S holland aranykor egyik kiemelkedő festőjének munkáját vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár program keretében; Abraham van Beijeren Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel című festménye 380 ezer euróért (mintegy 120 millió forintért) került a Magyar Nemzeti Galériába.

Az 1654-ben készült csendélet a 20. század legjelentősebb magyar műgyűjtője, Nemes Marcell kollekciójának darabja volt 1910-ig, amikor a gyűjtő eladta. A festmény a vásárlás eredményeképpen visszatért Magyarországra, jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában látható – közölte az MTI-vel hétfőn a Nemzeti Bank.

Abraham van Beijeren képével a magyar látogatók korábban a Szépművészeti Múzeum nagy sikerű Rembrandt-kiállításán találkozhattak.

Az MNB 2014 januárjában indította el Értéktár programját, melynek célja többek között olyan kiemelkedő értékű műkincsek megszerzése a hazai múzeumok számára, amelyek hiánypótlók és jelentős mértékben gyarapítják a magyar közgyűjteményeikben őrzött, nemzeti és egyetemes kulturális örökséget.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
A " Sasszem GMK " ismét bebizonyította, hogy ez egy rablóbanda, rendületlenül és pofátlanul
fosztogatják a közpénzt !
kabóca
Forint 40%-al gyengült a dollárhoz képest másfél év alatt. Ezzel kellene inkább foglalkoznia. Amíg van tartalék addig folytatja a vásárlást? Kitől kért engedélyt? Mindegyik kép agyon van javítgatva, én nem kérek az ilyen örökségből.
bush
Ha nem volna tömeges gyermekéhezés ebben az országba, nem érdekelne.

Valaki egy vászonra hány valamit?
Az művészet?
Lefest valaki egy almát?
Kimegyek a piacra, és veszek egy igazi almát, ami sokkal szebb és igazibb, mint egy festett.
Beteg, érték vesztett világ ez, de a magyar elméjében beteg 'elit' be tudja bizonyítani, hogy mindig van lejjebb.
Csatát lehet, hogy nyertek, de az sem biztos, csak nyereségként kommunikáljátok, de a háborút már most elvesztettétek - később meg nagyon.
Miért?
Mert túl sok az áldozat!
Mobil123
Szeretem a képzőművészetet is és nem lenne ellenemre, hogy az ország gyarapítja ezen területén a vagyonát. De!!! Akkor amikor emberek milliói éheznek, gyerekek fagynak és öregek a hazaikban, utcán akkor mi a qrva anyatoknak ez az első hogy festmeny vasaroljatok?!
silber13
Azt hiszem az MNB házarááján kéne kutakodni a Debrecenbúől elillant Csontváry kép után, bizonyára lenne néhány meglepetés!
papa.49
Vajon meddig marad az állami képtárban??? Borítékolnám NEM SOKÁIG!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.