A migrációs válság kérdéskörét illetően Angela Merkel német kancellár, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő lesz a legmeghatározóbb szereplője az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójának – olvasható a Politico című amerikai magazin európai kiadásának szerdai cikkében.

A kétnapos brüsszeli találkozó középpontjában előreláthatólag két téma áll: a menekültválság, valamint Nagy-Britannia uniós reformigényei. A Policito.eu ennek megfelelően aszerint rangsorolta az uniós vezetőket, hogy az ülésen mekkora befolyással lehetnek ezekre témákra.

A londoni kormány reformköveteléseinek ügyében nyilvánvalóan David Cameron brit miniszterelnök számít a legmeghatározóbb szereplőnek, hiszen nélküle nem is lenne a kérdés terítéken, de nélküle a megállapodás is elképzelhetetlen.

Angela Merkelnek ezúttal meg kell osztania korábbiakban megkérdőjelezhetetlen vezető szerepét, Matteo Renzi olasz kormányfő ugyanis a csúcstalálkozó mindkét főbb kérdésében meglehetősen jól pozícionálta magát. Vele szemben Francois Hollande francia államfő ezekben a témákban nem tanusított különösebb aktivitást, minden bizonnyal más lenne a helyzet, ha a mostani ülésen például a klímaváltozás elleni küzdelem vagy az euróövezet kérdéseiről, esetleg katonai ügyekről lenne szó. A francia elnökhöz hasonlóan Mariano Rajoy ügyvezető spanyol kormányfő sincs a meghatározó szereplők között.

Orbán Viktor egyedülálló módon volt képes befolyásolni a migrációs válságról szóló vitát a brüsszeli hírportál értékelése szerint. A menekültügyben a fő frontországnak számító Görögország kormányfője is a legfajsúlyosabb európai vezetők közé került Angela Merkel és a magyar miniszterelnök mellett.

Országuk méretéhez képest Mark Rutte holland és Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök is meglehetősen befolyásos szereplőnek számít. Rutténak nagy előnye, hogy jelenleg Hollandia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, valamint az, hogy jó viszonyt ápol Nagy-Britanniával és Németországgal egyaránt. Rasmussen támogatja David Cameron politikáját és emellett határozott álláspontot képvisel a menekültügyben is.

A Politico.eu cikke szerint az uniós intézmények vezetői közül Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a legbefolyásosabb, különösképpen a brit uniós reformigények kérdésében. Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek viszont nem sok szerep jut a mostani EU-csúcson, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig még csak jelen sem lesz a migrációs vitán.

A legsúlytalanabb szereplőnek Xavier Bettel luxemburgi és Maris Kucinskis lett kormányfő számít.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@cs.n.: A kérdés csak az mennyiért szerelmes ennyire a fődádéba???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
enslaved
@bencemacska: Jó gondolat. Hátha ők is olvassák.
enslaved
@karma1: Még kamasz koromban volt egy pólóm, az volt rajta a felirat, hogy "I AM THE SON OF SATAN" :-)) Pedig nem is voltam vallásos...
pbalage
@enslaved: (21:58) szép dolog, ha esetleg segítesz. De ez nem a te feladatod kéne legyen, hanem inkább az államé. Mert a többiek 97%-a - akik szintén jól jártak - egyáltalán nem ad semmit, inkább örül, hogy vehet pl. egy új kék úszómedencét a régi rózsaszín fenekű helyett.
(ezzel nem piszkállak, hanem elismerésemet fejezem ki)
wagabund
..."A legsúlytalanabb szereplőnek Xavier Bettel luxemburgi és Maris Kucinskis lett kormányfő számít."...

el tudom képzelni, hogy a nagyhercegség félmilliónyi lakosa milyen szomorú a súlytalan , illetve legsúlytalanabb miniszterelnökük miatt...

...szerintem nem is tudják a qurva jólétükben, hogy ki is a miniszterelnökük..

...bezzeg itt...itt tudjuk, hogy milyen súlyos egyéniség a mi m.elnökünk..és ismerjük is..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.