hát tudod osztottam szoroztam,odaadtam neki.Engem ugyanis taszít a bűnözés minden formában-
A pali aki ezt az egészet intézte 8 évet kapott és a többi sarát is felvállalta-mármint a fidessnyikhajt aki a hivatalból segítette,sofőrök,átvevők és hellyel közzel még a társtuklajdonosok is vígan turbékolnak a kandallóik melegénél FIDESSLAND JÓL TELJESÍT.
Még törvény is van a földek állam általi visszavásárlására-nézz utánna hány h.saját erdő után szabadon vadászgathat akinek erre van kedve...
nemkati
@bakegya: Nagyon ijesztően hangzik, amit írsz. És akkor hogyhogy nem támadsz rá kaszával-kapával erre a rablóbandára?
amaramaistanna
Nekem ez a vers sűrűn eszembe jut manapság :PETRI GYÖRGY

Mondogatnivaló (Hungarian)

Cipőmre nézek: fűző benne!

Nem lehet, hogy ez börtön lenne.
Lepényleső
A "IV."-dik birodalom bontogatja szárnyit,a tüntetők már takarják orcáik?
kukac50
A Fidesz azért akar ilyen törvényt,hogy félelembe tudja tartani a Népet!
Sokkolás megfélemlítés a célja, mert akkor azt tesz amit akar!
Ne merjen a Nép tüntetni ! A megoldás pedig az lenne ezen elnyomó uralkodás leszámolására, a komoly utcára vonulás pártoktól függetlenül mindenkinek egyszerű emberként a pártok úgy álljanak,hogy ne rajtuk legyen a hangsúly és zászlójukat is hagyják otthon. .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.