A pedagógusok sztrájkbizottsága által megfogalmazott 25 pontból három – a kötelező óraszámok csökkentése, az órakedvezmény visszaállítása és a minőségi munkavégzésért járó pótlék – összesen mintegy 18 százalékos bérnövekményt jelentene – mondta az oktatási államtitkár kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Palkovics László hozzátette, hogy erről a 18 százalékról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Kifejtette: ha a jelenlegi 26 helyett 22 óra lenne a kötelező óraszám, akkor a különbözetet, a négy órát ki kellene fizetni, ami 15 százalékos bérnövekményt jelentene. A minőségi munkavégzésért járó keresetkiegészítő pótlék további 2,5 százalékot tenne ki. Ehhez jönnének a különböző, például osztályfőnöki pótlékból adódó összegek.

Palkovics László kitért a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérére is, amelynek ügye, elmondása szerint, szerepel a kerekasztal témái között.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt hangoztatta, hogy jelentősen nőttek a köznevelésre fordított források az elmúlt években.

2012-től mintegy 230 milliárd forint többletforrást biztosított a költségvetés a pedagógusbérek emelésére. 2010 előtt GDP-arányosan és nominálisan is csökkent a köznevelésre fordított források aránya. A jelenlegi kormány 2012-ről 2013-ra 32 milliárddal, 2013-ról 2014-re 120 milliárddal, 2014-ről 2015-re 34 milliárddal fordított többet a pedagógusbérekre, és ez folytatódik, erre az évre is 34 milliárd plusz áll rendelkezésre – közölte.

Rétvári Bence konkrét példákat említve rámutatott: egy gyakornok besorolású, főiskolai végzettségű tanár 2011-ben 122 ezer forintot keresett, ami 2015-re 171 ezerre nőtt. Három-öt éves gyakorlattal bíró, egyetemi végzettségű pedagógus 2011-ben 135 975 forinttal számolhatott, ami 2015-re 227 035 forintra emelkedett. Egy már 18-20 év gyakorlattal rendelkező, egyetemi végzettségű pedagógus 2011-ben 172 882 forinttal, 2015-ben 283 794 forinttal számolhatott.

Az államtitkár kiemelte: a kormánynak feltett szándéka volt, hogy először a pedagógusok számára vezeti be az életpályát, az ő munkájukat szerette volna megbecsülni. Ezért fordították a fenti összegeket a pedagógusok bérének emelésére.

Az esetleges pedagógussztrájkról azt mondta, folyamatosan tárgyalnak a Pedagógusok Szakszervezetével, de az érdekképviselet eddig nem jelezte ezt a szándékot hivatalosan.

Rétvári Bence hozzátette, hogy az elmúlt időszakban a PSZ, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a pedagógus kar a fentieken túlmenő bérkövetelésekkel is előállt, például azt követelték, hogy ne csak szeptemberben legyen béremelés, hanem a minimálbér emeléséhez kapcsolódva már januárban is.

A pedagógus kar nyolcszázalékos többlettel számolna ez esetben – jegyezte meg. Kitért a tankönyvekre vonatkozó követelésekre is, amellyel csak a tavalyi évet nézve 15 milliárdot "húznának ki a családok és az állam zsebéből".

Ennyivel olcsóbbak az új rendszerben a tankönyvek – jelezte.

Palkovics László kérdésre válaszolva azt mondta, ha meghívják őket a civil közoktatási platformra, akkor megfontolják, elmenjenek-e. Jelezte: a köznevelési kerekasztal kedden tartja következő ülését, ezen az alternatív kerekasztal delegáltját is szívesen látják.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Ezt magyarázd meg Bence fiú:
"Az ötödik szöveg pedig nem más, mint az a Trefort Ágoston-idézet, amiről jó ideje lehet tudni, hogy kitaláció, hazugság, semmi több. Az már csak külön érdekesség, hogy a nyelvrokonság és származás teljesen keveredik itt, azt a látszatot keltve, hogy a finnugor nyelvrokonság hívei a származási rokonságot is kétségtelennek tartják."
hvg.hu/kultura/20141124_Ujabb_tankonyvbotrany_hivatalos_tananyag

Ezeket a könyveket milyen idióták Írják? Mintha Szaniszló Ferenccel íratnák ezeket. Felfogják vajon fideszék, hogy mit művelnek az oktatással?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@zöldszem: Én is ettől tartok. Lehet, hogy nem nálunk fog kezdődni, hanem a lengyeleknél, de ide is át fog terjedni, ahogy az forradalmaknál szokott lenni.
justhpeter
Biztos, hogy a magyar politikusok valamit nem tudnak jól, mert Kádárt 33 év után unta meg a nép, a maiakkal már most elégedetlenek. Mondjuk van is benne valami, szerintem is igazán mehetnének.
zöldszem
@human: Előbb-utóbb bekövetkezik! Várjuk, hogy esetleg az EU, segít a békés úton. De, ez az út nem járható, azzal, hogy bekeményít, nem ad pénz, büntet... azzal csak a lakosságot bünteti.
Belügybe nem szólhat! Orbán olyan választási tőrvényt írt, ami lehetetlené teszi a leváltását+ ismerve a tisztának nem igazán nevezhető módszereit.
A békés út lehetetlen, máskülönben meg csak, végelgyengülésben távozik a hatalomból!
varirmag
Valamikor réges-régen azonos tankönyvből tanítottak Bpesten , Nyiregyházán és Karakószörcsögön. A bátyám olvasókönyvét,majd később a kémia,biológia,fizika,matek stb. könyvét én örököltem majd tovább adtam az öcsémnek. Bekötöttük,vigyáztunk rá !
Aztán jött a szabad tankönyv választás !! Lehetett válogatni, ki miből óhajtott tanítani !
Most megint azonos ( és többségében ingyenes ) a tankönyv !!
De ez sem jó ! Folyamatosan változik minden !!
ÉS ! Évről évre több a fél/analfabéta felnőtt,aki 8-10 évig koptatta a padot az ált.iskolába.
Már a középiskolások egyrésze sem tud folyamatosan olvasni.
Már gyenge közepessel is lehet a gyerekből gimnáziumi vagy szakközépiskolai tanuló !!!
Mert a gimnáziumokat mindenáron fenn akarják tartani !!! Mert kell a munkahely ???
( a gyerek nem számít,majd lesz vele valami ! )
26 helyett 22 óra a kötelező óraszám kell !!!
Az oktatás a bányászbéka szintjén !

Nagy katyvasz ez az egész !! Politikusok és pedagógusok együtt hozták ezt össze,nem érdekli egyiket sem a gyerekek sorsa !!!
Mindannyiukat a pénz a minnél kevesebb munka érdekli !! [email protected] ők mindent és mindenkit,
Desischado
Persze hogy sajnálja, mert akkor - minő borzalom! - kevesebbet lophat! És a másik, a fidesznek birkák kellenek, nem gondolkodó emberek. Szándékosan züllesztik le az oktatást, ami így még szörnyűbb!
kukac50
Rossz tankönyvekből nem is lehet normálisan tanítani! A kormány mért nem törekedik jó tankönyvek nyomtatásáról. Ne csak pénzt lopjanak ki a könyv bizniszből hanem törekedjenek a minőségre! Hozzáértőkre bízza a könyvekben levő anyagok kiválasztását,meg olyanokra akik tudják hol helyezkedik el Eger!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.