Egyetlen ellenzéki párt sem tudta növelni támogatottságát a pedagógustüntetések hatására, sőt az MSZP-tábor még csökkent is – állítja a Nézőpont Intézet az MTI-hez szerdán eljuttatott kutatásösszegzőjében.

Az intézet a Heti Válasz megbízásából, február 12. és 17. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatást, ezer ember telefonos megkérdezésével.

Mint írják, a felmérés arra is rámutat: noha a Jobbik a tavaly szeptemberi 17 százalékos támogatottságához képest 6 százalékpontot veszített a teljes felnőtt népesség körében, a legvalószínűbb listás eredményeket nézve meg tudta tartani 800 ezer és 1 millió fő között ingadozó aktív szavazói táborát.

Az ellenzék nem profitált a tanártüntetésből – örömködik a Fidesz-közeli intézet

Megemlítették: a teljes népességen belül a baloldali pártokkal viszont együttesen továbbra is többen – 16 százaléknyian – szimpatizálnak, mint a 11 százalékon álló radikális jobboldallal.

A Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt. Februárban a megkérdezettek 31 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikai értelemben azonos a januári 32 százalékkal – írják a teljes felnőtt népességet reprezentáló mintára utalva.

Hozzátették: az ellenzéki pártok versenyében helyreállt az előző hónapban a szocialisták javára minimálisan kibillenő Jobbik-MSZP erősorrend. A Jobbik támogatottsága nem változott ugyan érdemben (ezúttal 11 százalékos a januári 10 százalék után), a szocialistákkal viszont a januári 11 százalék helyett most csak 8 százalék szimpatizál.

Így az MSZP támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében 3 százalékponttal csökkent egyetlen hónap alatt; más pártok támogatottságában még ilyen mértékű változások sem történtek: a DK 6, az Együtt és a PM 1-1, az LMP pedig 3 százalékos táborral bír – jelezték.

A potenciális szavazók válaszai alapján a legvalószínűbb listás eredmény úgy alakulna, hogy a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, MSZP 11, a DK 10, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékot szerezne.

A februári közvélemény-kutatás adatai alapján összességében elmondható: nem tudott profitálni az ellenzék a pedagógustüntetésből. A baloldalon belüli állandó versenyhelyzet februárban a DK-nak kedvezett: Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága ismét közelebb került a szocialista pártéhoz.

Ebben minden bizonnyal szerepet játszhat az ex-kormányfő aktív médiaszereplése is a DK-kongresszusával összefüggésben – emelte ki a Nézőpont.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
De miért profitálna belőle? Ez nem az mszp melletti tüntetés, hanem a kormány oktatáspolitikája elleni tüntetés. Ebből a pedagógusoknak a diákoknak, és úgy általában a társadalomnak kellene profitálni. Egyáltalán hogy jön ide az mszp?
enslaved
@Aki Én: Akár írásba is adnám, hogy ehhez most semmi köze az ellenzéknek. Az ételosztásoknál volt némi szerepük, de itt most semmi. Közelről látom a pedagógusi munkát, és a kicsi gyerekeim túlterheltségét is. Ne tovább...
Aki Én
@enslaved: Akár lehetne is közük hozzá, hiszen demokratikusan megválasztott ellenzékként ez lenne a dolguk. Felhívni a figyelmet a problémákra. De ehhez nem kellettek szerintem sem. A probléma létező és óriási. Különösen ha felidézzük orbán ellenzékben tett oktatásügyi kijelentéseit. Ma azok tökéletes ellenkezője él.
Yoda69
Akkor huzzatok meg fel vagy 10 stadiont meg 2 atomeromuvet
enslaved
@Aki Én: A mai ellenzékek csak papíron léteznek, ott ülnek a parlamentben, és ebben ki is merültek. Most a horgászatot akarják kötelező tananyagként (habár lehet, ez csak elterelés, mondjuk Áder nagy szenvedélye) felterjeszteni, de ha mindenki hobbiját be akarnánk vezetni egy iskolába, akkor az olyan tantárgyakat, mint a magyar, a matek, el kellene törölni...
zöldszem
@enslaved: Ellenzék???
Tudod miért tűri meg Orbán a többi pártot a parlamentben?
Létezésük egyetlen oka, hogy Orbán mutatni tudja az EU felé, hogy itt többpárti demokrácia van. Alibi. Mese. Az EU, ellenkező esetben elzárná a pénzcsapot! Ha nem kellene az EU felé alakoskodnia, a kubatovi húgyagyú legények, a Fidesz bagázson kívül senkit nem engednének a Parlamentbe! Az "ellenzék" tisztában van vele. De másfél millás fizu, költségtérítés...ennyiért néha hőbörögnek, alszanak újságot olvasnak, Net-nek, esznek isznak...jól elvannak! Mennyivel könnyebb mint 3 műszakban 120-140 dolgozni.
Ha, valaha is lett volna normális ellenzék, már rég elsöpörték volna korrupt politikusainkat, mint közmunkás a kutyaszart!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.