Miért nem akar Orbán az oktatásra és az egészségügyre költeni? – kérdezi az Index. Amikor ugyanis megkérdezték a miniszterelnöktől a szokásos Kossuth rádiós interjújában, mire használja majd az ország megnövekedett gazdasági mozgásterét, a kormányfő nem az oktatást és az egészségügyet említette:

Hát, jól láthatóan a legnehezebb golyót azt már elgurítottuk, ez az otthonteremtés.

Az oktatás és az egészségügy nem tartozott a második és a harmadik Orbán-kormány által legfontosabbnak ítélt problémák közé, külön tárcát sem kaptak, bár az oktatásban komoly reformra került sor. Az évtizedek óta rohadó egészségügyben viszont semmi nem történt a centralizációs kísérleteken túl, melyekkel nem sikerült az adósság növekedését és az elvándorlást megállítani.

A közoktatásban rengeteg a probléma, nem utolsó sorban a probléma része maga a Klik, melyben "mindenki felfele néz és felfele mutogat". Ráadásul a Klik iszonyatos adósságokat görget maga előtt, így fenntartói feladatait se látja el rendesen.

A központosítás és a "munkaerőpiachoz igazítás" (vagyis a szakmunkásképzés erőltetése) egyébként nem Hoffmann Rózsa és nem Czunyiné Bertalan Judit ötlete volt: ez Orbán Viktor miniszterelnök víziója, ő szabta meg a változtatások irányát.

A második Orbán-kormány minden szakmai és európai ajánlással ellentétes módon szűkítette a felsőoktatásba való átmenet lehetőségét

ráadásul

az OECD országokkal való összehasonlításban Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 2005-2011-es időszakban csökkentek az általános- és középfokú oktatásra fordított kiadások.

Az Index szerint most két kérdést kell a kormánynak végiggondolnia:

Komolyan tárgyalni akar-e a kormány vagy rossz rutinból azt hiszi, a Köznevelési Kerekasztalnak nevezett fórumon szépen le tudja csendesíteni az elégedetlenkedőket a problémák szimpla meghallgatásával, és kisebb korrekciókkal? Hajlandó-e a kormány alapjaiban át- és újragondolni a magyar oktatás helyzetét, és kész-e beismerni, hogy a Klebelsberg-központtal létrehozott fenntartói rendszer csődöt mondott?

Az online lap úgy véli, hogy "a jelek egyelőre nem erre utalnak".

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
"Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Meggyőződésem, hogy egy nemzet, egy ország életének három fontos területe, három kiemelkedően fontos területe van: a megélhetés, az egészségügy és az oktatás. Egy olyan országban, ahol ez a három terület, a megélhetés, az oktatás meg az egészség drámaian romlik, egy olyan országban a válság kifejezés indokolt. Egy ilyen országban semmilyen más adatnak nincsen jelentősége. Nem érdemes nézni. Minden más adat előhozása csak az igazság elkendőzésére szolgál, vagyis mellébeszélés."
2007. november 4. Orbán Viktor.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
világlátó
@zöldszem: Gratulálok ! Az ilyen felidézett orbáni megnyilatkozások nekem mindig azt súgják, hogy bármikor , bármit is mondott, azt az adott politikai pillanat mondatta vele.Tény és való igazi politikussá vált. Kezdetben még mindent felolvasott, mára már van néhány tucat beszéd kliséje, amit ügyesen alkalmaz. DE ! Nekünk egy komoly, következetes , az ország sorsát, életét jól ismerő , felelős miniszterelnökre volna szükségünk nem pedig egy Ciceróra, egy állandóan a politikai pillanatnak eleget tevő szónokra.
A korabeli idézet is, ahogy az azóta a krónikások által feljegyzett kinyilatkoztatások annak a tanácsadó testületnek a " végtermékei "amiktől mindig elájul néhány százezer, de egyre zavartabban hallgatja a többi 4 - 5 - 6 millió.
Amúgy a lényeg teljesen megfelelt az általános elvárásoknak 2007.-ben is de ezek ma is pontosan kifejezik a fontossági sorrendet. A megélhetés, az egészségügy és az oktatás.
Nálunk Orbán Viktor most már nem így látja. Az első a hatalom kiteljesedését szolgáló intézkedések, akár még az alaptörvény megváltoztatása árán is.
A második a hatalmát anyagi és erkölcsi értelemben biztosító hazai uralkodó elit kialakítása és helyzetbe hozása, a hazai állami monopolkapitalizmus legfontosabb lábainak kifejlesztése.
A harmadik a dolgozó, szolgáltató, kiszolgáló rétegek kifejlesztése, olyan milliók kialakítása, akik fenntartások nélkül hajlandók a hazai gazdasági elit kiszolgálására, zokszó, panasz, sztrájk
nélkül, akik tekintsék a saját hibájuknak, ha elveszítik önmagukat, majd a családjukat, aztán hajléktalanná válva előbb mint utóbb feldobják a talpukat, vagy valamely börtönben végzik.
Ha biztosított a hazai lojális és jól kifizetett elit, a jogrendszer beállt a lojális kiszolgálásra, a teljhatalom bármikor érvényesíthető, ugyan kitől kellene félniük ? A lebutított dolgozó, szolgáltató, kiszolgáló néptől? Az egész működés mögött ott lapul az aljas számítás, de meg kell hagyni zseniális a kivitelezés. Ennek ellensúlyozására nincs ma ellenzék.
zöldszem
@világlátó:ma, 17:58
Igen ez a szomorú valóság.
Szétloptak mindent (itt nincs kivétel, az elmúlt 26 év politikusait értem), az EU-s források tartják életben a gazdaságot meg az autógyárak !
A fiatalok, és aki teheti a "hanyatló nyugatra" megy.
2020 után jönnek a kemény idők ...Megszűnnek az EU támogatások!!
Ki fogja kitermelni az állam fenntartását? Most akarják a szolgáltatásokat bekebelezni, turizmus... ezek dolgozóit is az államnak kell majd fizetni! Mégis miből?
A fizetések és nyugdíjak a versenyszférában dolgozók adójából termelődik!
Rájuk pedig akkora adóterheket rak, hogy lassan áttelepülnek a környező országokba.
Közmunka, ezt a szociális rendszerhez kell számolni, ugyanis segély helyett van, de ugyanúgy adóforintokból van ...ergo termelői munkának nem számít, adó nem folyik be belőle.
Természetesen a Fidesz szavazók, azt hiszik tőlük nem lopnak! Bármennyit lopnak álló ovációval tapsolnak! A Fidesz-fanokat semmi nem tántorítja el imádott vezérüktől..kilophatja az utolsó földdarabot alóluk.. milliárdokat verhet el a hobbijára, eltékozolhatja gyermeke unokája jövőjét...a vallás hívői maradnak..
Miért nem törekszik az ellenzék arra, hogy megbuktassa a kormányt?
--Mert nagyon jól megélnek ellenzékben, ráadásul semmi felelősség!
Az hogy mi lesz 2020 után nem tudom! Sajnos, én nem gondolom, hogy jó világ vár ránk!
Lehet, hogy ez:
"93 030 km² ingatlan, igénytelennek kiadó! Kiválóan alkalmas birkák rideg tartására. Az ingatlan egy elvadult birkanyájat és némi egzotikus lakosságot leszámítva lakatlan. Négyzetméterenként pár millió dollár jelzáloghitellel terhelve.
Érdeklődni a tulajdonosnál:
Orbán vajda, Felcsút. (Stadiontól balra.)"
világlátó
@Január: Azért én még egy kicsit várnék a temetőbe történő kivonulással. Bár már semmit nem tudok tenni a köz érdekében, legfeljebb adóimat kifizetem, meg adományokat adok az éppen hozzám fordulók közbenjárására, valamint amíg szellemi és fizikai képességem biztosítja kiegészítő vállalkozásomat próbálom életben tartani, mert 90 ezer Ft.-os nyugdíjam nem elég a fenntartásomra. Még az az optimista gondolat éltet, hogy koromhoz illő bölcsességem szerény magjait tovább tudom adni inkább tágabb környezetemnek, mint a közvetlen környezetemnek.miután ahogy mondják, senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Az ellenzék szellemi képességeit tekintve nem rosszabb mint az uralkodó koalíció. De a megosztottságuk miatt teljességgel alkalmatlanok az ellenzéki szerepre. A megosztottságuk oka a hatalomhoz való viszonyuk. Az mszp. még mindig azt hiszi, ők a vezető erő. Ez már rég nem így van.. A többi, ha ma kellene dönteni , talán még a parlamentbe sem jutna be.Az LMP.a nagy hintás,ezért hiteltelen, bár van néhány helyes megállapításuk..A jobbik hatalomra tör, de a fidesz, az előbbi ellenzéki csoportosulás miatt simán ellehetetleníti. A mai ellenzéki erő jól érzi magát , csipegeti a melléhulló morzsát és beletörődött a helyzetébe.
Az nem program, hogy mennyit lop a közvagyonból a fidesz kdnp.koalíció.
A jó programhoz jó emberek szükségesek. Sem egyik, sem másik nem áll rendelkezésre, a fidesz apparátus pedig már a megszületendő gondolat szintjén képes annak likvidálására.
Tiszta csapda helyzet. Évek hosszú sora kell a változásokhoz, illúzió a 18.-as váltás.
Megérdemeljük. Véget kell vetni a kényelemnek, a ...majd valaki megoldja szemléletnek.Tudomásul kell venni, hogy minden ember személy szerint felelős a saját és a környezete állapotáért.Már akkor hibáztunk, amikor a rendszerváltoztatást rábíztuk a kerekasztal lovagjaira.majd később az egymást váltó kormányokra, akik ide juttatták az országot. A felelősséget nem lehet tovább a kormányokra hárítani. Mi hoztuk őket helyzetbe.
világlátó
Talán még annyit hogy az isten adta nép négy évenként elmehet a szavazóhelységekbe és x-eket huzigálhat ide - oda. Az isten adta nép nem igazán vált alkalmassá az objektív helyzetértékelésre,sőt egyre inkább válik arra alkalmatlanná hogy helyesen döntsön az ország és azon belül saját sorsa felől. A legutolsó kormány mindent megtett, hogy a döntés az ő térfelére lejtsen.Be is jött a számítása.Ergo, a nép elvesztette józan ítélőképességét a saját sorsa feletti döntés meghozatalában. A kampánymédia megérdemli a prémiumot.A kampányhoz szükséges milliárdok jól hasznosúltak. Akik adták a lóvét, most állami megrendelések útján busásan visszakapják a befektetéseiket, sőt még néhány államtitkárt , államtitkárhelyettest is állíthattak. Akkor ezek után mi is a probléma kedves nép?
Sem ellenzéki pártok, sem kontrollt biztosító civil szervezetek, sem a mindenkor előhívható népi megmozdulások, vagy a polgári engedetlenségi megnyilvánulások., sem sztrájkok, sem semmi. Az internetadó is csak egy kivétel volt. Mert szinte mindenkit érintett. Talán még szervezni sem kellett. Mert ha szervezni kell , talán néhány százan kimennek az utcára. A többi még mindig jól érzi magát.Ezért ne legyen illúziója senkinek a 2018 - as választások miatt.
Január
@világlátó: Tökéletesen egyetértünk. Elemzésed nagyon jó, Csak egy végletekig lebutított nemzet nem tud megújulni, ehhez évtizedek és kinevelt, művelt, nagy látókörű emberfők kellenek.
zöldszem
@világlátó: Jómagam úgy látom, hogy a "vég" akkor kezdődött, amikor a 2/3 meg lett!
A Fidesz arcátlan, módon vissza élt a hatalmával!! Visszaélt az emberek bizalmával. Attól a naptól kialakult az egy párt rendszer!! Van ugyan ellenzék, de csak azért, hogy Orbán tudja az EU felé mutatni, hogy itt demokrácia van, mert egyébként az EU-s pénzek sem jönnének.
Azt hittük, hitték az emberek, hogy az amit ellenzékben mond, hangoztat, kormányra kerüléskor teljesíteni fogják. Nos, mint kiderült, hazugság volt minden szava! Most az a terv, hogy a 2020 járó EU-s pénzeket mind leakarják kérni 2018-ig. Ergo eddig fogja hagyni, hogy az "ellenzék" bejárjon a parlamentbe!! Terrortörvény! Sajnos, "véletlen" gombnyomással törvénybe iktatják.
Minő véletlen, terrorveszély miatt elmarad a választás!!! Egy hatalom mániás kezébe került az ország 2010-ben. Akkor ezt senki nem gondolta volna!!

."Ezért ne legyen illúziója senkinek a 2018 - as választások miatt."
Igazad van! Orbánt választással nem lehet leváltani! Erről intézkedtek a saját "képükre" átírt választási törvénnyel. A választással történő leváltást, a határon túli ellenőrizhetetlen szavazatok teszik lehetetlenné. Orbánt békés úton nem lehet a hatalomból elmozdítani!!
Ha a választásoktól várunk eredményt, akkor biz, Orbán csak halálakor távozik a hatalomból.
Úgy mint Kim Dzsong Il!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.