A MÁV vezetése csütörtökön újabb bérajánlatot tett a szakszervezetekkel folytatott kollektív munkaügyi vitában; átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést kínált fel. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az érdekképviseletek nem fogadták el a munkáltató ajánlatát, pénteken jelentik be a sztrájk időpontját.

A MÁV csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a MÁV-csoport vezetősége saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetve, az üzleti tervek átvizsgálása után a munkabéke megőrzése érdekében ajánlotta fel a 3 százalékos alapbéremelést.

A hét bérfejlesztésről tárgyaló szakszervezetből a legtöbb tagot tömörítő VSZ elnöke a munkáltatói ajánlat elutasítását azzal magyarázta, hogy a MÁV jelenlegi bérfejlesztési javaslata már nem tartalmazta a korábban kilátásba helyezett önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést, és a két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést sem.

A MÁV csütörtöki közleményében felidézte, hogy hétfőn a MÁV-csoport vezetése 2,2 százalékos alapbér-emelést, az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést, továbbá évente két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést ajánlott a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére a munkabéke fenntartása érdekében.

Ez átlagosan 4 százalékos alapbérfejlesztésnek felelt volna meg – mondta az MTI érdeklődésére Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője.

A szakszervezetek ezt nem fogadták el. Meleg János a hétfői bértárgyalás után azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy ha a munkáltató által évi két alkalommal felajánlott 25-25 ezer forint kifizetést beépítenék az alapbérbe, akkor ezzel a bérfejlesztési szint már nagyjából elérné a szakszervezetek által javasolt minimum 5 százalékos mértéket.

A szakszervezetek követelése arra irányult, hogy az egyszeri kifizetések is épüljenek be az alapbérbe.

A vasúttársaság nem tudja teljesíteni a szakszervezetek követelését – írta csütörtöki közleményében –, de arra törekszik, hogy ajánlata a lehető legnagyobb mértékben igazodjon az érdekképviseletek elvárásaihoz. Ezért áll már csak egy elemből az alapbérfejlesztés, átlagosan 3 százalékból. Ezzel párhuzamosan felkérte a szakszerevezeteket, hogy közösen alakítsák ki álláspontjukat a különböző munkavállalói csoportok közötti differenciálásról.

Meleg János kiemelte: egyelőre a következő tárgyalási napról sem állapodott meg a munkáltatói és a munkavállalói oldal, a sztrájk ideje alatt azonban folyamatos az egyeztetési kötelezettség.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Össze kell fogni a pedagógusokkal, hadd rogyadozzon Gengszterland !
justhpeter
Mire várnak még ? Mi a vesztenivalójuk ?
Butautáló
Ha már a vasutasok meg a pedagógusok belázadtak, itt az ideje az egészségügyieknek is kimenni az utcára! Akkor talán megmoccan a bársonyfotelből, hang nélkül lázadozó magyar birkák tömege is! Akkor már csak egy dolog van hátra. Meg kell érteni, ha nem áll be a tömeg egy karizmatikus politikai vezető mögé, semmi sem fog sikerülni! SEMMI! Az internetadós, agyoncivileskedett tüntetésekből sem lett semmi! Nem volt eredmény csak minden maradt a régiben! Gyurcsányra vagy Borosra gondok amikor azt mondom: finnyás tüntetőnek csak a ló[email protected] jár!
papa.49
No akkor már érthető miért is kell pelenkázni a hazugovicsot))))))))))))
Cicero
Az egészségügynek sincs már veszítenivalója pedig,max.az omladozó épületek.Ha valakik,na azok meg tudnák fingatni az urakat.Pláne,ha össz tüntetés-össz sztrájk lenne.
vonotok
Mi lenne, ha megszerveznék, hogy együtt sztrájkoljanak a vasutasok a pedagógusok, a BKV dolgozok. Magyarok vagyunk, értjük egymás nyelvezetét. Csak nem kéne elbeszél egymás mellett.
Dr. Felipe
Most már nincs a gaskó elvtárs hogy elsimítson mindent, úgyhogy előre vasutasok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.