Óriási fölháborodást váltott ki, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyáltalán részt vett a korábban Mendrey László, a szakszervezet elnöke által is csak cinikus színjátéknak titulált Köznevelési Kerekasztalon, mi több, a keddi alakulóülés után többekhez hasonlóan ő maga is sikeresnek nevezte a megbeszélést. A Facebookon Mendreyt többen azonnali lemondásra szólították föl, lapunk birtokába jutott azonban egy levél, amely némiképp árnyalja a képet. A Pedagógusok Szakszervezete mindeközben közleményben tudatta: továbbra sem enged a követeléseiből. A Budapest Beacon Galló Istvánnét és Mendrey Lászlót, a két szakszervezeti elnököt is megszólaltatta.

Kedden tartották meg a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülését, melyen a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem vett részt, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) igen, holott Mendrey László elnök (képünkön jobbra) korábban annak bojkottjára szólított föl, és azt hangoztatta, hogy az illegitim, nem több, mint egy „cinikus színjáték”.

Nem békülnek a tanárok – megtartják a szombati pedagógustüntetéstFotó: Budapest Beacon

A pedagógusokból, és persze legfőképp a PDSZ számos tagjából már a részvétel is óriási fölháborodást váltott ki, de az esemény utáni sajtótájékoztató volt az igazi pofon számukra, ahol a többi résztvevő mellett – ideértve a tiltakozást kirobbantó Herman Ottó Gimnázium igazgatóját, Madarász Pétert – meglepő módon Mendrey is sikeresnek nevezte a tárgyalásokat, miközben azon állítólag semmilyen konkrét döntés nem született, igaz túl nagy falba sem ütköztek a köznevelés rendszerében változást sürgetők. Nagyjából annyiról állapodtak meg, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK) hozzá lehet nyúlni, a pedagógusok bérét nem emelik az egekbe, a tankönyvpiac is zárt marad, egyébként pedig folytatják a tárgyalásokat – írta több orgánum is a tudósításában. Ki kell kormányozni az oktatási rendszert abból a közoktatási vészhelyzetből, amelybe az elmúlt három évben került – magyarázta a sajtótájékoztatón Mendrey, miért ült mégis asztalhoz, majd hozzátette: egyelőre lát arra esélyt, hogy sikeres legyen a tárgyalássorozat.

Több sem kellett a lázongó – már rég a szombati pedagógustüntetésre készülő – pedagógusoknak, akik elárasztották a Facebookot elégedetlenségük megnyilvánulásaival. Volt, aki dühében kilépéssel fenyegette meg a PDSZ-t, volt, aki már meg is tette, volt, aki pedig azonnali lemondásra szólította föl Mendreyt. Valljuk be, nem is ehhez a kommunikációhoz szoktak a PDSZ vezetőjének részéről.

Talán a hatalmas felháborodás hatására a kerekasztal Mendrey melletti egyetlen PDSZ-es résztvevője levelet küldött több kollégájának is, hogy lehűtse az igencsak forró hangulatot, e levél pedig a Budapest Beacon szerkesztőségéhez is eljutott.

Ebből az derül ki, miszerint a tárgyalásra már úgy ment oda a PDSZ, hogy meg sem várja annak végét, föláll, és rájuk csapja az ajtót. Mivel gyorsan ki akarták ugrasztani a nyulat a bokorból, ezért már a kerekasztal elején azokat a területeket hozták szóba, amelyekből Orbán Viktor és Lázár János korábbi bejelentései alapján lehetett tudni, hogy nem engednek, ám meglepetésre a fizetések minimálbérhez kötésén kívül mindenre nyitottak voltak. Addig jutottak, hogy legkésőbb április végéig az összes felmerült kérdés végére pontot tesznek, úgy mint a fenntartás, az intézményi autonómia, az óraszámok, a tankönyvek, vagy épp a tanulói-tanári leterheltség problémája.

„Nem lehetett felállni, mert mindenre nyitottak voltak” – áll a levélben. A kéthetenkénti plenáris ülések között hat munkacsoportban lesz az előkészítő munka, ide a résztvevők közül mindenki olyan szakértői csapatot küld, amilyet csak akar. „Szerintem be kell szállni a munkába mindenkinek” – folytatja a levélíró, aki szerint a szombati tüntetésen való részvétel ugyanolyan fontos – vagy fontosabb –, mint a kerekasztal-tárgyalás előtt volt. „A PDSZ miatt egyikőtök se aggódjon. Biztosak lehettek abban, ahogy korábban, úgy most sem írunk alá vállalhatatlant” – magyarázta.

A PSZ mindeközben maga is a tüntetésre szólít föl, de a követelésekből nem enged, és a kerekasztalon sem vesz részt – áll a szakszervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Ahogyan arról a Budapest Beacon is beszámolt korábban, PSZ a Pedagógusok Sztrájkbizottsága tagjaként 2015 decembere óta három alkalommal folytatott szakértői szintű előkészítő tárgyalásokat azért, hogy az általa megfogalmazott, huszonöt pontból álló javaslatait elfogadtassa a kormánnyal. A tárgyalások lezárásaként 2016. február 12-én a kormány képviselőiből és a sztrájkbizottság tagjaiból álló plenáris ülésre kerül sor. A PDSZ és a PSZ sztrájkbizottságait maga Mendrey akarta egybenyitni korábban.

A közlemény szerint a Pedagógusok Sztrájkbizottsága megütközéssel fogadta a hírt, hogy az oktatásért felelős miniszter a folyamatban lévő tárgyalások befejezése előtt új egyeztetőfórumot indított – mármint a Köznevelési Kerekasztalt. Erre a PSZ is meghívást kapott, azonban a szakszervezet országos vezetősége úgy határozott, hogy annak alakuló ülésén nem vesz részt. Ennek oka, hogy a PSZ a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalásokat folytat a kormánnyal, amelynek lezárásáig nem kíván részt venni más egyeztetéseken.

A PSZ emellett továbbra is ragaszkodik a javaslataihoz: a köznevelési intézmények nem lehetnek egy hivatal részei, radikálisan csökkenteni kell a tanulói munkaterheket, felül kell vizsgálni a pedagógusok foglalkoztatási szabályait, és javítani kell mindazoknak a bérhelyzetén, akik a köznevelési intézményekben nem tartoznak a pedagógus-életpályamodell hatálya alá – magyarázzák a legfontosabb követeléseiket. „A Pedagógusok Szakszervezete őszintén reméli, követeléseit azok is támogatják, akik a köznevelési kerekasztal első ülésének résztvevői voltak” – áll a PSZ közleményében.

Törley Katalin, a terézvárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium és Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, valamint Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója – mintegy reakcióként a kerekasztalon történtekre – szerdán közös közleményt adott ki. Úgy látják: bebizonyosodott, hogy előzetes félelmeink jogosak voltak, és az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére, a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és szakértők távoltartása, valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemükben ezt az eseményt – teszik hozzá.

A Herman igazgatójáról szólva megjegyzik: a kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával, mert Madarász a saját nevében nyilatkozhat, ők viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítják ki álláspontunkat – hangsúlyozzák.

A köznevelési kerekasztal után egyébként az Országgyűlés Kulturális Bizottságában folytatódott a vita a köznevelés helyzetéről, ahol Hoffmann Rózsa, a bizottság kereszténydemokrata alelnöke, volt oktatási államtitkár azt találta mondani, hogy bár vannak bajok az oktatásban, de a probléma korántsem akkora, mint amennyire a tanárok „jajgatnak”. Galló Istvánné, a PSZ elnöke (képünkön balra) – aki meghívottként részt vett a bizottsági ülésen – az ülés után újságíróknak azt mondta: mindenképpen megtartják a tervezett tüntetésüket február 13-án. Azt mondta: az oktatásban rendszerhiba van, ezért a kerekasztal sem tudja megoldani a problémákat, ha a kormány nem hoz szakmai döntéseket – számolt be az MTI-re hivatkozva az Eduline.

További részletek a Budapest Beacon cikkében >>>

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jancsipapa
Nem értem őket . Pedig még azt is megígérték nekik ,hogy talán kifizetik az elmaradt béreket...
KERKA
Bűzlik itt már minden. A kormány támad minden ponton, még a félelemkeltéssel is. Már a kirugásal is bepróbálkoztak egyes helyeken. Egymásnak ugrasztják a két szakszervezetet.
Itt és most egyértelműen a Balogot kell leváltani, az eddigi tehetetlen és balf@sz megnyilvánulásai miatt. Amíg ez nem történik meg, addig nem is lesz érdemleges változás.@jancsipapa: kis kolléganőm még mindíg nem kapta meg a szakértői juttatásait 2015 szeptemberig visszamenőleg, pedig a munkát elvégezte, a dokumentált anyagot azonnal postázza a felügyeletnek.
Ezek szerint nem is olvassa el senki. Akkor mi szükség van a szakértői munkára? Miért kellett ehhez 1000 embert kiképezni,?
coni
Azemberek megcsúfolása, hogy egy hosszú évek alatt kialakult rossz oktatási rendszert másfél óra alatt akrnak rendbetenni a szakemberek kihagyásával. De Gallónéval emberükre találtak mivel ő ért ahhoz amit csinál és nem nézi le az embereket, közérthetően, indulatmentesen, európai stílusban nyilatkozik mindenhol. A durva becsületsértést is nagyon kulturáltan hárította.
justhpeter
Ha engednek - vesztenek. Sokkal többet, mint amit most követelnek.
kutyahűség
OK. Támogatom. Csak keményen és nem hátrálni, nem alkudni meg!

És hol is vannak ilyenkor a fekete ruhás nővérek, a MÁV-os dolgozók, az NAV-os kirúgottak sat.? Miért nem lehet végre egy tisztességes tüntetéssel kinyílvánítani a népakaratot és elzavarni ezt a semmirekellő kormányzó bandát a búsba végre?
KERKA
@kutyahűség: Ha minden igaz, és miért ne lenne igaz, a szombati tüntetéshez sok ágazatból csatlakoznak.
A MÁV-nál is borsos a hangulat:))
Remélem ébredezik az ország!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.