Az MSZP fővárosi elnöke szerint a magyar nemzet, a magyar szellem története az újrakezdésről szól, arról "a teremtő erőről", hogy akármilyen nehéz a helyzet, mindig újra lehet kezdeni, létre lehet hozni valami újat.

Kunhalmi Ágnes pénteken Budapesten, a Budai Önkéntes Ezred katonáinak emlékművénél azt mondta: a 20. század története arról szól, hogy elfogadjuk mindazt, ami történt, de képesek vagyunk újrakezdeni bármilyen pusztítást is szenvedjünk.

A Budapest felszabadulásának évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Vérmezőn a politikus közölte, a múlt század a magyar nemzet történelmének talán legpusztítóbb korszaka: egymást váltó háborúk, az ország függetlenségének többszöri elvesztése, területi veszteségek, diktatúrák.

Kunhalmi Ágnes szerint "a pusztítás évszázada" talán feldolgozhatatlan traumákat hagyott maga után, olyan fájdalmakat, gyanúkat szórt szét családok és emberek között, amelyek ma is hatnak. Ma is működik a megbélyegzés gyakorlata – jegyezte meg.

A szocialista országgyűlési képviselő azt mondta, a budai kitörés a háború egyik legvéresebb, legértelmetlenebb és legszörnyűbb mozzanata volt. Hozzátette: a várban, a budai hegyekben 20 ezer katona halt meg – akik között bizonyosan voltak bűnösök is –, de mindannyian egy addigra már véget ért háború teljesen értelmetlen áldozatai voltak.

Kunhalmi Ágnes közölte: a Budai Önkéntes Ezred katonái a szabadságért és a békéért adták az életüket, egyetlen dolgot akartak, véget vetni a háborúnak. Az ő történetük beilleszthető egy nagyobb egész magyar történetbe: soha ne adjuk fel – hangoztatta.

A beszéd után a megemlékezők koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékműnél.

1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor a szovjet csapatok elfoglalták Budát.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mangu
Hát igen, - "mindig újra lehet kezdeni, létre lehet hozni valami újat" - értik ezt a párttársai, vagy ő maga is? Eddig úgy voltak e témával, mint a székely a fafaragással - mindig elcseszték. Honnan e nagy önbizalom, tud valamit, amit mi nem? Elmondhatná, mert egy tragikus esemény következményeként emelt hősi emlékműnél tartott megemlékezés alkalmából közhelyeket pufogtatni szánalmas.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.