Értesültem, hogy problémátok van a tanárok követeléseivel és Klik-ellenes lázadásával. Kifogásaitok roppant szórakoztatóak, úgyhogy nézzünk is gyorsan párat!

Néhányan például úgy vélitek, a tanároknak már most is nagyon jó, tehát feleslegesen pattognak. Páran azt gondoljátok, a diákok tök hülyék, nem teljesítenek, ezért azt a pénzt sem érdemlik meg pedagógusaink, amit most kapnak. Azt szűrtem le a – szokás szerint csodás magyarsággal és ékes nyelvi leleménnyel megírt – kommentárjaitokból, hogy tanáraink ingyenélő, 40 órát sem dolgozó senkiháziak, akik a régi vicc szerint három dolgot találnak vonzónak a pályában:

a júniust, a júliust, meg az augusztust.

Ezzel szemben a helyzet a következő:

a legtöbb tanár véletlenül sem a minimum előírt 22 tanórát tartja meg hetente. Hivatalos, államtitkári közlésből tudjuk, hogy

a Klik által alkalmazott tanárok 18,4%-a heti 22 tanórát, 12,4%-a heti 23 órát tart. A tanárok egyharmada már 24 órával kénytelen megbirkózni, 36,5%-uk viszont egyenesen 25 vagy 26 órát tart hetente (a 26 tanóra a lehetséges maximum a jelenlegi rendszerben).

A gyengébbek kedvéért mondom, hogy ez nem jelenti, hogy az érintett pedagógusok csak heti 22-26 órát dolgoznak. De nem ám! Az órákra készülni kell (fiatalabb tanároknál ez akár 45-60 percet is igénybe vehet, tessék számolni). Az órák után gyakran dolgozatokat kell javítani, szakköröket kell tartani, gyermekfelügyeleti feladatokban kell részt venni. Sok az adminisztráció, értekezletre kell járni. A fogadóórákon, a szülői értekezleteken is illik megjelenni. Időnként el kell menni továbbképzésre. Számos tanár helyettesítési, munkaközösség-vezetői, osztályfőnöki, intézményvezetői feladatokat is ellát. Nem csoda, hogy tanáraink gyakran panaszkodnak, hogy a hét végére pikk-pakk összejön az 50-55 munkaórájuk, különösen akkor, ha haza kell vinniük a dolgozatjavítást vagy az órára készülést.

Persze nem akarok túlzott sajnálatot kelteni. Én is tudom, hogy sok magyar dolgozik többet, mint heti 40 óra. Pontosan tudom, hogy a munkaadók jelentős része még életében nem fizetett túlórapénzt, inkább duplán könyveli a jelenléti ívet: egy készül a munkavállaló csesztetésére, jobb esetben a lecsúsztatható órák számontartására, egy meg az esetleges munkaügyi ellenőrzésre. Yippie! Ám attól, hogy ez a gyakorlat elterjedt, még nem helyes és nem jó. Nem. Éppen a tanárokat foglalkoztató államnak kellene jó példával elől járnia, ha már másoktól – teljes joggal – elvárja a szabályok betartását.

Ami meg a nyári szünetet illeti,

gondoljátok már végig egy kicsit, hogy miket mondtok! Tudom, hogy sokatok csőrét böki az a három hónap, de akkor is! A tanárok nem akkor mennek szünetre, amikor a diákok, hanem később, mert le kell zárniuk az évet. De nem is akkor kezdik a munkát, amikor a diákok, hanem jóval korábban nekilátnak a tanév előkészítésének, vagyis a nyári szünetük korántsem olyan hosszú, mint ahogy azt hörgés közben előadjátok. Ráadásul a tanároknak is van évi rendes szabadságuk (a rohadékok!). És most kapaszkodjatok: ezt a szabadságot elsősorban a nyári szünidőben kell kiadni nekik.

Amúgy meg ha ezen túlmenően még mindig marad plusz idejük a nyári szünetből, akkor szerintem nyugodtan vegyük úgy, hogy a nyári szünet maradéka azoknak a heti plusz 10-15 óráknak a fedezete, amelyeket senki nem tart számon. Ti sem, kedves ingyenélőző barátaim, mert nem tudjátok, mit jelent tanárnak lenni.

És akkor nézzük a tanárok sokat szidott teljesítményét!

Először is tudnotok kell, hogy az alacsony tanári fizetések miatt a tanári pálya erősen kontraszelektálódott. Nem tegnap, nem ma. Hosszú évek alatt.

Ez azt jelenti, hogy az alacsony fizetések miatt vagy az alacsonyabb képességűek, a piacon boldogulni nem tudók, vagy a nagyon eltökélt őrültek választják a pályát. Ezt nem én mondom, hanem egy komoly kutatás 2007-ből, mely szerint

a tanárok kiválasztódási folyamatának minden egyes pontján – a pedagógusképzésre jelentkezéskor, a felsőfokú tanulmányok befejezését követő elhelyezkedéskor, majd a végzést követő 5., illetve 6. évben is – negatív önszelekciós hatás figyelhető meg. Azok jelentkeznek főiskolai szintű pedagógusképzésre, akiknek rosszabbak a képességei. A diplomát szerzettek közül nagyobb valószínűséggel a kevésbé jó képességűek helyezkednek el tanári pályán, és nagyobb valószínűséggel találjuk őket tanári állásban a végzést követő 5, illetve 6 évvel is. (...) A tanári pálya választásában meghatározó szerepe van a nem tanári és tanári állásban elérhető keresetek különbségének.

A rend kedvéért mondom, ez nem azt jelenti, hogy a tanárok hülyék, de azt viszont igen, hogy lehetnének jobbak. Mikor? Hát akkor, ha az állam elég pénzt rakna az oktatásba és az alacsony fizetésekkel nem űzne el mindenkit, aki kiugróan tehetséges.

A pedagógus-életpályamodell eredeti (szerintem helyes) célja a bérek megemelése lett volna, ám a tanári pályát mégsem sikerült vonzóbbá tennie a tehetséges fiatalok számára. Hogy miért? Hát mert még mindig baromi alacsonyak a fizetések, azért. Illusztráció ehhez: tudtátok, hogy az új pedagógus-életpályamodellben egy megbízott pályakezdő gyakornok esetenként alig visz haza havi nettó 60 ezer forintot? Most komolyan, ez olyan sok heti 20-25 munkaóráért? Ki az a tehetséges fiatal tanárpalánta, aki ezt tudva nem egy call centerben helyezkedik el, ahol kezdő bérként ennek a háromszorosát, négyszeresét is megkapja?

De oké, abban igazatok van,

hogy a tanárok a statisztikák, meg az átlagok szerint nem a legjobbak közül kerülnek ki. A diákok teljesítményének csökkenése (ami a PISA-felmérésekben világosan látszik), talán ennek a jelenségnek a lenyomata.

Mondjátok, miért gondoljátok, hogy ez a probléma béremelés nélkül megoldható? Miért hiszitek, hogy a legjobbak az oktatásba csábíthatók éhbérért? Ha belátnátok, hogy béremelés nélkül soha nem is lesz jobb a magyar oktatás színvonala, akkor nem a tanárokat gyaláznátok, hanem inkább azon pörögnétek, hogy az életpályamodell jó-e így és hogy lehetne jobbá tenni. Mert igen, van benne mit jobbá tenni.

Ha elolvasnátok, hogy tulajdonképpen mit követelnek a pedagógusok, akkor megértenétek, hogy

a tanárok is pontosan tudják, mi a helyzet.

A helyzet szörnyűségéhez képest még mindig visszafogottak, s 25 pontos követeléslistájuk egyértelműen mutatja, a diákok munkaterhe, az oktatás szervezése, a fenntartás dolgai éppúgy aggasztják őket, mint saját drámai helyzetük. Nem hülyék, ők is pontosan tudják, hogy kezdő tanárt körülbelül lasszóval kell fogdosni, főleg, ha reálszakos hiányzik a létszámból.

Tulajdonképpen az a furcsa, hogy nem kérdezik meg tőletek nyilvánosan, hogy kedves emberek, hogy a túróba akartok világszínvonalú oktatást, ha 2011-ben a 28 jelenlegi EU-tagállam átlagosan a GDP-je 5,25%-át költötte oktatásra, mi, magyarok pedig csak a GDP-nk 4,71%-át?

Kedves emberek, mondjátok, lemondanátok egy-két stadionról, meg a rezsicsökkentésről a gyermekeitek jövője érdekében? Mert erről van szó. Ezek a tények.

Én tudom, hogy a tények nem zavarnak benneteket,

kedves tanárgyalázók. De talán ti is jobbá tehetnétek ezt a magyar közéletnek nevezett mocsarat, ha legalább néha, tényleg csak néha nem a levegőbe hörögnétek – és másoktól sem tűrnétek el, hogy a levegőbe beszéljenek.

A rendszerben maradt tanárok most azért verik a tamtamot, mert tudják, hogy ebben a rendszerben, ebben az oktatásszervezési struktúrában, ennyi pénzből nem lehet minőségi szolgáltatást nyújtani. Fogjátok fel: tanáraink nem(csak) magukért tüntetnek, hanem értünk, a gyerekeinkért és az unokáinkért is.

Tudom, hogy nem vagytok rossz emberek. Tudom hogy szeretitek a gyerekeiteket és az unokáitokat. Hát akkor?

Hát akkor most szálljatok le a nemzet napszámosairól, de nagyon gyorsan! Ha nem is csatlakoztok hozzájuk és nem is támogatjátok aktívan a követeléseiket, legalább fogjátok be a tájékozatlan szátokat!

Ez mindannyiunk érdeke, akár azt is mondhatnám: ez a nemzeti érdek.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Van egy réteg akinek teljesen mindegy miről van éppen szó, ha a kormányt kritizálják, akkor rögtön ellenük emelnek hangot. Ilyen volt a net adós tüntetés is.
Tök mindegy miről van szó, nem is értik, nem is értenek hozzá, de kiállnak a kormány mellett függetlenül attól, hogy az mit mond. Ha holnap a szöges ellentétét, akkor is.
Ezek szidják az elvándorlókat, a tanárokat, az eü dolgozókat, az újabb adók ellen tüntetőket, mindenkit aki kritizálni mer. Gondolom mindez a keresztény érték, a demokrata hozzáállás, a szabad vélemény nyilvánítás és a felebaráti szeretet jegyében. Ők azok, akik gyakorlatilag szünet nélkül az ellenségeskedésről és uszításról és főleg a gyűlöletről beszélnek.
Az érdekes ebben az, hogy élő ilyennel még nem találkoztam.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
"...az alacsonyabb képességűek, a piacon boldogulni nem tudók, vagy a nagyon eltökélt őrültek választják a pályát."
A tanári pályát nem sikerül vonzóvá tenni a tehetséges fiatalok számára.
Aki Én
Van egy réteg akinek teljesen mindegy miről van éppen szó, ha a kormányt kritizálják, akkor rögtön ellenük emelnek hangot. Ilyen volt a net adós tüntetés is.
Tök mindegy miről van szó, nem is értik, nem is értenek hozzá, de kiállnak a kormány mellett függetlenül attól, hogy az mit mond. Ha holnap a szöges ellentétét, akkor is.
Ezek szidják az elvándorlókat, a tanárokat, az eü dolgozókat, az újabb adók ellen tüntetőket, mindenkit aki kritizálni mer. Gondolom mindez a keresztény érték, a demokrata hozzáállás, a szabad vélemény nyilvánítás és a felebaráti szeretet jegyében. Ők azok, akik gyakorlatilag szünet nélkül az ellenségeskedésről és uszításról és főleg a gyűlöletről beszélnek.
Az érdekes ebben az, hogy élő ilyennel még nem találkoztam.
leszúrt rittberger
@Aki Én: Plusz tedd hozzá, hogy aki kritizálni merészel, az rögtön "ballib" lesz :DDD Az internetező fiatalok, a nővérek, a tanárok, Hosszú Katinka, mind rohadt ballib lett egyik napról a másikra :D Még ennyi ballib a világon nem volt, mint a Fidesz alatt.
Hellcat
@leszúrt rittberger: A pontosság kedvéért. "Mocskos libsibolsi ballib hazaáruló nemmagyar"
dr lópicigáspár
Nem kötelező tanárnak lenni... El lehet menni... mentősnek, orvosnak, ápolónak, tűzoltónak és ...vadakat terelő juhásznak...
glorianna
@dr lópicigáspár: Persze. Aki marad, ajvékolhat, hogy nincs elég ember. Arra kíváncsi lennék, hogy ha minden második-harmadik tanár máshová menne dolgozni, mi lenne a következő lépés...
dr lópicigáspár
@glorianna: Semmi nem történne. A gyerekek saját maguk tanulnának otthon. De próbálj meg betegnek lenni! Lassan nem lesz orvos, aki megmenti az életedet!!! A net tele van szakorvost kereső kórházak hirdetéseivel!!!
glorianna
@dr lópicigáspár: Azt gondolom, hogy nem oktatás VAGY egészségügy, hanem oktatás ÉS egészségügy (+szociális ágazat) a megoldandó feladat.
levarosbukta
Kedves tanárok! Veletek már régen nem az a baj amit a fenti levélben nagy vehemenciával sérelmeztek! Veletek az a baj hogy mióta a jelenlegi kormány van, az folyamatosan csesztet benneteket köszönetképpen hogy teljes mellszélességgel kiáltatok mellettük és rájuk szavaztatok KÉTSZER is! Ami a felháborító hogy most minket szapultok mert NEM hiszünk bennetek, nektek. Még most ilyen helyzetben is van köztetek gyáva, semmirekellő pedagógus, igazgató, és sorolhatnám még aki még most sem mer a hatalommal szembe szállni! Majd ha bizonyítottatok, majd ha megvívtátok a harcotokat akkor, akkor talán mellétek állunk. De most még nem történt semmi az égadta világon amiért bíznunk kellene bennetek.
nezelodo
dr lópicigáspár
Nem kötelező tanárnak lenni... El lehet menni... mentősnek, orvosnak, ápolónak, tűzoltónak és ...vadakat terelő juhásznak...
...vagy nyugatra jobban keresni vagy élni, Neked meg itt maradnak a Balogh páterek, Rétvárik, L Simonok, Habonyok, Kövér-félék Lázárok meg a fődakota, és a GFG-k
KERKA
@levarosbukta: Sajnos van igazságod. Rosszul esik ugyan, amit írsz, de a pedagógusok között még mindíg van olyan, aki megalkuvó, nem mer kiállni az igazáért. Miért?
Miért hajt fejet a szolgaság mellett, és tűri, hogy belerúgjanak sokadszorra is,
Félti az egzisztenciáját, vagy inkább a munkahelyét,? Ki tudja, hogy valakit mi motivál cselekvésre?
Hidd el, a pénz másodlagos szempont. Az első a hivatástudat, a tanítás szépsége. A gyerekek szeretete. Egy pedagógus nem tudja levenni a bőrét. Pedagógus akkor is, amikor kirándul, ha a suli diszkóban felügyel, ha családi kirándulásra megy. Ezt egy kívül álló nem érti meg, és nem is lát bele. Egy anya mondhatja a gyerekének, hogy fáradt vagyok, haggyá békén, ezt egy tanító sohasem mondja.
Hát nem vagy lelkesítő, történelmünk során sokszor voltak vereséges csatáink. És tudod miért? mert a segítség mindíg késett, vagy sohasem érkezett meg. Nem jött segítség Egerhez, Mohácshoz, Szigetvárhoz. Mert a magyar kivárt. Azt mondta, amit most TE! majd, ha lesz eredmény, akkor odamegyek.
Ne gyere! Maradj otthon a fotelban, és nézd a TV közvetítést. Aztán majd megtudod az eredményt.
Maxipocak
@Hellcat: De azért ez se maradjon le: "gyurcsányista, sorosgyuris, nemzetellenes, etc. :)
justhpeter
El kellene dönteni végre, hogy a pedagógusokat a gyermekeink fejlődése alapján vagy a bátorságuk alapján értékeljük. Elég baj az, hogy a tanároknak mihaszna, barlang sötétségű pártkatonákkal kell harcolniuk, ahelyett hogy azon gondolkodjanak hogyan tanítsák meg a gyerekemet valami újra. Aki pedig csak ekézi a pedagógusokat azoknak javaslom elolvasni kettővel feljebb KERKA hozzászólását, abba az irányba haladva az igazság egy szeletét biztosan megtalálják.
supernem
Na ugye.
Lehet tárgyilagos, lényegretörő cikket írni ebben a kényes témában is. Ha esetleg valakinek érvelni van kedve a cikkben foglaltak ellen, tegye meg, de intelligens módon, mert azt úgy illik.
levarosbukta
@KERKA: Rajtatok áll hogy ki fog segíteni. Ha nem álltok meg a transzparens lengetésnél, ha nem hisztek az üres ígéreteknek és főleg ha magatok mellé tudjátok állítani az orvosokat, rendőröket, köztisztviselőket akkor mennek utánatok a többiek is. Akkor mennek utánatok azok is akiknek már nincs vesztenivalójuk, akik csak arra várnak hogy legyen egy vezető erő ami mögé fel lehet sorakozni. Ha tanár vagy tudhatod hogy a legnagyobb változásokat, a felkeléseket, a forradalmakat az értelmiség, a nemesség kezdte a fennálló rend megdöntésére.
vadsanca
"Hát mert még mindig baromi alacsonyak a fizetések," Mi változna ha magasabb lenne? Más területen is ez a helyzet. Ezt nem veszik észre a pedagógusok? Kevés bérezésből csak kevés adót lehet beszedni! Őket az állam fizeti, az államnak meg a befolyt adóból van pénze. De ha nem elég folyik be, akkor miből is legyen fizetésük? De gondolom ezt ők is tudják ha már diplomájuk van. Vagy esetleg megvonásokat alkalmazzon a kormány más területen?
Mind ezek ellenére megértem a problémájukat, de máshol sem rózsásabb a helyzet.
GeoCravker
"Értesültem, hogy problémátok van a tanárok követeléseivel és Klik-ellenes lázadásával. "
Nem, a tanárok esetében nekem személy szerint egész mással van bajom.
Ahogy nem t'om hol publikálta eredetileg eszter (vagy aki írta) ezt a szöveget. De a 70%-át nagyjából atomjaira lehetne cáfolni.
JAJMÁR
@levarosbukta: 18:22 Miért, ki mer a hatalommal szembeszállni? Hol vannak a "bátor" tömegek? Mert azt mondod, a pedagógusok közül sokan nem, mert ők gyávák... meg azt, hogy ők szavazták meg ezt a kormányt. 2x is.Tényleg azt hiszed, hogy a pedagógusokon múlott?
Megértem, hogy valamiért nem kedveled a pedagógusokat, de itt és most, és egyáltalán, ha mindig leragadunk a személyes szimpátiánál, vagy unszimpátiánál, akkor pontosan ezt a kormányt érdemeljük. Pedagógus és nem pedagógus is.
Csak az a baj, hogy a gyerekeink jobbat érdemelnének, mint amit adni tudunk nekik, és amilyen jövőt hagyunk rájuk.
petike
@vadsanca: "Vagy esetleg megvonásokat alkalmazzon a kormány más területen? "
Igen!
PaksII, stadionok, kisvasút, államtitkárok, habonyművek, olimpia, vajnahörcsögkaszinók, egykulcsos adó. Meg a többi...
bush
Te görény, nem a szüleid, hanem a tanáraid révén váltál értelmes emberré - vágod!
Tanárgyalázó, csak ennyire vagy képes az orbán hátsójából kihúzott zsibbadt nyelveddel?
Azt hiszed mert van diplomád, okos vagy?
(Azért, mert templomba jársz, azt hiszed van hited)
Tudod hány olyan ember is okosnak képzeli magát, akik a nyolc általánost 12-15 év alatt végezték el?
És te - diplomás kis csíra - egy szinten vagy ezekkel, amikor orbánra szavazol (nem a fideszre, hanem orbánra! - vagy még ezt sem tudtad!?).
Annyira szeretnék találni valamit a védelmetekre (mert ez nektek csak szórakozás, vagy bal lábbal ébredtetek, vagy Alzheimer kór, vagy nem olvastátok az apró betűs részt, stb.), de a bűnt - az emberi primitívségből/gonoszságból táplálkozót - nem lehet védeni!!!
De igazából nem is akarom.
Elvetettetek valamit, és amikor eljön az idő - mert eljön! - majd learatjátok.
karma1
@vadsanca: Ha az allam mindenben arra forditana a bejovo adokat, amire kellene (oktatas,egeszsegugy, szocialis halo), es nem ertelmetlenul 100 stadiont, unios tamogatasos kisvasutat, Tizianot, Bogany-csodazongorat finanszirozna, nem dobna ki szazmilliokat olyan tanulmanyokra, amik mar a kiiraskor teljesen ertelmetlenek, es egyenesen a fiokba kerulnek, akkor jutna MINDENKINEK tobb penz, nemcsak a pedagogusoknak.

Igaz, mindenki nehezen el, van, akinek egyaltalan nincs semmilyen jovedelme sem, mert orban sikeresen bevonta a szocialis halot, munkanelkuli segelyt, kozgyogyot, rokkantsagit, MINDENT.

Viszont a tanarok tulnyomo tobbsege no, aki - ha a tulterhelt orairol - hazamegy, akkor a csaladjanak foz, mos, takarit, sajat gyereket nevel, es esetleg csak neki van munkaja, o a csaladfenntarto is. O, a pedagogus nem tud elmenni ejszaka arut feltolteni, vagy mas tevekenyseget csinalni, mert fizikailag, szellemileg ki van facsarva, amin a KLIK meg az egyeb hulye extra adminisztracioval terhelo barmok sulyosbitjak a helyzetet.

Igen, a tobb penz stabilabb hatteret adhatna egy pedagogusnak, mert neki nemcsak fizikailag, de mentalisan is helyt kell allnia.

Egyebkent a tobbi ember beret is megalazoan alacsnynak tartom, talan a vezetesben nem kellene annyit lopni, es akkor lenne penz mindenre...
Desischado
@karma1: Nálad is ott a pont, drágám! Pontosan így van! Ha arra fordítanák a pénzt, amire kellene, itt lenne a Kánaán! Azt nem értik meg a nyomorultak, hogyha az országgal és az emberekkel is törődnének, senkit sem zavarna, hogy milyen jól élnek, sőt, még éltetnénk is őket, és ülhetnének a hatalomban bombabiztosan, míg világ a világ. De ezek a szabadrablásra rendezkedtek be. Visznek mindent, amit lehet! Ez a baj, és az, hogy a nép ezt tűri! De meddig még?
karma1
@Desischado: Remelem, nem soka... Egyebkent igazad van, ha torodnenek az orszaggal is, akkor nekik se kellene sanyarogniuk... De ez igy nem megy...
Hellcat
@Maxipocak: Köszönöm! Lassan tökéletes lesz! :)
KERKA
@levarosbukta: 20.11 Rossz nyomon vagy, mert nem érted a lényeget. Nem a más szférákban dolgozók szimpátiáját kell megnyerni, hanem a KÖZOKTATÁS RENDSZERÉT átalakítani.
Ezt megfogalmazták a mai tüntetésre 25 pontban, ami a törvényességi, jogi, és munkáltatói szabályozás megreformálását tartalmazza, úgymint a pedagógusok , mint a tanulók számára.
Aki nem látja a lényeget, maradjon inkább csöndben.
Tudod van egy szép mondás, ha segíteni nem tudsz, ártani ne ártsál!!!
coni
Mivel a tanárok évek óta nem kapnak se anyagi, se erkölcsi megbecsülést nemsokára akárcsak az egészségügyben ki lesz írva az iskola ajtajára: szakemberhiány miatt zárva.
levarosbukta
@KERKA: Ártani csak ti ártottatok eddig nagyon sok embernek. Hogy ne érteném a lényeget, most is csak a saját pecsenyéteket akarjátok sütögetni! Megsúgom toronymagasról fogják letojni a követeléseiteket, főleg hogy ti magatok sem vagytok egységben. Majd kiszúrják a szemeteket mint a taxisoknak nesze semmi fogd meg jóllal és ti megelégedetten visszakullogtok a helyetekre és semmi nem fog változni, csak éppen jön a feketeleves amibe majd jól belegebedtek.
varirmag
Aki úgy látja jónak védje a tanárokat ! De ne úgy hogy valótlanságokat beszél !
-helyettesítési, - túlóra jár érte !
-munkaközösség-vezetői,- mkv-i pótlékot kapnak érte
- osztályfőnöki,- ofő pótlék + munkaidő kedvezmény, heti 2 óra
- intézményvezetői feladatokat - igazgató és az igh. kiemelt fizetés + ig .igh pótlék + munkaidő kedvezmény

A 25 pontos követeléslistájuk pedig nevetséges !
Szégyen hogy csak annyit sikerült kiizadniuk.
Már minden gyerekre jut egy tanerő, a tanulok egyrésze mégis fél/ analfabétaként hagyja el az általános iskolát.
varirmag
"értekezleteken is illik megjelenni. Időnként el kell menni továbbképzésre"
Erre szolgálnak a tanításnélküli munkanapok !!!
varirmag
"a Klik által alkalmazott tanárok 18,4%-a heti 22 tanórát, 12,4%-a heti 23 órát tart. A tanárok egyharmada már 24 órával kénytelen megbirkózni, 36,5%-uk viszont egyenesen 25 vagy 26 órát tart hetente (a 26 tanóra a lehetséges maximum a jelenlegi rendszerben)."
Kedves Kedves Soós Eszter Petronella ! Nézze meg már a bérlapját !!
22 óra után pluszban kapja a túlórapénzt !!!
A 26 ( x 45 perc ! ) tanítási órába megfáradt tanerőknek javaslom a versenyszférát !!! Ott 2 azaz kettő nap alatt ledolgozhatják a 26 órát !
És !! Ha picit utána számolgatnak rájöhetnek hogy sokkat magasabb óradíjért dolgoznak mint a más területen robotolók,akiknek a munkája jól mérhető,a munkavégzéskori trehányság pedig szankciónálható. Nem úgy mint a tanerőknél.
JAJMÁR
Hihetetlen Magyarország, de tényleg! Akik nem értik, azoknak írom, hiszen a többség szerencsére érti!

Ez most nem az pillanat, amikor az összes gyerekkori, meg egyéb kudarcos sértődést rá kell borítani a tanárokra!
(Rá lehet, persze, arról híres az ország, megy egymás sározása)

De aki egy picit is gondolkodó, akit érdekel az ország maga, az most a személyi sértődéseit talonba rakja! (A bérpapírt is szívesen elmagyarázom, akit érdekel.)
Depressziós és tespedt ország, hát van egy réteg, amelyik felemelte a hangját! Mindenkiért, mert az oktatás mindenkié, ez talán érthető, ugye?! Vagy van ember, akit ez nem érint? Ja, hát akik sok pénzért magániskolába járatják a gyereket, meg akik külföldre. De mindenkinek van v. gyereke, unokaöccse, testvére, unokája... Lehet utánozni, akinek "nem tetszik a rendszer", joga van kimondani. Nyilvánosan, az utcán is, esőben is. Hát gyerünk!
(Vagy tetszik így, ahogy van, akkor meg ott a CÖF!)
JAJMÁR
Jó beszédeket mondtak Miskolcon, igazat mondtak, és legalább kimondták! Én nagyon büszke vagyok, hogy vannak az országban ilyen pedagógusok, szülők, és ilyen talpraesett diákok. Ők a bizonyság, hogy lehet még jobb, rajtunk múlik.

(Sírásra is állt a szám, mert annyira igaz minden egyes szavuk)
foferike
@varirmag: Azt ugye te sem hiszed el, hogy a versenyszférában dolgozók a munkaidejüknek több mint 50%-át komolyan, hatékonyan töltik el! Tehát valójában cca. 16-20 órát dolgoznak ténylegesen.
Egyanya
@varirmag: A helyettesítésért, sőt semmilyen túlóráért nem jár a tanárnak túlórapénz. A fizetése van, és kész. A fizetésemeléssel megszüntették a túlórák kifizetését.
A tanítás nélküli munkanapokon nem az értekezleteket tartják, hanem külön programot a gyerekeknek. Gyereknap, karácsony, stb. Az a gyerekeknek játék, pihenés. A tanárnak munka. Foglalkozások, programok szervezése, lebonyolítása.
Megnézheted bármelyik tanár bérlapját.

Mesélem egy napomat.
Reggel féllnyolcra megyek. (ha nem vagyok ügyeletes, mert akkor hétre.)
Egy napon tartok négy-öt osztályban, 4-5 korcsoportban napi 7-8 órát. Ennek délután három körül van vége. Ügyelek az szünetekben, ha véletlenül van lyukas órám, készülök, feladatlapokat, szemléltető eszközöket készítek.
Heti kétszer szakkört tartok, ez délután négyig tart. Az én dolgom felkészíteni a gyerekeket a nemzeti ünnepeken való megemlékezésre, adventi, karácsonyi műsorra, farsangi előadásokra, évnyitóra, évzáróra. Ezekhez a próbák 4 óra után kezdődnek. Öt-fél hatig tartanak.
Erdei iskolákba viszem a gyerekeket, nyáron táborokba, ahol éjjel-nappal felügyelek rájuk, együtt vagyok velük. Nem, már ezért sem jár túlóra.
Egy országos versenyt szervezek, ennek szervezése januárban kezdődik, májusban tartjuk, addig rengeteg munka. Ezt általában éjjel végzem. Ekkor érek rá levelezni. Ekkor érek rá a dolgozatok javítására, az órákra való felkészülésre, az osztályom dekorációjának elkészítésére. Nem. Ezért sem jár túlóra.
Szabadság? Az elmúlt nyáron jutott nekem három hét. Nem akkor, amikor én akartam. De az óriási fizetésemből nyaralni csak azért vihettem a Balatonra a saját kislányomat, mert egy ismerősöm meghívott a saját nyaralójába. Ennyire tellett.
Nem panaszként mondom. Gyerekkorom óta pedagógusnak készültem, szeretem a munkámat, szeretem a gyerekeket, akiket tanítok, nevelek. Nem velük van gond. Hanem az olyanokkal, akik gond nélkül leköpnek anélkül, hogy tudnák, mit jelent a munkám.
Jelen pillanatban magam veszem a nyomtatóba és...
Egyanya
folytatás:
@varirmag: A helyettesítésért, sőt semmilyen túlóráért nem jár a tanárnak túlórapénz. A fizetése van, és kész. A fizetésemeléssel megszüntették a túlórák kifizetését.
A tanítás nélküli munkanapokon nem az értekezleteket tartják, hanem külön programot a gyerekeknek. Gyereknap, karácsony, stb. Az a gyerekeknek játék, pihenés. A tanárnak munka.
Megnézheted bármelyik tanár bérlapját.

Mesélem egy napomat.
Reggel féllnyolcra megyek. (ha nem vagyok ügyeletes, mert akkor hétre.)
Egy napon tartok négy-öt osztályban, 4-5 korcsoportban napi 7-8 órát. Ennek délután három körül van vége. Ügyelek az szünetekben, ha véletlenül van lyukas órám, készülök, feladatlapokat, szemléltető eszközöket készítek.
Heti kétszer szakkört tartok, ez délután négyig tart. Az én dolgom felkészíteni a gyerekeket a nemzeti ünnepeken való megemlékezésre, adventi, karácsonyi műsorra, farsangi előadásokra, évnyitóra, évzáróra. Ezekhez a próbák 4 óra után kezdődnek. Öt-fél hatig tartanak.
Erdei iskolákba viszem a gyerekeket, nyáron táborokba, ahol éjjel-nappal felügyelek rájuk, együtt vagyok velük. Nem, már ezért sem jár túlóra.
Egy országos versenyt szervezek, ennek szervezése januárban kezdődik, májusban tartjuk, addig rengeteg munka. Ezt általában éjjel végzem. Ekkor érek rá levelezni. Ekkor érek rá a dolgozatok javítására, az órákra való felkészülésre, az osztályom dekorációjának elkészítésére. Nem. Ezért sem jár túlóra.
Szabadság? Az elmúlt nyáron jutott nekem három hét. Nem akkor, amikor én akartam. De az óriási fizetésemből nyaralni csak azért vihettem a Balatonra a saját kislányomat, mert egy ismerősöm meghívott a saját nyaralójába. Ennyire tellett.
Nem panaszként mondom. Gyerekkorom óta pedagógusnak készültem, szeretem a munkámat, szeretem a gyerekeket, akiket tanítok, nevelek. Nem velük van gond. Hanem az olyanokkal, akik gond nélkül leköpnek anélkül, hogy tudnák, mit jelent a munkám.
Jelen pillanatban magam veszem a nyomtatóba és fénymásolóba a lapot, a festéket bele a...
Egyanya
Jelen pillanatban magam veszem a nyomtatóba és fénymásolóba a lapot, a festéket bele a kollégákkal dobjuk össze. Megveszem az eszközöket, melyből szemléltető eszközöket csinálok, és néha rá kell szólnom a lányomra, ha megörül a színes papírnak, mert hiába vettem én, nem az enyém, nem adhatom neki oda.
A héten farsangi jelmezeket csinálok éjjelente. Pénteken farsang lesz, kell az osztályom előadásához.
És nem beszéltem sok dologról. A késő estébe nyúló értekezletekről, a szülői értekezletekről, fogadóórákról, esetmegbeszélésekről, tanulmányi versenyekről, osztálykirándulásokról, színház- és múzeumlátogatásokról. Nem beszéltem a felelősségről sem. Nap mint nap gyerekek élete, sorsa van rám bízva. Nem szabad hibáznom.
Nem kérem, hogy érts meg, de azt igen, hogy nézz utána a valós helyzetnek, mielőtt nyilvánosan leköpsz. Köszönöm!
pmv.agnes
@Egyanya: Köszönöm! Erőt és ilyen elhivatottságot kívánok a továbbiakra is! ( Saját tapasztalatom is van, 21 évig én is tanítottam-neveltem, majd visszatértem az egészségügybe igen speciális területen a betegágy mellé.) Közeli unokahúgomtól ismerem az önök mindennapjait ma is. Embert próbáló.
varirmag
@Egyanya: Több mint 20 éve nézem egy (kémia ) tanár bérlapját !!!
Nem köptelek le ! Azok köpik le a pedagógusokat akik nem az igazat mondják,
írják ! Így hiteltelenné válnak és nem különbek a politikusoknál.
4-5 korcsoportban??? 7-8 órát ? Egy iskola ahol két műszak van ??? és 140-160 órát tanít egy tanerő . ( 20 x 7/8 ). Na ezt gondold át mégegyszer !!!
verőce21
Embert próbáló hivatás a pedagógusoké, el kell ismerni!
De nagyon széles skálán mozog a megbecsülésük és az elfoglaltságuk is. Egy ált.isk. alsótagozatos tanítónéni sokkal elfoglaltabb, lekötöttebb, kimerültebb mint egy egyetemi tanár.
Nem csoda, ha a 25 pontban csak egyetemi, főiskolai tanárok követelik a nyugdíj utáni foglalkoztatást, nem elkopottak és eltanítgatnának még 87 évesen is. Éppenezért nem lehet egységes mércével tekinteni rájuk.

Minden elismerést megérdemelnek a tüntetés szervezői.
dr lópicigáspár
"Valószínűleg szex?

A tanító néni az összetett mondatokat tanítja. Mint lehetséges kötőszót, a
"valószínűleg" -et adja meg. A gyerekek példamondatokat mondanak.
Józsika: Édesanyám fogja a pénztárcáját és a kosarát, valószínűleg
vásárolni megy.
Tanító néni: Helyes.
Zsoltika: Édesapám reggel magához veszi a táskáját, valószínűleg dolgozni
indul.
Tanító néni: Nagyon helyes.
Pistike: A nővéremhez megérkezik a zongoratanár, lehúzza a nadrágját, a
nővérem a bugyiját, valószínűleg beleszarnak a zongorába."
JAJMÁR
@varirmag: Mit szeretnél? Vagy szerinted minden jó így, ahogy van? Ha nézegeted egy tanár bérlapját, akkor van közöd az oktatáshoz. Arról vélemény?
Szakadj már le a pedagógus személyéről, hiszen ő is ember, és emberből sokféle van. Ismerek én is párat :)))
Próbáld megérteni, hogy a rendszerrel van probléma. Milyen rendszert szeretnél? Esetleg olyat, ahol a tanár fizetést se kap?
(Egyébként itt jegyzem meg, hogy az egyik gond a bérfeszültség, hiszen az is annyit keres aki éppen csak megmozdul, mint az, aki lelkiismeretesen és rengeteget dolgozik. )
Ezen túl pedig milyen országot szeretnél? ahol a választók akkor és olyat bégetnek, amilyet kérnek tőlük, vagy olyat, ahol az emberek önálló egyedek, saját gondolatokkal.
Nekem az utóbbi jobban tetszik, ehhez azonban nem elég jó a jelenlegi oktatási rendszer. Finoman szólva. Innen indulunk, és ezért tüntetnek a közoktatásban, jobb, ha tudod, te bérpapírnézegető! :)
JAJMÁR
Egyébként sajnálom a Klik dolgozóit, de nincs ennél a műszervnél haszontalanabb, ártóbb a közoktatásban. Meg kell szüntetni! Ott ülnek emberek, és intézik pedagógusok ügyeit, miközben halvány fogalmuk sincs az oktatásról!
Egyanya
@varirmag: Átgondoltam. Bizony ennyi órám van naponta. 15 órakor végzek a sima órákkal. ez a gyerekeknek sem könnyű, ők is belefáradnak. De így van jelenleg. Sok az óra, kevés a pedagógus. Osztályonként öt magyarórám van, emellett tanítok erkölcstant, van osztályfőnöki órám, drámapedagógiai foglalkozásaim. Így jön ki. De szívesen meghívlak egy napomra, végignézheted.
A gyerekeknek 16 óráig kötelező az iskolában lenniük. Le is kell kötnünk őket ezen idő alatt. Különben egyszerűen anarchia lenne.
Nem tudom, hol fizetnek túlórát a kémiatanárnak, hacsak nem óraadóként dolgozik. Véglegesített teljes állásban túlóra nincs. Nem csak nekem, az általam ismert kollégáknak sem. Bár az óraadó meg szegény a fizetését sem kapja meg.
enslaved
@Egyanya: Nem a pénz itt a kérdés, hiszen jól rálátok én is a bérezésre (nejem vezető óvónőként 240 ezer felett keres valamivel nettóban), és a gyerekeim tanárai sem keresnek rosszul, itt arról van szó, hogy túlterheltek mind a pedagógusok, mind a gyerekek. A két elsős gyerekem estére már hullafáradt, a kötelező tesi órák úgy néznek ki, hogy van egy tornaterem, és van két osztálynak tesi órája egyszerre. Talán először át kellene gondolni az efféle ötleteket. Aztán ugye ott a kötelező hittan vagy erkölcstan, meg ugye egyéb délutáni órák. Változtatni kellene ezeken a dolgokon, mert a "minden kötelező" az az átkosban volt utoljára.
Logogrif
A tanítók,tanárok sőt az ovis,bölcsis dadák is mindig is a "nemzet napszámosai" voltak! Köztük is van nagyon jó és tán alkalmatlan is,ugyanúgy mint minden szakmában! Ám ez nem szakma: ebben van elhivatottság is!- Aki Őket gyalázza az a saját gyermekeit gyalázza - főként akkor,amikor nemcsak magukért állnak végre a lábukra!
Papuska1
Ilyen szépeket én is tudnék írni. Talán azt sem vette észre a szerző, hogy az általa idézett felmérés dátuma az általa is leírt: 2007. Ez keményen az előző politikai struktúra időszaka. Ezt követően 2011-ig semmiféle béremelés nem történt. 2011-óta a pedagógusok átlagos bére valamivel több, mint 50%-al emelkedett. Ez sem sok, de például a kelet-Európai pedagógusbéreket jelentősen meghaladja. A pályakezdő diplomás pedagógus bére sem lehet nettó 60 ezer Ft, mivel a bérlista a szakképzett minimálbért 125 ezer Ft-ban határozza meg, ennél még magasabb a diplomások lista szerinti minimális bére olyan 150 ezer Ft. Ebből nagyon sok mindent kellene levonni, hogy 60 ezer Ft lenne. Ennyit a csúsztatásokról. Van még a szövegben néhány. Évekkel ezelőtti tapasztalatokkal. Ezzel együtt a pedagógusok többsége tisztességes. Bizonyos kényelmesebb dolgokhoz hozzászoktatták a pedagógusokat. A kevesebb bérért a liberális időkben csökkentették az adminisztrációs terheiket. Mivel a pedagógus másképp nem ellenőrizhető, a valós munkája, mivel semmi semmihez nem viszonyítható ebben a munkában, a munka elvégzését nem, csak az adminisztrációt lehet ellenőrizmi. Ezzel egyesek visszaéltek, a többség nem, de egyre többen voltak a visszaélők, már csak dühből is. Nem egy pedagógust ismerek, aki képtelen egy naplót is rendesen kitölteni, vagy egy tanítási tervezetet elkészíteni. Ez sajnos azt jelenti, hogy nem tudatosan tanítanak! Könyvből, órát adnak le. Ez szakmunka, nem értelmiségi szintű tudomány. A szakmunka annyit ér, mint egy szakmunka, nem többet! Sajnos! Tudom, hogy egy csomó hibát követ el a KLIK is, pont azért, mert nem a legjobb pedagógusok kerültek oda. Hiányzik egy működő, nem kísérleti számítógépes nyilvántartó rendszer, ami van, rossz. Egy adatot ötször kérdeznek újra. Ez nagy hiba. Profi szaktanárt teljesen más képzettségű ember a maga szakmai logikájával irányítja, ez hiba. A karbantartás nem a pedagógia dolga, ha hiba van, azt az önkormányzat a tanítási időn kívül,kéne kijavítsa!
Papuska1
Folytatás: Ez sem történik meg! Egymásra mutogatnak a felelősök. Mi köze az oktatást szervezőnek a karbantartáshoz? Illetve nem kéne köze legyen. Ezt egy független szervezetnek, illetve az önkormányzatnak kellene elvégezni! Vontak már felelősségre el nem végzett munkáért polgármestert? Mert pedagógust igen. Az is gond, hogy a pedagógusokban ott él a múlt megszépült ábrándja. Hagyományosan liberálisnak nevelték őket, a kormány konzervatív. A kettő összeférhetetlen! Ezt sajnos be kell látni. A tűz és a víz kioltja egymást. A pedagógus szolga. A neve is azt jelenti. Nem azt kell tanítania, amiről meg van győződve, hanem azt, amit elvárnak tőle. Ez nagyon nehéz, de enélkül anarchia lesz a gyerekek és az emberek fejében. Nem tudom hogy lehet ezt rendezni, de rendezni kell! Ráadásul nem szabadna az iskolába behozni a politikát. A tüntetések szervezői a valódi pedagógiai problémák helyett a politikát, a pártpolitikát hozza be az iskolába. Ez baj, sőt bűn! Ha a pedagógus nem tudja a tananyagot lehetőleg legalább pártpolitika mentes módon továbbadni, óriási bajt idéz elő. Ennek felelőssége van! Az ország politikailag kettészakadt. Ezt nem szabad az iskolában leképezni. Ezért hiszem, hogy az orvos, a pedagógus, az ápolónő nem tüntethet, nem sztrájkolhat, nem gyűjthet aláírásokat az iskolában! Ha ezt megteszi, a legnagyobb bűnt követi el. Harcoljanak értük azok, akiknek ez a dolguk! Ha a pedagógus tüntet, politizál és a gyerek ezt látja, az örökre rossz hatással van a gyerekre. Visszavonhatatlanul! Ez lélektani tény! Az iskola pedig a gyerekekért és nem a pedagógusokért van! A Peydagogos gyermekkísérő rabszolga. Ma természetesen több, de az alapelv a szolgálat nem feledhető!
glorianna
@Papuska1: "Ez sem sok, de például a kelet-Európai pedagógusbéreket jelentősen meghaladja"
Olvasd el az Eurostat legutolsó jelentését. Minimálbér tekintetében a 28 tagállam közül 24 áll jobban, mint mi, pedagógusbérek tekintetében nettó utolsók vagyunk, ugyanúgy, mint a szociális szféra és az eü béreivel. És ezzel az a legnagyobb baj, hogy ezekben az ágazatokban az állam határozza meg a béreket, ezzel egyúttal mintegy közölve azt is a társadalom egészével, hogy ezek a dolgozók nem érnek tizedannyit sem, mint a futsalcsapat labdaszedője vagy a focidrukkerek előkiabálója.
Egyébiránt Szlovákiában, Romániában és Csehországban magasabbak a pedagógusbérek, mint Mo-n, nominálisan is, vásárlőerő-paritáson is.
Papuska1
@glorianna: Már bocsánat, de én a román, a bolgár, a horvát, és a cseh pedagógus bértáblát néztem meg, ez mindegyik kicsivel, vagy többel alacsonyabb a nálunk azonos végzettségű és besorolásúnál, még 2014-ben is, és a nagy emelés csak a 2015-ösben, ami még nincs, lenne kimutatható. Nem tudom mit mutat ki az Eurostat és melyik évre, ha kapok egy linket, szívesen megnézem. Nem tudom mivel számol, illetve az új bérek vannak benne, vagy a béremelés előttiek. A cikkíró a béremelés előtt nyolc évvel, saját leírása szerinti 2006-os, vagy talán a 2007-es béreket idézte. Ezek, mint írtam 2011-ig voltak érvényben. Ezután volt egy kis emelés, majd 2014-ben egy 50%-os emelés. Ez az 2015-ös Eurostat jelentésben szerepelhetne, de ilyet nem láttam, és nem találtam sehol. Szerintem még nem is lehet. Az ezelőtti statisztikák pedig nagyon eltérnek a mai állapottól! Tehát a mai összehasonlítás a 2015-ös Eurostat adatnak felel meg. Kérem ennek a linkjét írja meg, ha van ilyen. Szerintem nincs! Azt a statisztikát hasonlítgatni, ami a béremelés előtt volt csúsztatás! Mindenki tudja, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány ezt az örökséget hagyta, és csak 2014-től sikerült a dolgokat némileg rendezni. Egyébként a környező országokban lévő kötelező óraszámokat és az ott kiadható szabadság napjait is érdemes összehasonlítani. Tanulságos! Ráadásul 2007-ben 8% volt az infláció, most -0,5%. A reálbér az inflációhoz viszonyítandó, csak az infláció csökkenésével 6,5%-al emelkedett, ha nem változott volna, akkor is! Szóval próbáljuk az érvényes és ma esedékes számokat használni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.