25 pontban foglalta össze a pedagógusok sztrájkbizottsága a tanárok követeléseit. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnökepedig azt mondta a Népszabadságnak, hogy az egyeztetéseket február 12-én lezárják, február 13-án pedig jön az országos sztrájk. Gallóné szerint ugyanis

„Balogék érzik ugyan a problémákat”, de rendszerszintű változtatásokra nem hajlandók, márpedig erre lenne szükség.

A sztrájkbizottság követelései a következők:

1. Vissza kell állítani a 18. életévig tartó tankötelezettséget, megszüntetve a Híd-programokat.

2. A tartalmi szabályozás felülvizsgálatával radikálisan csökkenteni kell a tananyagot. Lehetővé kell tenni az egyéni tanulási utak kialakításának lehetőségét.

3. Jelentősen csökkenteni kell a kötelező tanulói óraszámokat. Az időkereteket a választható tanórai foglalkozásokhoz, illetve a szakkörökhöz kell áttenni.

4. Meg kell szüntetni az általános iskolában a tizenhat óráig tartó kötelező benntartózkodást.

5. Szülői kérésre kell biztosítani a napközit, a tanulószobát. A feltételek biztosítása mellett az egész napos iskolát kell megszervezni. Az egész napos iskolai ellátásban részt vevő tanulók részére házi feladat nem adható.

A fenntartással kapcsolatos kérdések

6. A köznevelésről szóló törvényben jelenjen meg újra az Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatás-politikai Tanács. E testületek, valamint az ágazati érdekegyeztetés fórumának meghallgatása nélkül nem kerülhet kiadásra jogszabály.

7. Az államnak mint fenntartónak, nem lehet több jogosítványa, mint a többi intézményfenntartónak. Szét kell választani az állami ellenőrzés rendszerét az intézményi ellenőrzés rendszerétől. Egyidejűleg felül kell vizsgálni és radikálisan egyszerűsíteni kell az ellenőrzés rendszerét.

8. Vissza kell állítani az intézményvezetők munkáltatói jogát, gazdálkodási jogát.

9. Jogszabályban kell rendezni a szakképzési centrumok helyzetét.

10. Valóságos, reális, a tényleges költségeket – bérköltségek, működési költségek, fejlesztési költségek – figyelembe vevő tervezésre van szükség, külön-külön intézményi költségvetések elkészítése mellett.

Pedagógusfoglalkoztatás kérdései

11. A köznevelésről szóló törvényben kell meghatározni a pedagóguslétszám számításának elveit: heti huszonkét óra, átlag osztálylétszám, finanszírozott időkeret.

12. A köznevelésről szóló törvényben elő kell írni, hogy az üres álláshelyeket meg kell hirdetni és be kell tölteni, beleértve az átmenetileg, pl. szülés miatt ellátatlan munkaköröket.

13. Vissza kell állítani a pedagógusok kötelező óraszámát, főszabályként heti huszonkét órával. A többlettanítás után óradíjat kell fizetni.

14. El kell törölni a kötött munkaidőt. Az intézményben való benntartózkodásról a munkáltató szabadon döntsön.

15. Vissza kell állítani az órakedvezményt – heti két óra – az osztályfőnöki feladatot, a munkaközösség-vezetői feladatot, illetve a diákönkormányzatot segítő feladatot ellátó pedagógusok részére.

16. Meg kell határozni a meglévő pótlékok differenciálási szempontjait.

17. Vissza kell hozni a minőségi munkavégzésért járó pótlékot, a minőségbiztosítás feladataiban való közreműködésért járó pótlékot, az integrált felkészítésben való részvételért járó pótlékot.

18. Új pótlékként intézményi pótlékot kell megállapítani mindazoknak, akik nem tartoznak a pedagóguséletpálya-modell hatálya alá.

19. Biztosítani kell a pedagógusnak – az állami tankönyv-monopólium megszüntetésével – a tankönyv megválasztásának szabadságát.

20. Meg kell szüntetni az öregségi nyugdíjkorhatárt elérők automatikus foglalkoztatási tilalmát. Lehetővé kell tenni, hogy az öregségi nyugdíjban lévők – nyugdíjuk folyósítása mellett – tovább dolgozhassanak.

21. A foglalkoztatást meghatározó kormányrendeletbe be kell építeni a kollektív szerződésnek azokat a rendelkezéseit, amelyeket nemcsak a Klik fenntartásában lévő köznevelési intézményekben kell alkalmazni, hanem valamennyi köznevelési intézményben.

22. Radikálisan csökkenteni kell a pedagógusok adminisztratív terheit, ennek érdekében elő kell írni, hogy csak a pedagógus-munkakörhöz kapcsolódó adminisztráció elvégzésére köteles a pedagógus. A köznevelés intézményeinek csak törvény, illetve az OSAP írhat elő adatszolgáltatási kötelezettséget.

23. A köznevelési törvényben ki kell mondani, hogy a köznevelés intézményeiben a közfoglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések nem alkalmazhatók.

Szervezési kérdések

24. Vizsgálják felül az Oktatási Hivatal által ellátott feladatokat, s szüntessék meg azt, amire nincs szükség. A pedagógiai intézeteket alapítsák újra. Az Oktatási Hivatal maradjon meg önálló szervezetként.

25. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet további működtetését biztosítani kell. Fenntartói jogát át lehet adni egy felsőoktatási intézménynek.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
na ez már kezd valami lenni.
De azért amikor ezt felolvassák, akkor nem azt kell mondani, hogy pl.

8. Vissza kell állítani az intézményvezetők munkáltatói jogát, gazdálkodási jogát.
hanem hogy
8. Visszaállítjuk az intézményvezetők munkáltatói jogát, gazdálkodási jogát.
stb.

Enélkül az egész mese habbal.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
varirmag
"20. Meg kell szüntetni az öregségi nyugdíjkorhatárt elérők automatikus foglalkoztatási tilalmát. Lehetővé kell tenni, hogy az öregségi nyugdíjban lévők – nyugdíjuk folyósítása mellett – tovább dolgozhassanak."

Ha olyan fárasztó , kimerítő a munkájuk miért akarnak még 65 éves koruk után is dolgozni ??? Miért nem adják át a helyet a fiataloknak. Ők is szeretnének 22 órás heti munkaidőt és nyári,téli,tavaszi és őszi szünetet,
Sőt ! kötetlen munkaidőt és 47 nap fizetett szabadságot is.
Csak nem azt akarják hogy a versenyszférába robotoljanak heti 60 órát a pedfősulit végzett fiatalok ???
varirmag
Amikor összeverik,megtépik a kollégájukat, akkor miért nem szólal meg a szakszervezet ?? Akkor miért nem védi a pedagógusokat ?
Papuska1
@volvós: Ha kis marhaságot írsz visszafogom magam, de ekkora marhaság esetén csak rávisz a lélek, hogy leírjam, a zöld az nem sárga, a református nem katolikus! Ismétlem a reformátusnak családja van, és nincsenek ministránsok, amivel elég ocsmány célzásokat tettél!
volvós
@Papuska1: Fater ! Elég sokáig tartott megfogalmazni a semmitmondó
válaszodat, még most sem a cikkre koncentrálsz...Igaz, ebben a
korban már lassulnak a ...ha unatkozol, sétálj egy kicsit a friss levegön !
munka
A Tüntetőknek üzenem!

Megértem én a tanárokat, és megértem az egészségügyben dolgozókat, és mindenkit, akinek már tele van a hócipője a jelenlegi kormányzati döntésekkel, és ezért utcára akar menni, hogy változtatásokat érjen el! Ugyanígy vannak a dolgozók, a nyugdíjasok, a rokkant járadékosok, az ápolásra szorulók, a gyerekes szülők, és még sorolhatnám. Egyszerűen vérlázító, ahogy a kormány kezeli az ország sorsát!

A gazdag még gazdagabb, a szegény még szegényebb lesz! De… nehogy azt higgyétek, hogy ők ezt nem tudják!!! Hogy ki kell menni az utcára, és el kell nekik ezt mondani!!! Nagyon is tudják!!! Sőt…szándékosan teszik ezt!!! Szándékosan egy fölöttük álló külföldi hatalom utasítására! Tönkre kell tenniük az egész országot, hogy utána olcsó pénzért kiárusíthassák!!! Az a baj, hogy nem veszitek észre az összefüggéseket, hogy mit miért tesznek!!! Azzal, hogy kimentek az utcára nem értek el semmit! Legalábbis azt, amit szeretnétek … azt nem, a jó meleg szobájukban röhögnek a markukba !!!

Amit elértek vele az az, hogy ugyanaz történik majd, mint 2006-ban!!! Szándékosan a tüntetők közé kevernek fizetett provokátorokat, akik majd kukákat borogatnak, gyújtogatnak, randalíroznak, és összemossák őket a békésen tüntetőkkel!!! Mi következik ebből? Hogy ugyanúgy joguk lesz a rendőri beavatkozásra, és akkor már nem nézik azt, hogy ki volt aki gyújtogatott, és ki volt, aki csak békésen állt és tüntetett!!!

És amit még elértek az az lesz, hogy a kormány szükségállapotot hirdethet ki terror fenyegetettség miatt!!! Ami azzal jár, hogy ő határozhatja meg a fenyegetettség tényét, hogy kijárási tilalmat rendelhet el, korlátozhatja a telefonokat, az internetet, és 30 évre titkosíthatja a dokumentumokat…stb… !!! És tudod ki ellen teszi ezt ??? Ki lesz a terrorista??? TE….TI…., akik ki mertek menni tüntetni a jogaitokért !!! Ti lesztek azok !!! Mert ha tényleg a terrorizmus ellen akarnának harcolni, akkor először a parlamentben kellene kezdeniük !!!

Tehát, hogy ezt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.