A pedagógusok sztrájkbizottsága által megfogalmazott 25 pontból három – a kötelező óraszámok csökkentése, az órakedvezmény visszaállítása és a minőségi munkavégzésért járó pótlék – összesen mintegy 18 százalékos bérnövekményt jelentene – mondta az oktatási államtitkár kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Palkovics László hozzátette, hogy erről a 18 százalékról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Kifejtette: ha a jelenlegi 26 helyett 22 óra lenne a kötelező óraszám, akkor a különbözetet, a négy órát ki kellene fizetni, ami 15 százalékos bérnövekményt jelentene. A minőségi munkavégzésért járó keresetkiegészítő pótlék további 2,5 százalékot tenne ki. Ehhez jönnének a különböző, például osztályfőnöki pótlékból adódó összegek.

Palkovics László kitért a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérére is, amelynek ügye, elmondása szerint, szerepel a kerekasztal témái között.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt hangoztatta, hogy jelentősen nőttek a köznevelésre fordított források az elmúlt években.

2012-től mintegy 230 milliárd forint többletforrást biztosított a költségvetés a pedagógusbérek emelésére. 2010 előtt GDP-arányosan és nominálisan is csökkent a köznevelésre fordított források aránya. A jelenlegi kormány 2012-ről 2013-ra 32 milliárddal, 2013-ról 2014-re 120 milliárddal, 2014-ről 2015-re 34 milliárddal fordított többet a pedagógusbérekre, és ez folytatódik, erre az évre is 34 milliárd plusz áll rendelkezésre – közölte.

Rétvári Bence konkrét példákat említve rámutatott: egy gyakornok besorolású, főiskolai végzettségű tanár 2011-ben 122 ezer forintot keresett, ami 2015-re 171 ezerre nőtt. Három-öt éves gyakorlattal bíró, egyetemi végzettségű pedagógus 2011-ben 135 975 forinttal számolhatott, ami 2015-re 227 035 forintra emelkedett. Egy már 18-20 év gyakorlattal rendelkező, egyetemi végzettségű pedagógus 2011-ben 172 882 forinttal, 2015-ben 283 794 forinttal számolhatott.

Az államtitkár kiemelte: a kormánynak feltett szándéka volt, hogy először a pedagógusok számára vezeti be az életpályát, az ő munkájukat szerette volna megbecsülni. Ezért fordították a fenti összegeket a pedagógusok bérének emelésére.

Az esetleges pedagógussztrájkról azt mondta, folyamatosan tárgyalnak a Pedagógusok Szakszervezetével, de az érdekképviselet eddig nem jelezte ezt a szándékot hivatalosan.

Rétvári Bence hozzátette, hogy az elmúlt időszakban a PSZ, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a pedagógus kar a fentieken túlmenő bérkövetelésekkel is előállt, például azt követelték, hogy ne csak szeptemberben legyen béremelés, hanem a minimálbér emeléséhez kapcsolódva már januárban is.

A pedagógus kar nyolcszázalékos többlettel számolna ez esetben – jegyezte meg. Kitért a tankönyvekre vonatkozó követelésekre is, amellyel csak a tavalyi évet nézve 15 milliárdot "húznának ki a családok és az állam zsebéből".

Ennyivel olcsóbbak az új rendszerben a tankönyvek – jelezte.

Palkovics László kérdésre válaszolva azt mondta, ha meghívják őket a civil közoktatási platformra, akkor megfontolják, elmenjenek-e. Jelezte: a köznevelési kerekasztal kedden tartja következő ülését, ezen az alternatív kerekasztal delegáltját is szívesen látják.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Ezt magyarázd meg Bence fiú:
"Az ötödik szöveg pedig nem más, mint az a Trefort Ágoston-idézet, amiről jó ideje lehet tudni, hogy kitaláció, hazugság, semmi több. Az már csak külön érdekesség, hogy a nyelvrokonság és származás teljesen keveredik itt, azt a látszatot keltve, hogy a finnugor nyelvrokonság hívei a származási rokonságot is kétségtelennek tartják."
hvg.hu/kultura/20141124_Ujabb_tankonyvbotrany_hivatalos_tananyag

Ezeket a könyveket milyen idióták Írják? Mintha Szaniszló Ferenccel íratnák ezeket. Felfogják vajon fideszék, hogy mit művelnek az oktatással?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemjoezigy
Csak egy javaslat:
A tanároknak össze kellene gyűjteni a tankönyvekben megjelent baromságokat (hogy csak néhány: az 1 az páros, a 2 az páratlan, a feleséget este megverni,...) majd a klik-et használva a lektoroktól visszavenni a lektorálásért kapott javadalmazást!
human
A kormány lejárató (Bencsik András, Gajdics Ottó) és megosztó (Palkovics, Rétvári) kampánya csak olaj a tűzre. Fiúk! Szembe kellene nézni a valósággal és dolgozni!
(Közben kiderült, hogy 18 milliárddal többe fog kerülni az úszó vb megrendezése)
human
Ezt magyarázd meg Bence fiú:
"Az ötödik szöveg pedig nem más, mint az a Trefort Ágoston-idézet, amiről jó ideje lehet tudni, hogy kitaláció, hazugság, semmi több. Az már csak külön érdekesség, hogy a nyelvrokonság és származás teljesen keveredik itt, azt a látszatot keltve, hogy a finnugor nyelvrokonság hívei a származási rokonságot is kétségtelennek tartják."
hvg.hu/kultura/20141124_Ujabb_tankonyvbotrany_hivatalos_tananyag

Ezeket a könyveket milyen idióták Írják? Mintha Szaniszló Ferenccel íratnák ezeket. Felfogják vajon fideszék, hogy mit művelnek az oktatással?
wpym
A vasutasokhoz hasonlóan itt is fillérekről van szó. Vajon mi kellene egy normális béremeléshez? Persze a fideszesek és cimboráik pénzéhez nem kell sztrájk, arra jut bőven.
human
@zöldszem: IDIÓTÁK, IDIÓTÁK, VESZÉLYES IDIÓTÁK !!!
"Jó játék a laptop kábel,
Főleg ha még nem lopták el."
Bújtatott rasszizmus?

"Négy fogaddal hipp-hopp rágd el,
Jó játék a laptop kábel."
A fali konnektorról nincs vers, hogy milyen mókás, ha beledugdosunk fémtárgyakat?

A cifra palotáról meg inkább nem is írnék. Állítólag az utolsó versszak eredeti, de soha sehol nem tanították a jó érzésű emberek.

Komolyan mondom, hogy valami elmebetegek írják ezeket a könyveket.
zöldszem
@human: Ami még szomorú, hogy egész nap kötelező az iskola! Ezekkel a hihetetlen ökörségeket tartalmazó könyvek tartalmával tömik a gyerekek fejét. Este a szülők nem tehetik meg a gyerekkel, hogy újból leültessék tanulni, tanítani!
human
@zöldszem: Ha az én gyerekemmel ilyet tanítanának én bemennék és kiverném a balhét.
nyanya001
Mindenre sajnálja a pénzt kivéve a CÖF, meg a stadionok, meg a Századvég,
meg a g. Fodor szennylapja na de ki ne felejtsem a királyi seggnyaló tv csatornákat !
human
Most hallom, hogy a Teleki Blankás igazgatót ma reggel értesítették, hogy délután 4-re okiratokkal alátámasztva írjon jelentést arról, hogy a tanárok miként vettek részt a miskolci tüntetésen. Jogszabály szerint erre 30 napot kellett volna adnia.
zöldszem
@human: Ezidáig "teletorokból",hangoztattam, hogy a magyar diáknak 100% több a lexikális tudása, mint az amerikaiknak. Eleinte sajnáltam, hogy az unokáim, nem magyar iskolába járnak.
Már nem!!!-:(((. Istenem miket tanultunk, egyetemes történelem, földrajz, anno szótagolva olvasás,(nem kellett külön később szó elválasztás tanulni) közösen hangosan mondani az 1x1 et. számtan-mértan! stb!. Nem is tudom, hogy ez a sok fideszmajom, hogy tanult abból, a szerintük szar tankönyvekből. Hisz, java része diplomás lett!! + miniszter
zöldszem
@human: 19:34-19:40
Borzalom, és mi lesz, ha megszavazzák a terrortörvényt? Végünk, totális diktatúra!
Félő, azt hiszem ennek véres vége lesz-:(((((
Rettenetes, már ezt többször is leírtam, 1956-2016.
human
@zöldszem: Én is ettől tartok. Lehet, hogy nem nálunk fog kezdődni, hanem a lengyeleknél, de ide is át fog terjedni, ahogy az forradalmaknál szokott lenni.
justhpeter
Biztos, hogy a magyar politikusok valamit nem tudnak jól, mert Kádárt 33 év után unta meg a nép, a maiakkal már most elégedetlenek. Mondjuk van is benne valami, szerintem is igazán mehetnének.
zöldszem
@human: Előbb-utóbb bekövetkezik! Várjuk, hogy esetleg az EU, segít a békés úton. De, ez az út nem járható, azzal, hogy bekeményít, nem ad pénz, büntet... azzal csak a lakosságot bünteti.
Belügybe nem szólhat! Orbán olyan választási tőrvényt írt, ami lehetetlené teszi a leváltását+ ismerve a tisztának nem igazán nevezhető módszereit.
A békés út lehetetlen, máskülönben meg csak, végelgyengülésben távozik a hatalomból!
varirmag
Valamikor réges-régen azonos tankönyvből tanítottak Bpesten , Nyiregyházán és Karakószörcsögön. A bátyám olvasókönyvét,majd később a kémia,biológia,fizika,matek stb. könyvét én örököltem majd tovább adtam az öcsémnek. Bekötöttük,vigyáztunk rá !
Aztán jött a szabad tankönyv választás !! Lehetett válogatni, ki miből óhajtott tanítani !
Most megint azonos ( és többségében ingyenes ) a tankönyv !!
De ez sem jó ! Folyamatosan változik minden !!
ÉS ! Évről évre több a fél/analfabéta felnőtt,aki 8-10 évig koptatta a padot az ált.iskolába.
Már a középiskolások egyrésze sem tud folyamatosan olvasni.
Már gyenge közepessel is lehet a gyerekből gimnáziumi vagy szakközépiskolai tanuló !!!
Mert a gimnáziumokat mindenáron fenn akarják tartani !!! Mert kell a munkahely ???
( a gyerek nem számít,majd lesz vele valami ! )
26 helyett 22 óra a kötelező óraszám kell !!!
Az oktatás a bányászbéka szintjén !

Nagy katyvasz ez az egész !! Politikusok és pedagógusok együtt hozták ezt össze,nem érdekli egyiket sem a gyerekek sorsa !!!
Mindannyiukat a pénz a minnél kevesebb munka érdekli !! Lesz@rnak ők mindent és mindenkit,
Desischado
Persze hogy sajnálja, mert akkor - minő borzalom! - kevesebbet lophat! És a másik, a fidesznek birkák kellenek, nem gondolkodó emberek. Szándékosan züllesztik le az oktatást, ami így még szörnyűbb!
kukac50
Rossz tankönyvekből nem is lehet normálisan tanítani! A kormány mért nem törekedik jó tankönyvek nyomtatásáról. Ne csak pénzt lopjanak ki a könyv bizniszből hanem törekedjenek a minőségre! Hozzáértőkre bízza a könyvekben levő anyagok kiválasztását,meg olyanokra akik tudják hol helyezkedik el Eger!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.